Spørg Charlie

Han opdagede sin kones løgn i skraldespanden – fortæller du altid hele sandheden?

Er det realistisk, at man er 100 procent ærlig i sit parforhold? Faktisk ikke, mener en parterapeut.

Allan er midt i 40’erne, har to børn og er godt gift. Han troede, at han og konen var enige om én bestemt ting i hjemmet. Men han tog fejl. Ved nogle tilfældige kig i skraldespanden opdagede han nemlig, at hun havde løjet for ham igennem længere tid. 

- Vi har altid været enige om at købe økologisk… troede jeg. Nu opdager jeg nemlig, at min kone er begyndt at snige ikke-økologiske varer med hjem, når hun handler ind. Jeg opdager det, da jeg tilfældigt ser emballagen i skraldespanden, siger han. 

Sådan lyder det fra Allan, der har skrevet ind til programmet ’Spørg Charlie’ for at få hjælp af panelet til sit dilemma. Allan har én gang spurgt sin kone, der skynder sig at smide emballagen fra varerne væk, hvorfor hun ikke havde købt økologisk, men her har hun blot løjet og sagt, at de økologiske varer var udsolgt. 

Er det løgn eller fortielse af sandheden?

Allan og hans kone er dog langt fra de eneste, der lever i et parforhold med mindst én lille løgn. 

Hele 61 procent af danskerne har nemlig løjet over for deres partner, viste en undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov i Søndagsavisen fra 2014. Ifølge psykoterapeut og sexolog Rikke Thuesen er det slet ikke unormalt, at vi fortier sandheden i vores parforhold.

Du kan høre 'Spørg Charlie' på podcast her

- I min praksis oplever jeg ofte, at når først par begynder at sidde og snakke, så kommer der ofte nogle ting frem fra den ene part, hvor den anden siger: ”Gud, er det sådan, du har det? Det vidste jeg slet ikke", siger hun og fortsætter:

- Man kan spørge sig selv, om det er en løgn eller manglende kommunikation? Men nogle gange undlader man at fortælle sandheden for at fremstå pænere for ikke at såre sin partner.  

Afstemning

Synes du, det er i orden at lyve over for sin partner?

Personen med de stærke meninger får sin vilje

Måske kender du selv følelsen af, at I i jeres parforhold er ”blevet enige” om noget, du efterfølgende har fundet ud af, at du slet ikke var så enig i alligevel, og nu tør, orker eller gider du ikke at sige det til din partner.

Det sker ifølge Rikke Thuesen jævnligt i et parforhold. Der er nemlig ofte en såkaldt "nej-siger" - personen med de stærkeste holdninger - der får sin vilje i parforholdet.

- Det er for eksempel den person, der siger: "Vi er sådan nogle, der spiser økologisk, putter vores børn til en bestemt tid eller løbetræner". Så vil den anden part, der måske er mere ligeglad sige: "Ok, så gør vi det", også selvom han/hun egentlig ikke helt gider. Så ender de med at snyde lidt og måske gå halvdelen af løberuten, når den anden ikke opdager det, forklarer hun. 

Hvorfor skulle parforholdet være ærligt?

Psykoterapeuten mener dog, at vi skal tage de små hvide løgne eller usagte sandheder i parforholdet rimelig roligt. Faktisk synes hun, det er ærgerligt, at vi taler om parforholdet som et sted, hvor man er fuldstændig ærlig.

- Hvorfor skulle parforholdet være et sted, hvor vi fremstår helt uden sårbarhed, det gør vi ikke over for nogen andre. Man ville jo sjældent blotte sig og fortælle andre: "Jeg har en ligtorn, jeg kan godt lide at gå i pels, eller jeg piller bussemænd". Hvordan kan det være, at parforholdet skulle være den institution, hvor alt skulle være ærligt, er det overhovedet realistisk? Det tror jeg ikke, det er, siger hun.

Hvis man skal løse en situation som den, Allan er havnet i, mener Rikke Thuesen, at man skal gøre følgende.

- Mit råd til Allan ville være at spørge sin kone, om hun har fået sagt ja til noget, hun ikke helt kan stå inde for, og om hun måske har fortrudt deres aftale.

Du kan se 'Spørg Charlie' på TV 2 CHARLIE onsdag klokken 21.25 eller på TV 2 PLAY.