GO'

Tusindvis deler 27-årig kvindes undertøjsvideo: Du er god nok

Syv kvinder viser i en video deres kroppe, som de er. Budskabet er, at man er god nok, uanset hvordan man ser ud.

En dyb indånding. Så ud. Nu er der ingen vej tilbage.

Med en blød lyd lander de hvide klæder på indre Københavns hårde brosten. Iført intet andet end sort undertøj begiver syv unge kvinder sig nu igennem gadebilledet. Deres næsten nøgne kroppe står til fuldt skue for cafégæster og forbipasserende.

Scenen kan lyde som et af de mareridt, hvor man opdager, at man ikke har nogen bukser på. Men hagerne er løftet højt og smilene på plads hos de syv unge kvinder. Trods det manglende tøj er de nemlig iklædt et større budskab om kropslig accept: ”Du er god nok, som du er”.

Men kvinderne har langt fra altid været stolte af sig selv.

Ikke god nok

For den forreste kvinde og initiativtageren til videoen, 27-årige Katrine Gisiger, har det i mange år været en kamp at acceptere sin egen krop.

Igennem lang tid led hun af spiseforstyrrelser. Først ortoreksi – sygelig besættelse af sundhed. Dernæst tvangsoverspisning.

- Der var så mange forbud, at jeg overspiste helt vildt om aftenen. Jeg bebrejdede mig selv, og så begyndte jeg at spise mere, fortæller Katrine Gisiger.

Med stress, angst og depression i kølvandet på utilfredsheden med sig selv opsøgte hun hjælp. Og fandt til sidst ud af, at det hele bundede i den samme følelse og falske overbevisning – nemlig at hun ikke var god nok, som hun var.

Se filmen med Katrine Gisigers nye budskab nedenfor. (Video: Morten Svane)

Efter mange års kamp med spiseforstyrrelser lærte Katrine Gisiger at elske sig selv og sin krop. Nu giver hun budskabet videre Video: Anders Lars Buch-Larsen

Dæmper på livsglæden

Den følelse var og er Katrine Gisiger ikke alene om. Faktisk deler mere end hver tredje dansker den, viser en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov fra 2015.

Ser man på danske gymnasieelever - især de unge kvinder - er tilfredsheden endda endnu lavere. Det viser en undersøgelse, som TV 2 lavede i sommeren 2017.

Samme oplevelse har Katrine Gisiger. Efter at have genfundet glæden ved sin egen krop holder hun nu foredrag rundt omkring i landet, og uanset hvor hun kommer, oplever hun, at mange slås med de samme opskruede forventninger til sig selv og deres krop.

- Der er mange, især kvinder, der går i graven med den her utilfredshed med sig selv. Det er en dæmper på livsglæden, at man føler sig fanget i en forkert krop. Man ser alle vegne, at folk er bedre, smukkere og tyndere, siger hun.

Social sammenligning

Sideløbende med sine foredrag har Katrine Gisiger fået stadigt flere følgere på de sociale medier.

Her oplever hun, at især triste teenagere henvender sig for gode råd til at elske sig selv. Men selvom sociale medier på den måde kan være en adgang til hjælp, tror Katrine Gisiger også, at platforme som Facebook og Instagram i stigende grad sætter rammerne for unges stadigt mere forkvaklede selvbillede.

- Det åbner for, at vi ikke længere bare skal sammenligne os med vores veninder eller vores familie. Vi skal faktisk sammenligne os med hele verden. Vi har i hvert fald adgang til den, siger hun.

På den måde bliver skamfølelsen hurtigt skruet op, hvis man ikke ligesom de andre på nettet lige har spist broccoli eller løbet 10 kilometer den dag, forklarer hun.

Selv den slanke pige

Ikke desto mindre er det via sociale medier, at Katrine Gisigers sag nu har fået øget fokus.

For at sprede sit budskab mest muligt valgte hun nemlig med hjælp fra en fotograf at optage den film, hvor hun og seks andre kvinder står halvnøgne frem, præcis som de er.

En opgave, der kræver mod, uanset hvilken størrelse, man måtte have.

- Selv den slanke pige, der har drømmekroppen, har også haft det ad h... til. Hun har trænet hver dag, og hun har haft en masse restriktioner. Det er ikke kun overvægtige, det er alle slags mennesker. De har alle samme historie. De har levet i et kropshadsfængsel, siger Katrine Gisiger.

Et lille frø

Trods den første usikkerhed inden og under optagelserne voksede kvindernes selvtillid undervejs, og responsen har indtil videre været overvældende positiv, fortæller Katrine Gisiger.

Selvom fotografen havde advaret dem om, at der kunne komme negative tilråb og kommentarer, skete det stik modsatte. Af langt de fleste blev kvindernes mod og udseende rost, mens de mest kritiske røster forsøgte at forklare pigerne, at de ikke var tykke nok til at deltage i et sådant projekt. Videoen er alene fra Katrine Gisigers egen Facebook-side set langt over 400.000 gange, og flere end 10.000 har i skrivende stund delt eller liket den.

- Det må jo også være terapeutisk at få at vide, siger Katrine Gisiger.

Med et nyåbnet livsstilshus i København kæmper hun i dag fortsat for, at andre, ligesom hende selv, lærer at elske kroppen, som den er. Hun erkender dog, at der skal mere end en enkelt video til, før alle vil elske deres krop, med alt hvad det indebærer af strækmærker og appelsinhud.

- Men jeg håber, det kan plante et frø. Bare et lille frø, som spirer nok til at kunne åbne for, at det der med, at man ikke er god nok – at det måske bare er en tanke og ikke fakta.