Livsstil

Den store zoo-guide: Derfor skal du se elefanten i regnvejr

En elefant i København Zoo nyder det flotte efterårsvejr. København Zoo.

De kolde måneder byder på en masse anderledes oplevelser i landets zoologiske haver. Se guiden nederst i artiklen.

Efteråret har efterhånden gjort sit indtog i Danmark, men det betyder ikke bare regn, visne blade og mørke dage.

For i takt med at dagene bliver kortere og koldere, sker der ting i zoo, som du ikke kan opleve resten af året.

En af fordelene ved den kolde tid er, at der er meget bedre mulighed for at se dyrene tæt på. Flere af arterne kommer fra et varmere klima og søger derfor indenfor i det koldere vejr.

- Savannedyrene kan godt være svære at se tæt på normalt, men man har mulighed for at komme tættere på i indearealerne, og der befinder dyrene sig meget mere på denne årstid, siger dyrepasser ved Aalborg Zoo Frank Thomsen.

Regn i ørerne

Nogle af de dyr, der er knap så begejstrede for regn og kulde er girafferne. Ifølge zoolog ved Odense Zoo Nina Christensen er de nogle af de første til at søge læ. Men det er der heller ikke noget at sige til.

- De får simpelthen regn i ørerne, og så er de måske også lidt sarte. Giraffer er heller ikke så gode til at holde varmen, siger hun.

Se mere om, hvorfor elefanter og fire andre dyr absolut skal besøges i de kolde efterårs- og vintermåneder i listen nedenfor.

Det skal du se i zoo i de mørke måneder

 1. Kameler

  Her ses en gumlende kamel fra Københavns Zoo. Den har endnu ikke fået sin vinterpels.

  Det er netop nu her, hvor temperaturen falder og det bliver tidligt mørkt, at kamelerne får deres vinterpels. Selvom der stadig er lidt tid til kamelerne for alvor får brug for at holde sig varme, så begynder de allerede at forberede sig nu. Så vil du se kamelerne med en flot, vamset og tæt pels, så er det nu. 

  Måske du kan genkalde dig et billede af en kamel med et lidt laset udtryk. I foråret smider det pukkelryggede dyr nemlig denne vinterpels igen, som så ender med at hænge i laser ned af kroppen på den.

   

 2. Elefanterne

  Det er spisetid i Aalborg Zoo.

  Har det lige regnet, så er der en god chance for at overvære, at elefanterne tager sig et lille sandbad.

  - De smider sand op på ryggen, fordi det fungerer som deres insekt- og klømiddel. Når de er våde på ryggen, så suger det fugten og drysser af, siger Frank Thomsen dyrepasser i Aalborg Zoo.

  Elefanterne er også et af de dyr, man har mulighed for at se på tæt hold indenfor. Når det bliver koldere, og der begynder at komme frost, er de nemlig ikke så meget ude. Er det rigtig koldt er det måske kun en halv time, og det er der en helt bestemt grund til.

  - Deres ører er meget tynde, så er elefanterne for længe ude i frost, kan de simpelthen få frostskader i dem, siger dyrepasseren.

 3. De tropiske huse

  Små aber af arten Brown Capuchin

  Luftfugtigheden er tæt og varmen får tøjet til at klæbe til kroppen om sommeren. De fleste zoologiske haver har et varmt tropehus, hvor du kan komme ind og se mindre dyr, der er vant til et varmere klima. Når det begynder at blive lidt koldere udenfor, og solen er knap så kraftig, så falder temperaturen en smule, fordi solen bager en hel dag, forklarer dyrepasser i Aalborg Zoo Frank Thomsen. For nogle vil klimaet blive mere behageligt, men det kan også være værd at gå derind, for at se hvad den lavere temperatur gør ved dyrene. Især små aber og nogle fugle kan ses mere aktive, fordi det ikke længere bliver for varmt for dem at bevæge sig.

 4. Isbjørne

  En isbjørn fra Aalborg Zoo er meget optaget af en leg i vandet.

  Hvad er bedre end at se de store dyr plaske rundt  og lege nede i vandet? Når efteråret kommer snigende, og det bliver vådere i vejret, har dyrepasser i Aalborg Zoo Frank Thomsen oplevet, at isbjørnen har mere tendens til at tage sig en svømmetur.

  - De er jo allerede våde, hvis det har regnet, så kan de lige så godt hoppe i vandet, siger han.

 5. Røde pandaer

  Rød pande, der er klatret op på en stub i Aalborg Zoo.

  En god ting, ved at det bliver tidligere mørkt om efteråret og vinteren, er, at det er her de små pelsede, røde pandaer kommer ud. Så de er gode at runde sidst på eftermiddagen inden lukketid. Især når de har unger, føler de, at det er sikrest først at bevæge sig rundt, når det begynder at skumre. Dermed ikke sagt, at den røde panda ikke kan ses i dagtimerne.

  - De er ikke vant til de farer, der normalt truer dem ude i naturen, derfor kan de også sagtens finde på at være ude om dagen, siger dyrepasser i Odense Zoo Nina Christensen.

Kilder: Zoolog ved København Zoo Katrine Friholm, dyrepasser ved Aalborg Zoo Frank Thomsen og zoolog ved Odense Zoo Nina Christensen.