Penge i Privaten

Singler tjener mindre end folk i fast forhold: Her er årsagen

Annoncørbetalt indhold: Lavere løn og højere udgifter er grundvilkåret som single i Danmark, men det er især hos mænd, at forskellene stikker helt af.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Nordea. 

Singletilværelsen forbindes ofte med økonomisk frihed. Det er omvendt. Helt omvendt. Singler har højere udgifter end folk i fast forhold, og de får statistisk set lavere løn.

Alligevel har knap en kvart million danskere mellem 18-30 ’single’ som civilstatus. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik. Og det kan få konsekvenser for deres økonomi og jobmuligheder på sigt:

- Par står alt andet lige stærkere end singler. De står stærkt på kærestemarkedet, og derfor står de også stærkt på jobmarkedet. Det er et helt klart mønster, fastslår seniorforsker hos Rockwool Fonden Jens Bonke.

Onsdag, torsdag, fredag og lørdag - halvdelen af ugen er fyldt med caféture. Video: Michael Leander Bech Særkjær

Familie: En fed forretning

En mand på 30-39 år i fast forhold og med børn tjener i gennemsnit 42.987 kroner om måneden. En mand i samme aldersgruppe vil som enlig og uden børn tjene 36.786 kroner om måneden, viser tal fra Danmarks Statistik.

Mandlige singler uden børn tjener altså 74.412 kroner mindre om året end jævnaldrende mænd med kone og børn. Single-kvinder uden børn tjener kun 7392 kroner om året mindre end gifte kvinder med børn.

Kvinder ligger generelt mere stabilt på lønskalaen end mænd, som i højere grad får toplønninger – men også i højere grad får mindsteløn og er arbejdsløse.

- Der er ikke én direkte grund til den forskel i indkomst, der findes mellem gifte mænd med børn og så singler. Der er mange faktorer, der gør sig gældende. Vi ved dog, at arbejdsløse mænd ikke bliver gift i lige så høj grad som mænd i beskæftigelse, siger seniorrådgiver hos Danmarks Statistik Annemette Lindhardt Olsen.

PENGE I PRIVATEN

Dette er fjerde artikel i serien 'Penge I Privaten', der præsenteres i samarbejde med Nordea.

I denne serie fokuserer vi på danskernes økonomi og svarer på, hvorfor singler får mindre i løn, hvor meget danskerne bruger på at hygge sig, hvorfor en opsparing mister værdi, og hvor let det er få den til at yngle via investering.

For at besvare de spørgsmål følger vi fire familier, som inviterer os ind i deres liv og vaner, mens eksperter rådgiver i, hvordan familierne optimerer deres økonomiske potentiale, og hvordan de får overskud i 'Penge i Privaten'.

Kvinder scorer opad, og de smukke vinder

Der tegner sig et uromantisk billede af, at arbejdsløse og dårligt lønnede ofte vrages til fordel for andre, der står højere på lønstigen. Især når kvinder skal vælge mænd.

- Der er flere lavtuddannede mænd end kvinder. De lavtuddannede mænd har – foruden ringere uddannelser – sværere ved at finde en kæreste. Det kan skyldes, at kvinder i overvejende grad finder en partner, som matcher deres eget lønniveau eller én, der får højere løn, siger seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Mona Larsen.

En anden mulighed er, at det er de smukke mennesker, som vinder i joblotteriet og på datingmarkedet. Det mener Jens Bonke:

- De mennesker, som er meget attraktive, har nemt ved at finde en partner, og det samme gør sig gældende, når de skal søge job – og muligvis også, når de lønforhandler. En smuk, attraktiv kvinde vil have nemmere ved at få en stilling end en overvægtig kvinde, viser flere studier – og det er på trods af, at de har samme faglige og erfaringsmæssige baggrund.

Jagten på den perfekte kærlighed

Selvom det umiddelbart ligner et økonomisk selvmål, så vælger flere danskere singlelivet. 33 procent af singlerne i alderen 30-39 år forventer endda at bo alene resten af deres dage, konkluderer en analyse, der er foretaget af Yougov for Bolius. Samtidig bliver 51 procent af alle ægtepar skilt, viser tal fra 2016 fra Danmarks Statistik.

Og hvorfor så det?

- Singler vil sammensætte deres eget perfekte liv. Vi sammensætter playlister på Spotify, træningsprogrammer, proteinsalater og venskaber, siger fremtidsforsker og grundlægger af Future Navigator Liselotte Lyngsø og fortsætter:

- Nogle har så travlt med at planlægge, at de aldrig når i mål og derfor aldrig finder den perfekte kæreste. Vi ved godt, at en kæreste er en økonomisk fordel, men kærlighed handler også om følelser. Og følelserne vil mange ting i disse år.

Ann Lehman giver gode råd til singlerne. Video: Michael Leander Bech Særkjær

Det dræbende soloræs

Unge mænd regner med, at berømmelse, penge og hårdt arbejde er vejen til et godt liv. Det viser sig nu, at det er sociale relationer, som er nøglen – og at det er ensomheden og soloræset, som dræber.

Som single har du til gengæld økonomisk frihed – en frihed, der ofte er lidt amputeret af de mange udgifter, som du står med på egen hånd

Karsten Engmann Jensen, tidligere økonomisk ekspert hos DR og forfatter

Dét at være aktivt involveret i andres liv styrker vores eget liv. Det fastslår det mest omfangsrige Harvard-studie nogensinde, som i 75 år har fulgt 724 voksne mænd. Flere generationer af forskere har bidraget til studiet, og der forskes stadig blandt de sidste 19 nulevende forsøgspersoner.

- Singletilværelsen er en samfundsøkonomisk udfordring, og der kommer kun flere singler til, siger Liselotte Lyngsø og påpeger, at det kan skyldes, at singlerne er mindre robuste:

- Singlen har ikke det forpligtende fællesskab, som findes i parforholdet, medmindre han eller hun opsøger det i vennekredsen. Singler står ofte alene. Også med moralsk opbakning til lønforhandlingerne. Endelig er der nogen, som ufrivilligt er singler, der også klarer sig dårligere jobmæssigt. De to ting hænger jo også sammen.

Det er ikke kun løn, som statistisk set bliver påvirket af, at man er single. Der er mange andre facetter af privatøkonomien, der ligeledes skubbes i en negativ retning.

Banken ser anderledes på deres kunder, når de er singler. De er mere økonomisk sårbare, når de er alene. Det gør sig i øvrigt gældende på flere parametre. Både ved husleje, indkøb, banklån og diverse abonnementsaftaler.

- Som single har du til gengæld økonomisk frihed – en frihed, der ofte er lidt amputeret af de mange udgifter, som du står med på egen hånd, siger tidligere økonomisk ekspert hos DR og forfatter Karsten Engmann Jensen.

Hvis man er single, er der dog en række smarte forbrugsfif, som kan puste ekstra liv i privatøkonomien, så den bliver lidt sjovere. Vi har samlet tre af de bedste råd nedenfor.

Få en bedre økonomi

 1. Del udgifterne

  Der findes mange deleøkonomiske muligheder til at reducere udgifterne med. Erhvervsstyrelsen har lavet en meget præcis liste over de danske virksomheder, som er baseret på deleøkonomi.

   

  Derudover er der mange gaver at give på et år. Jul, fødselsdage og bryllupper. Som single er det dobbelt så dyrt. Sørg for at gå sammen med andre. Gaven bliver også større af det. 

 2. Tænk over, hvad du spiser

  Lav store portioner, når du laver mad og frys resten ned, som du ikke spiser. Det giver aftensmad til mange dage, og det er gratis at tø op.

   

  Spis de store, varme måltider i job-kantinen, hvis det er muligt, og nap nogle rugbrødsmadder til aften. Dermed slipper du for at handle dyrt ind – og se maden mugne.

   

  Start en madklub med dine venner. Det er både socialt, hyggeligt og billigt.

 3. Få styr på aftalerne

  Sørg for at have en høj selvrisiko mod en sænket præmie. Der er statistisk rigtig mange penge at spare på forsikringer. Snak eventuelt med din fagforening om medlemsrabatter på forsikringer.

   

  Har du en gammel bil, så opsig din kaskoforsikring, men behold ansvarsforsikringer. Der er ingen, der gider at stjæle din gamle bil. 

Denne guide er udarbejdet efter interview med forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.