Danskerne elsker at tage på ferie, men vi undviger dem, vi kender bedst
Det danske sprog fjerner det autentiske, mener lektor.
Når danskerne drømmer sig tilbage på efterårsferie eller ser frem mod næste destination, er det danske sprog formentlig ikke en del af lydbilledet.
I en undersøgelse fra hotel- og rejsesøgemaskinen Momondo svarer mange nemlig, at de på farten undgår folk, der deler det danske modersmål.
Til spørgsmålet, om hvordan respondenterne reagerer, når de hører dansk i udlandet, svarer kun 15 procent, at de indleder en samtale med andre danskere. Hovedparten vælger omvendt at ignorere deres landsfæller i større eller mindre grad.
Hver tredje snakker kun med danskere på ferien, såfremt de andre henvender sig.
Hver femte smiler, men tager ikke direkte kontakt, mens femten procent af forskellige grunde decideret undgår deres landsfæller.
Fjerne kulturer
Resultaterne bærer muligvis præg af, at respondenterne har en helt bestemt type rejser i tankerne, mener lektor Bodil Stilling Blichfeldt fra Center for Turisme, Innovation og Kultur ved Syddansk Universitet.
Hun påpeger, at holdningen kan være forskellig alt efter ferieform og antager, at svarene i undersøgelsen primært gælder de rejser, hvor vi ønsker at komme så langt væk fra hverdagen og de daglige omgivelser som muligt.
- Det er jo trist at sidde ved en eller anden lille interimistisk bjerglandsby, og så er der pludselig nogle, der bræger på dansk. Det tager autenciteten ud af oplevelsen, siger hun.
Da danskerne efterhånden er meget erfarne turister, ved vi nemlig også, hvad vi vil med vores forskellige former for ferier, forklarer lektoren.
Og i nogle tilfælde handler det mest af alt om at komme langt væk og møde kulturer, der ligger fjernt fra vores egne.
- Men det betyder ikke, at vi ikke gider danskere i alle kontekster. Tværtimod, siger hun.
Hjemlig hygge
Bodil Stilling Blichfeldt fremhæver blandt andet all-inclusive og camping som ferieformer, hvor det er helt acceptabelt, at der er andre danskere.
Og at møde danskere på ferien, særligt på campingpladser og resorts herhjemme og i udlandet, kan endda danne grobund for venskaber og sammenhold, fortæller Bodil Stilling Blichfeldt.
Ifølge Visit Denmark valgte otte ud af ti danskere i 2015 da også at bruge feriedage på at rejse rundt i deres eget fædreland.
- Hvis vi virkelig ikke gad andre danskere, ville vi nok ikke holde ferie herhjemme, siger Bodil Stilling Blichfeldt, ligesom hun påpeger, at pakkerejser sammen med andre danskere også stadig bliver solgt.
Men lektoren understreger, at undersøgelsens resultater sandsynligvis har fat i noget, når det kommer til de mere dannelses- og opdagelsesprægede udflugter. Der hvor det er mere ’rejse’ end ’ferie’.
Typeturisten er død
Hvor den slags eventyr tidligere var forbeholdt helt bestemte typer, kan man ikke længere sætte personlighed på hverken den opdagelsesrejsende eller andre turisttyper.
Over en bred kam tager nudagens danskere på vidt forskellige ferier med vidt forskellige formål for øje. Gerne flere gange om året.
- En mand i 40’erne kan for eksempel tage på fisketur i den canadiske vildmark med sine venner, på all-inclusive resort ved Middelhavet med familien og så måske en romantisk, kulturel weekend i London med konen, siger Bodil Stilling Blichfeldt.
På den måde er rejsen også blevet en form for livsstilsbeskæftigelse, hvor man opbygger sin identitet, lyder det fra lektoren.