Var ulykkelig i tre ægteskaber – nu vil han ikke længere spille skuespil

Hele livet har Dan gemt på en stor hemmelighed: Han har altid været en kvinde indeni, men har ikke kunnet vise det. Nu vil han som 51-årig være Ditte.

Gennem en stor del af sit voksne liv har Dan Vestergaard ført nøje optegnelser over, hvad han har sagt til hver eneste person i sin omgangskreds.

Hvilke sjofle vittigheder havde han fyret af over for sin far og bror for at virke mandig? Hvem havde han prøvet at bilde ind, at han interesserer sig for gamle biler? Og så videre, og så videre.

Hele karakteren Dan Vestergaard har nemlig været baseret på én stor løgn, for inderst inde har han altid haft en kvindes identitet, følelser og tanker.

- Første gang jeg vidste, at jeg var en pige, var, da jeg som fireårig sad på skødet af min mor og så filmen ’Ditte Menneskebarn’. Min mor sagde til mig, at jeg skulle have heddet Ditte, hvis jeg var blevet en pige, og så tænkte jeg straks: "Jamen, hvad mener du, mor? Jeg ER jo en pige", siger den forhenværende Dan Vestergaard til TV 2.

I løbet af den transformationsproces, som Dan Vestergaard har indledt i forbindelse med programmet 'Samme tid næste år' for også at kunne fremstå som kvinde udadtil, har han blandt andet taget navneforandring til Ditte Flicka Vestergaard.

Se videoklip fra 'Samme tid næste år' øverst.

Dobbeltliv begyndte tidligt

Som midterste barn i en søskendeflok på tre er Dan Vestergaard opvokset i et konservativt miljø på en gård i Vestsjælland.

Selv om han allerede fra helt lille var bevidst om, at hans indre kønsidentitet ikke svarede til hans fysiske ydre, blev han hurtigt klar over, at omgivelserne forventede noget andet af ham.

Fra 10-års alderen begyndte han derfor at leve et dobbeltliv, hvor han opførte sig som en dreng, når han var i selskab med andre, men smed masken, lige så snart han var alene.

Så snart jeg ikke kunne se mine forældres hus længere, skiftede jeg om til det tøj, der passede mit køn

Ditte Flicka Vestergaard, deltager i 'Samme tid næste år'

Samme tid næste år

Kan man ændre sit liv på bare et år? Det har en række modige danskere besluttet sig for i programmet 'Samme tid næste år'.

For et år siden mødte Cecilie Frøkjær programmets medvirkende, inden de begyndte deres personlige projekt.

Nu - et år efter - møder hun dem igen og får svar på, om de er kommet i mål. 

For gæsterne er der altså gået et helt år, men seerne får forvandlingen at se med det samme.

'Samme tid næste år' har premiere på TV 2 mandag den 16. oktober kl. 20.00

- Jeg havde en fast avisrute, som jeg kørte i to år, og nede i bunden af min avistaske gemte jeg noget af min mors tøj – en nederdel og en bluse. Så snart jeg ikke kunne se mine forældres hus længere, skiftede jeg om til det tøj, der passede mit køn, og så cyklede jeg ud med aviser, siger Ditte Vestergaard og fortsætter.

- En dag fortalte min mor, at en gartner fra lokalområdet havde sagt : "Det er vel nok en sød lille pige, du har, som kommer med aviser". Og så tænkte jeg; åh nej, nu bliver det opdaget. Men min mor regnede bare med, at gartneren måtte være blevet senil, for på det tidspunkt havde jeg et langt pagehår og kunne forveksles med en pige.

Var gift med stærke kvinder

I løbet af sit voksenliv har Dan ikke haft mulighed for at blive til Ditte udadtil, fordi omgivelserne holdt ham fast i det "set-up", han havde skabt for sig selv ved at indtage en traditionel manderolle.

Af samme grund har han hele tre gange giftet sig med kvinder, fordi man forventede det af ham.

- De tre kvinder, jeg har været gift med, har alle været meget stærke. Det betyder, at jeg har haft mulighed for at indtage kvinderollen i forholdet. Og det er nok også kun derfor, det har fungeret, lyder det fra Ditte Vestergaard, som tilføjer.

- Men jeg har samtidig gjort, hvad jeg kunne for at holde facaden udadtil. I hvert fald i starten af ægteskabet, hvor jeg hver gang har anlagt skæg for at virke maskulin. Det er dog hurtigt røget af igen, og jeg har vist ikke været så god til at spille rollen, for alle tre ægteskaber har været korte og varet i maksimum tre år.   

Datter gættede det

Selv om ingen af ægteskaberne var en succes, og Dan/Ditte ikke på noget tidspunkt følte sig lykkelig, har han fået sit livs største gave ud af ét af dem.

Han har nemlig en 17-årig datter, Christine, som i mange år var det eneste lyspunkt i tilværelsen. Men samtidig har hensynet til hende også betydet, at Dan har udskudt beslutningen om at springe ud som kvinde yderligere.

I februar 2016 kom der imidlertid en anledning til, at han endelig kunne bringe emnet på bane.

- Filmen 'Den danske pige' (om Lili Elbe, der som den første i verden gennemgik en kønsskifteoperation fra mand til kvinde, red.) havde premiere, og Christine ville gerne ind og se den, så jeg skyndte mig at hive hende med i biografen. Da vi bagefter sad i bilen, sagde jeg, at der var noget, jeg måtte fortælle hende. Og hun svarede, at hun godt vidste, hvad det var, men at hun gerne ville høre det fra mig.

- Hvordan ville du have det, hvis jeg fortalte, at jeg har det ligesom Lili?, spurgte jeg, hvortil hun svarede ganske logisk: Du skal bare vide, hvad du gør, for du kan ikke lave det om igen!, griner Ditte Vestergaard og hentyder dermed til den kønsskifteoperation, som forhåbentlig venter forude.

Har smidt "eksmanden" ud

Ved at melde sig som deltager i 'Samme tid næste år' har Ditte Flicka Vestergaard i dén grad signaleret til omverdenen, at hun fremover har tænkt sig leve som den kvinde, hun altid har været. 

Undervejs i processen med at forvandle sig fra Dan til Ditte har hun blandt andet slettet alle de kladdehæfter, notesbøger og Excel-ark, som hun har brugt til at holde styr på "manuskriptet" over sit liv som Dan.

Hun har også skilt sig af med alt det mandetøj, hun hadede som pesten, men som hun tidligere har følt sig tvunget til at gå i.

- Nu har jeg både smidt tøjet og eksmanden ud, siger Ditte Vestergaard, der konsekvent omtaler sin tidligere identitet som "eksmanden", og hun glæder sig over, at hun - som det ellers ofte er tilfældet ved skilsmisser - ikke har mistet sine venner.

- Langt de fleste af mine venner, kolleger og familiemedlemmer har allerede fornemmet, hvad der rørte sig i mig, og de kan jo tydeligt se og mærke, at jeg er blevet meget gladere nu. Så jeg har kun fået positive reaktioner, siger den nu 51-årige Ditte Vestergaard.

Mød Dan/Ditte Vestergaard og en række andre danskere, der vil gennemgå en stor forandring på ét år, i 'Samme tid næste år' mandag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.