Bryder dit barn de uskrevne halloween-regler?
Hvornår og hvor længe må man banke på folks døre? Få den rette etikette nederst i artiklen.
Flere og flere amerikanske traditioner er de seneste år skyllet ind over Danmark og har slået rod. Den romantiske valentinsdag, tilbudsjagten black friday og halloween - dagen for fæle kostumer, spindelvæv og udhulede græskar.
Ordet halloween kommer af ’All Hallows' Eve’ og betyder ’alle helgeners aften’. Det stammer fra de irske immigranter og efterkommere af keltere, der tog en roetradition med til USA, da de ankom i 1800-tallet.
I stedet for roer begyndte de at bruge græskar for at jage genfærd væk fra deres høstfest.
Allehelgen har også en lang historie i Danmark, hvor man særligt i middelalderen mindedes helgenerne og martyrerne, altså dem, som døde for deres tros skyld. Nu fejrer man dagen i folkekirken til minde om alle dem, der er gået bort. I mange kirker læser man navnene op på dem, der i årets løb er døde.
En tradition, der rammer hele familien
Der er flere årsager til, at halloween er blevet en populær begivenhed i Danmark. Det fortæller Caroline Nyvang, som er forsker på Dansk Folkemindesamling ved Det Kongelige Bibliotek.
- Halloween har nogle elementer, som ikke ligger langt fra vores egne traditioner. Det er ikke ukendt for os at gå fra dør til dør og tigge slik, hvilket vi kender fra fastelavn, som markerer overgangen mellem vinter og forår. Længere tilbage i historien har vi udhulet roer i efteråret og sat lys i, siger Caroline Nyvang.
Hun påpeger også, at medier og erhvervsdrivende har været afgørende for traditionens opblomstring herhjemme ved fra slutningen af 1990'erne at fortælle os danskere, hvordan man fejrer halloween.
En sidste årsag er, at det er en begivenhed, der i høj grad appellerer til hele familien, og den falder på et belejligt tidspunkt i kalenderen.
- Efteråret er meget traditionstomt, og derfor har vi været let modtagelige over for halloween. Man kan se i for eksempel grundejerforeninger, at forældre mødes over et glas vin og noget græskarsuppe, siger Caroline Nyvang.
Men med de mange nye traditioner kan det også være forvirrende, hvad de uskrevne regler er.
Vi ved, hvad vi skal gøre til fastelavn. Men hvordan er det lige med den uhyggelige halloween, der falder 31. oktober?
Især spørgsmålet om, hvornår det er tilladt at sende børnene ud for at kræve slik eller true med ballade, kan ifølge Dansk Folkemindesamling give anledning til sure miner.
- Iblandt den generation, der ikke er vokset op med amerikanske tv-serier, og hvor det ikke har været naturligt at fejre dagen i deres egen barndom, kan halloween virke som noget, der er blevet påduttet os af kommercielle hensyn. Det er amerikansk imperialisme og en begivenhed, som ikke har rod i dansk tradition, siger Caroline Nyvang.
Hvis du eller dine børn skal på slikjagt i aften, så følg denne guide med tips til, hvordan aftenen bør foregå ifølge de udenlandske traditioner: