Direktør tog hele familien med på jordomrejse

Eventyrer Bettina Aller har krydset Atlanten med sine to teenagere og et hold tvillinger i ble. Nu fortæller hun om rejsen i ny bog.

Bettina Aller, bestyrelsesformand og overdirektør i medievirksomheden Aller Media, har krydset Grønlands indlandsis på ski. Hun har besteget bjerge og rejst igennem jungler. 

Nu er den 55-årige eventyrer klar med en ny bog om sit seneste eventyr, der har titlen 'Jorden rundt med hele familien'. Bogen beskriver, hvordan familien Aller rev et år ud af kalenderen for at sejle ud i verden tilbage i 2012 og 2013. 

Den store jordomrejse har været en drøm for Bettina Aller, siden hun som ung pløjede sig igennem alle Troels Kløvedals bøger. Og da hun læste om tre unge nordmænd, der "bare var sejlet afsted", besluttede hun sig for at gøre det samme.

- Jeg tænkte, at det ville jeg også, og hvis jeg ikke siger nu, sker det ikke. Sådan en tur kommer ikke bare dalende ned fra himlen, siger hun torsdag i ’Go’ morgen Danmark’.

Derfor blev planen, at når hendes to ældste børn gik ud af henholdsvis 9. klasse og gymnasiet, skulle familien bruge et år til søs.

To blebørn over Atlanten

I mellemtiden blev Bettina Aller uventet gravid med tvillinger, og hvor vennerne troede, at eventyreren ville opgive drømmen, var Bettina Aller af en helt anden overbevisning. Tvillingerne skulle med på rejsen.

- Så vi tog afsted med alle fire børn, og Marco og Louis var blebørn over Atlanten. Det gjorde kun turen endnu mere farverig, griner Bettina Aller.

Familiens to ældste børn, Emily og Christopher, har været med på flere eventyr med deres mor. Og de var også klar denne gang, selvom tidshorisonten lød på et år væk fra Danmark.

Det er svært at sige nej til at opleve hele verden

Christopher Aller Simonsen

Christopher Aller Simonsen var 19 år, da han hørte om idéen – og selvom han egentlig var klar til at løsrive sig en smule fra sin familie, var han ikke i tvivl om, at han skulle med.

- Det er svært at sige nej til at opleve hele verden. Så når mor siger hop, spørger man hvor højt, forklarer sønnen.

Datter troede ikke på sin mors idé om at sejle Jorden rundt. Video: Jane Bruun Elkjær

Mødet med de vilde bølger

Familien købte båden Lady Emily og stævnede ud fra Frankrig. Kort tid efter mødte de det åbne hav og de store bølger, som blandt andet gjorde det umuligt at stille en kop kaffe på bordet, uden at den skvattede ned.

Samtidig skulle de have nattevagter på skift, så der altid var nogen til at styre båden og holde udkig.

- Her tænkte man, "huha, et år med det her". Det var hårdt, og man skulle vænne sig til, hvordan det var at leve på en båd, siger Emily Aller Simonsen.

Bettina Aller blev også selv i situationen en smule nervøs. Hun havde taget det mest dyrebare – nemlig sine børn – med ombord.

- Jeg må indrømme, at mit hjerte sidder helt oppe i halsen på mig, for jeg har alle mine fire børn med ombord. Hvis jeg bare havde været alene, havde det været en anden historie. Men det er jeg ikke. Tænk, hvis vi skal gå i redningsflåderne, skriver hun i 'Jorden rundt med hele familien'.

En båd med minder

Det kom aldrig så vidt, og de nåede målet: Tahiti og de tropiske øgrupper i Stillehavet. Her fik alle familiens medlemmer – undtagen tvillingerne – lavet en tatovering for at slå knude på en fantastisk rejse.

Familien har også stadig båden, selvom de oprindeligt ville sælge den igen.

- Alle de nattevagter vi har haft sammen, hvor vi har stået under en million stjerner og snakket om, hvad børnene drømmer om og har af idéer om fremtiden. Hvor mange får lov til at stå nat efter nat eller dag efter dag sammen med sine teenagebørn?, siger Bettina Aller og fortsætter:

- Derfor har vi beholdt båden. Jeg kunne simpelthen ikke sælge den.

Siden har familien sejlet to måneder hver sommer.