De er 101 og 107 år - her er deres råd til et langt liv

I Danmark er den gennemsnitlige levealder for mænd 78,8 år og for kvinder 82,8 år.

Hun føler sig ikke som sin alder, men mere som en på 90 år. 

- Er det pral? Griner 107-årige Jenny Nielsine Nielsen og uddyber, at folk bliver overraskede over datoen på fødselsattesten.

- Jeg får så mange komplimenter.

Sammen med Jens Rasmussen på 101 år sidder hun i sofaen i 'Go' morgen Danmark' for at give et indblik i et langt liv og give deres leveråd videre til andre.

Så mange over 100 år er der i Danmark

100 år: Mænd 69 Kvinder 389

101 år: Mænd 39 Kvinder 260

102 år: Mænd 16 Kvinder 121

103 år: Mænd 12 Kvinder 83

104 år: Mænd 12 Kvinder 46

105 år: Mænd 2 Kvinder 21

106 år: Mænd 0 Kvinder 11

107 år: Mænd 0 Kvinder 9

108 år: Mænd 0 Kvinder 2

109 år: Mænd 0 Kvinder 2 

110 år: Mænd 0 Kvinder 0

111 år: Mænd 0 Kvinder 1

Tallene er fra 1. juli 2017 - 111-årige Ellen Adelaide Brandenborg er siden afgået ved døden. 

Kilde: Danmarks Statistik

Der er flere fællestræk

Det sker i anledning af portrætbogen 'Jenny og de andre 100 plus', der handler om 17 danskere over 100 år.

Forfatter og fotograf Jørn Jørs Pedersen står bag bogen, og han har undervejs i processen fundet ud af, at der er flere ting, de ældre har tilfælles.

- Fællestrækkene er, at de alle har haft et meget positivt livssyn. De fleste fortæller mig, at de har haft en god barndom og forældre, der har taget sig af dem. De har selvfølgelig også haft nogle traumaer og ting har været hårde, men de har valgt at fokusere på det positive. 

Dem på 100 og 110 år minder os om muligheden for, at vi kan leve evigt

Susanne Helene Buch Nielsen, filosof og lektor

Den ældste nulevende dansker er Karla Lindholm Jensen på 109 år. 

Ifølge forfatteren er teserne fra videnskaben, at man bliver gammel, hvis man har gode gener, en stabil livsførelse og så spiller ren og skær tilfældighed også en rolle. Han tror dog også, at relationer har betydning. 

- Som en tryg barndom, der har skabt vores sociale kompetencer, at man er god til at fastholde relationer og skabe nye, siger han.

Derudover har et fællestræk ved de mennesker, han har talt med, været, at selvom de har været glade for livet, har de også været afklaret med døden.

- Hvorfor skulle vi være bange? Jeg takker for hver dag, jeg har, siger Jenny Nielsine Nielsen eksempelvis.

Jens Rasmussen elsker god mad. Video: Maria Thuesen Bleeg

Vejet det samme i 30 år

101-årige Jens Rasmussen blev pensioneret tilbage i 1986, og ligesom Jenny får han mange komplimenter for sit udseende - også fra 'Go' morgen Danmark'-værten. 

- Jeg gør også noget for det, lyder det.

Den ældre herre, der bor på Frederiksberg, fortæller, at han laver gymnastik i stuen i ti minutter hver dag. Han laver selv sin mad, men samtidig har han fokus på sin vægt. 

- Jeg elsker god mad. Jeg glæder mig hver gang, jeg skal spise, men jeg spiser mig aldrig mæt, for jeg vil holde min vægt. Jeg har vejet det samme de sidste 30 år. 75 kilo, siger han.  

Hans råd til andre, der håber på et langt liv, er at leve regelmæssigt og tænke positivt. 

Jens tror selv, at han er nået over de 100 år på grund af sine gode gener: Hans bror blev 89 år, hans to søstre blev 97 og 93 år. Men han havde også en lillebror, der døde af en hjernesvulst som 73-årig.
Jens tror selv, at han er nået over de 100 år på grund af sine gode gener: Hans bror blev 89 år, hans to søstre blev 97 og 93 år. Men han havde også en lillebror, der døde af en hjernesvulst som 73-årig. Foto: Privatfoto

Har kun noget at være glad for

Jenny Nielsine Nielsen bor fortsat i sit eget hjem i Birkerød, og hun står for det meste selv, selvom hun også er begyndt at købe 'spisebilletter' i en restaurant. Hun får en times hjælp hver fjortende dag. 

Derudover går hun i en samtalegruppe fire dage om ugen og til gymnastik et par gange hver uge.

Hun fortæller, at hendes livsmod kommer af at bevare optimismen og tage tingene, som de kommer. 

- Jeg har kun noget at være glad for, jeg bor et godt sted og har tre dejlige børn. 

Jenny Nielsine Nielsen savner indimellem at kunne tage telefonen og mindes gamle tider med afdøde familiemedlemmer og venner. Hun var den ældste i en søskendeflok på fem og er den eneste nulevende tilbage.
Jenny Nielsine Nielsen savner indimellem at kunne tage telefonen og mindes gamle tider med afdøde familiemedlemmer og venner. Hun var den ældste i en søskendeflok på fem og er den eneste nulevende tilbage. Foto: Privatfoto.

Minder om evigt liv

Men hvorfor er vi optaget af at høre om "hemmeligheden" bag et langt liv, når vi møder mennesker over 100 år?

Ifølge Danmarks Statistik er middellevetiden - den gennemsnitlige levealder - for mænd 78,8 år og for kvinder 82,8 år.

Det er derfor en præstation i sig selv at blive så meget ældre end gennemsnittet, forklarer Susanne Helene Buch Nielsen, der er filosof og lektor ved VIA Sygeplejerskeuddannelsen.

- Vi interesserer os for yderpolerne som mennesker. Vi bliver også pirret af historier, hvor vi ikke bliver gamle. Men det er noget mere fascinerende at høre om dem, der er blevet ældre. Det andet minder os om vores egen dødelighed, hvorimod dem på 100 og 110 år minder os om muligheden for, at vi kan leve evigt, siger hun. 

Samtidig mener Susanne Helene Buch Nielsen, at vi leder efter at få bekræftet noget i os selv. 

- Når man hører om nogen, der er blevet så gammel og så måske ovenikøbet har røget, så tænker man, at videnskaben godt kan gå hjem. Man leder efter en mening og noget, hvor man kan sige: "Jeg gør jo selv sådan, så det er ikke helt skidt".