GO'

24-årig gik frivilligt på antabus efter vild bytur

Når weekendens fester ebbede ud, fortsatte 24-årige Emilie-Marie Fridh med at drikke. Nu har hun en opfordring til andre unge.

Håret er stadig uglet, og tænderne har ikke set en tandbørste længe, men Emilie-Marie Fridh er ligeglad. Hun er lige vågnet efter den københavnske gadefest Distortion, som hun knap kan huske, hun deltog i.

Hvordan hun kom hjem, husker hun heller ikke, men næste destination står lysende klar gennem tømmermændenes tåger. Hun kaster sig ud på cyklen med kurs mod det lokale behandlingscenter.

- En ting er, at man drikker sig for fuld til en fest, men folk vil have godt af at tænke over, hvorfor de drikker, hvor tit, og om det er noget, der kan styres. Jeg drak rigtig meget for at få rusen, og det er en glidebane, når man gør det for at blive fuld, fortæller Emilie-Marie Fridh i 'Go' aften Danmark' på TV 2.

Der er gået et halvt år siden den morgen, hun troppede op på det lokale behandlingscenter. Et halvt år, hvor hun frivilligt har taget antabus for at komme ud af sit overforbrug af alkohol, som hun selv betegner det. Misbrug mener hun ikke, der var tale om.

 Jeg drak, når jeg var ensom, tynget af tanker og ikke kunne sove

Emilie-Marie Fridh

Sundhedsstyrelsens syv anbefalinger om alkohol

  1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
  2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
  3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på syv genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
  4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14 genstande for kvinder og 21 genstande for mænd om ugen
  5. Stop før fem genstande ved samme lejlighed
  6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
  7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol 

Drak sig i søvn

Aftenen til Distortion var ellers ikke en enkeltstående begivenhed. Selv når lysene slukkede, og festerne var forbi, fortsatte Emilie-Marie Fridh med at drikke. Da det stod værst til, drak hun fem flasker vin alene derhjemme om ugen.

- Jeg drak, når jeg var ensom, tynget af tanker og ikke kunne sove om natten. I stedet for at tage en sovepille drak jeg en flaske vin, husker Emilie-Marie Fridh.

Trodsede fordomme

Emilie-Marie Fridh har altid tænkt, at det var gamle alkoholikere, der fik antabus.

Alligevel var det netop det, hun bad om den morgen for et halvt år siden.

- Jeg var træt og ked af, at jeg ikke kunne styre det, når jeg drak, så jeg besluttede mig for at holde en pause. Jeg begyndte at tage antabus, fordi det var nødvendigt for at kunne holde det, siger Emilie-Marie Fridh.

Troede det var en joke

Beslutningen fik flere i vennekredsen til at spærre øjnene op.

- Jeg tænkte, det var en joke og grinede lidt, men så blev jeg stille og sagde: "Det er måske ikke den dårligste ide, du har fået", fortæller veninden Ronja Pilgaard om det øjeblik, hun hørte Emilies plan.

I dag er de to veninder enige om, at andre unge i tyverne også kunne have godt af en alkoholpause.

- Antabus er ikke kun noget, som sindssygt alkoholiske bumser er på. Jeg havde brug for noget, der havde min ryg, når jeg skulle tage afstand til alkohol. Det hjalp mig, fortæller Emilie-Marie Fridh.

Flere følelser

I dag har hun lagt pillerne fra sig igen. Et par måneder hen over sommeren var nok til at ruske op i hende, så hun nu kan dele en øl med veninden Ronja i ro og mag.

- Jeg kan også godt blive en smule beruset, men det er på en helt anden måde. Jeg har ikke længere behov for at blive fuld, forklarer Emilie-Marie Fridh.

Hun håber, hendes historie vil inspirere andre unge til også at tage kampen op mod alkoholen, for der er ingen tvivl om, at det har gjort en forskel i hendes tilfælde.

- Jeg har fået en mere dybfølt udgave af Emilie tilbage, bekræfter Ronja Pilgaard.