Samme tid næste år

Er par fra Hvidovre blevet gravide? Sådan går det fem måneder senere

Majbritt og Claus fra Hvidovre har i 11 år kæmpet for at blive forældre. Senest med hjælp fra ægdonor. Men er det mon lykkedes dem at blive gravide?

Følelserne ligger lige under overfladen hos 42-årige Majbritt Windelborg og 44-årige Claus Evald, der har dannet par i 13 år nu.

De er nemlig "uforklarligt barnløse" på trods af, at de i al den tid, de har kendt hinanden, har prøvet at blive forældre. I de seneste 11 år med assistance fra lægevidenskaben.

Indtil videre har dog hverken den naturlige metode, to inseminationer eller syv-otte reagensglasforsøg givet det ønskede resultat.

Parret har senest forsøgt at blive gravide med hjælp fra en ægdonor, og i forbindelse med TV 2-programmet 'Samme tid næste år' stillede den 30-årige Suzie Sejer fra Køge sig frivilligt til rådighed for sådan et forsøg.

Det lykkedes dog ikke med det ene forsøg, der blev gennemført i programmet.

Har prøvet med ny ægdonor

Efter at tv-optagelserne sluttede i starten af juni, har parret fra Hvidovre kæmpet videre for at få drømmen opfyldt.

I september gennemgik de endnu en ægdonor-behandling på Fertilitetsklinikken Trianglen i København. Denne gang med hjælp fra en ny donor, som klinikken havde kontakt til.

Men det første forsøg med at få lagt et æg fra donoren op i Majbritts livmoder har ikke båret frugt.

- Det er utroligt hårdt følelsesmæssigt. Hver eneste gang er jo en ny gang for os, forstået på den måde, at vi starter helt forfra med vores forhåbninger, frygt og forventninger, og det er lige hårdt, hver gang det mislykkes, siger Majbritt Windelborg til TV 2.

Vil undvære alt - for et barn

Udover at det mentalt og følelsesmæssigt er en hård proces for parret, er det også rent  økonomisk en omkostningsfuld affære at fortsætte fertilitetsbehandlingerne.

Bare et enkelt forsøg med at få sat et befrugtet donoræg op i livmoderen koster omkring 45.000 kroner.

Det er dog ikke den økonomiske side af sagen, der skræmmer Hvidovre-parret fra at fortsætte forsøgene.

- Vi vil undvære alt det, vi har, for at få et barn, som Majbritt Windelborg siger.

Da donoren har leveret flere æg, som er frosset ned, har parret da også mulighed for at kaste sig ud i flere befrugtningsforsøg, hvis de ønsker det. Men lige nu er de tvunget til at holde pause, da Majbritt har nogle sammenvoksninger i livmoderen, som hun behandles for.

To graviditeter sad forkert

Ifølge Majbritt Windelborg er der ingen fysisk forklaring på, hvorfor hun og Claus endnu ikke er lykkedes med at blive gravide. Det er derfor, de kaldes "uforklarligt barnløse". For ud fra en lægelig vurdering har de begge helt normale forudsætninger for at forplante sig.

Majbritt har da også to gange i løbet af den periode, hvor parret har modtaget fertilitetsbehandling, teknisk set været gravid.

- To gange har man kunnet måle, at jeg var gravid - ud fra mine graviditetstal. Den ene gang var der endda hjertelyd. Men man kunne ikke finde noget foster, og derfor har man konkluderet, at graviditeten sad forkert og skulle afbrydes, siger Majbritt Windelborg og tilføjer:

- Så jeg har fået to udskrabninger. Og det er formentlig årsagen til, at der danner sig arvæv og sammenvoksninger i min livmoder.

For øjeblikket går Majbritt hos en fysioterapeut, der fjerner arvævet med laserbehandling og massage, hvilket ser ud til at være effektivt.

Har overvejet alle muligheder

Eftersom ønsket om at få et barn er så kæmpestort hos både Majbritt og Claus hver især, har de efterhånden overvejet alle muligheder for, hvordan drømmen kunne realiseres.

- Jeg har sagt til Claus, at han er frit stillet, hvis han vil gå ud og finde en anden kvinde at få barn sammen med. For jeg vil ikke stå i vejen for hans drøm, hvis det nu er mig og mine æg eller min livmoder, der er noget galt med. Men den tanke har han nu blankt afvist, siger Majbritt.

Adoption og en rugemor-ordning har også været oppe at vende hos parret, som dog umiddelbart har droppet begge muligheder. Førstnævnte, fordi de er blevet for gamle til at adoptere et lille barn, og sidstnævnte, fordi det er ulovligt at benytte sig af rugemødre i Danmark.

Foreløbig fortsætter parret derfor kampen for selv at forplante sig, mens de nyder samværet med hinanden, deres respektive familier og store netværk.

Du kan læse om, hvordan det går en lang række af de øvrige medvirkende fra 'Samme tid næste år', her.

Gik du glip af sjette og sidste afsnit af 'Samme tid næste år', kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor der også findes ekstraafsnit, som ikke har været vist på tv.