GO'

Bruger citron som deodorant og har 25 stykker tøj - har sagt farvel til forbrugsfesten

Mens forbrugssamfundet snart fejrer Black Friday, har en familie på Amager indstillet de tidligere indkøbsvaner.

Calina Leonhardt er en såkaldt nonshopper.

Sammen med sin familie har hun valgt at føre et spartansk liv uden det store forbrugsaftryk.

Danskernes forbrug

I 2016 handlede forbrugerne for to milliarder kroner på Black Friday. Dermed blev dagen den største shoppedag nogensinde i Danmark.

En undersøgelse fra 2015 viser, at en gennemsnitlig dansk husstand forbruger for 315.106 kroner om året. 

Heraf går 14.796 kroner til beklædning og fodtøj, mens 6.208 kroner går til personlig pleje som kosmetik, sæbe og frisør. 

I undersøgelsen opgøres den gennemsnitlige danske husstand som en familie, der består af 2,1 personer - heraf 1,6 voksne og 0,5 børn.

Kilde: NETS, Danmarks Statistik og Berlingske Research

Og mens mange danskere i øjeblikket skriver tilbudslister til fredagens kommercielle tilløbsstykke, Black Friday, har 28-årige Calina ikke kigget på et butiksvindue i de seneste fire år.

- Tankegangen er, at hvis jeg skærer alt det overflødige væk fra mit liv, har jeg mere overskud til ting, jeg går mere op i. Som min familie og mine venner – og ikke materielle værdier, siger hun.

Men sådan har det bestemt ikke altid været.

25 tøjdele

Fra et modebevidst liv med masser af makeup og mere end 300 stykker tøj, er Calina Leonhardt gradvist gået over til en mere bæredygtig, naturlig og minimalistisk livsfilosofi.

Sigtet er bedre økonomi og øget trivsel for familien. Og ikke mindst et mere klimavenligt fodaftryk.

Ser man bort fra undertøj, sokker og overtøj, ejer Calina i dag blot 25 stykker tøj og har, som hun selv siger, egentlig kun brug for 20.

Selv om det kan lyde ekstremt, ser Calina Leonhardt imidlertid ikke den lille garderobe som et afsavn. Hun tror omvendt, at mange kan genkende at have masser af tøj, man ikke går med.

- Da jeg havde mere tøj, var det alligevel de samme ting, jeg tog på igen og igen. For jeg havde noget yndlingstøj, siger hun og forklarer, at hun herefter beholdt det, hun bedst kunne lide.

Citronskiver under armene

Også produkter som cremer, parfumer og makeup er ikke bare lagt på hylden - de er sendt helt ud af lejligheden på Amager, hvor Calina bor med sin mand og to børn på henholdsvis 3 år og 10 måneder.

I stedet er badeværelset kun udstyret med stofbleer, kontaktlinsevæske, tandpasta, bambustandbørster og toiletpapir.

Deodoranten er skiftet ud med en frisk citronskive fra køleskabet, hvilket Calina Leonhardt mener er lige så effektivt som almindelige antiperspiranter.

Derudover bliver køleskabet fyldt med vegansk mad – helst uden emballage. Og når Calina er ude, medbringer hun kop og sugerør, der kan benyttes flere gange, for at modvirke et overdrevet forbrug af engangsplastik.

Opstår der alligevel behov for nye ejendele, såsom nyt tøj eller legetøj til børnene, finder familien det brugt eller bytter med bekendte.

Ellers går indkomsten og fødselsdagsønsker først og fremmest til oplevelser i selskab med venner og familie.

Anti-forbrugsblog

Calina Leonhardt, som i øjeblikket er på barsel, blogger om sin livsstil under navnet Neohippie, hvor hun på få år er gået fra en følgeskare på nul til nu at have 20.000 besøgende. Foruden 15.000 følgere på Instagram og 9000 på Facebook.

Her deler hun ud af sine ideer og inspirerer andre til at begrænse deres forbrugsmønstre. Men hun understreger, at hun ikke vil opstille nogle regler, da folks behov kan være vidt forskellige. For eksempel når det kommer til tøjbunken.

- Nu har jeg som sagt 25 stykker, men det er der sikkert nogen, der ikke vil kunne. Der er jo for eksempel nogen, der i forbindelse med deres arbejde har nogle krav til, hvad de skal have på, siger Calina Leonhardt.

Afstemning

Er livet blevet for materielt?

Hun er dog overbevist om, at langt de fleste personer uden synderlige konsekvenser vil kunne skære drastisk ned i deres ejendele og forbrug.

Og selv om den spartanske livsstil kan virke ekstrem eller ligefrem hellig, får hun efter eget udsagn sjældent negative kommentarer fra omverdenen, både i den digitale såvel som den fysiske.

På samme måde har hun og den lille familie kun oplevet støtte fra bedsteforældre og venner, forklarer hun. Dog indrømmer Calina Leonhardt, at det kan være fordi, omgangskredsen i høj grad består af ligesindede.

Næste skridt

Sammen med nogle af dem er familiens næste skridt at flytte i et bæredygtigt bofællesskab i Nyborg for at gøre den sparsommelige livsstil endnu lettere.

Derfor agter Calina Leonhardt, som er uddannet sygeplejerske, heller ikke at vende tilbage til sit gamle job efter sin barsel.

I stedet skal indtægterne komme fra blandt andet foredrag og forfatteri samt hendes mands løn som webudvikler for et mediebureau i Slagelse. Men med de færre udgifter er kravet til økonomien ligeledes blevet mindre, og parret kan i princippet klare sig på en enkelt indtægt.

Energi og bæredygtighed

Igen understreger Calina Leonhardt, at man ikke behøver gå så langt for at nedbringe sit materielle fodaftryk. Det handler om, hvilke behov man har, og hvad man kan overskue.

Selv savner hun dog på ingen måde sin gamle livsstil og mener trods sit store fokus på den spartanske levevis, at den giver hende og familien mere energi og overskud.

- Jeg har brugt rigtig meget tid på det materielle tidligere. Og jeg synes virkelig, det er er en rar følelse at være fri for det nu, siger Calina Leonhardt.

Med afsæt i sin blog er hun nu ved at skrive en bog om sin måde at leve på. Umiddelbart tror hun nemlig på, at interessen for bæredygtighed og minimalisme er voksende i samfundet.

Helt sikker er hun i hvert fald på sine planer for den kommende Black Friday:

- Der skal jeg bare være sammen med familie og venner.