GO'

Sejlivet fitnessmyte mister pusten – dine børn må gerne styrketræne

Børn under 15 år kan godt dyrke styrketræning, så længe det sker under de rigtige forhold.

Mange har nok hørt myten: At børns vækst bliver hæmmet af styrketræning, og at deres knogler tager skade.

Men selv om myten blusser op igen og igen, er den ikke sand. Der findes intet fysiologisk belæg for påstanden, fortæller fysioterapeut og træningsekspert Mark Abildhauge i ’Go’ morgen Danmark’.

Faktisk er børns leg allerede så fysisk krævende, at de unge kroppe i mange tilfælde sagtens kan tåle mere kontrolleret styrketræning, forklarer han:

- Det bedste eksempel vil jeg sige, er, hvis du ser et barn, der leger på en legeplads og hopper ned fra et legehus. Den impact, det stød, kroppen bliver udsat for – det kan jeg ikke gengive på nogen måde i mit fitnesscenter.

Forskning afblæser myten

Den påstand bakkes op af en række forskere. Blandt andet af lektor og sektionsleder Nikolai Baastrup Nordsborg fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Han fortæller, at forskningen har afblæst frygten ved styrketræning for børn, uanset om man måler på eliteudøvere - eller helt almindelige, aktive børn.

Afstemning

Kunne du finde på at lade dit barn gå til styrketræning?

Rent fysiologisk er der altså ikke noget i vejen for, at børn skulle kunne dyrke fitness.

- Der er umiddelbart kun ét ’men’, siger Nikolai Baastrup Nordsborg.

- Det er, at der i styrkelokaler ofte er tunge vægte, og at børn ikke er lige så godt koordinerede som voksne. Så risikoen med uheld kan man måske være bekymret for.

Aldersgrænser og mentale billeder

Af samme grund arbejder mange træningscentre med aldersgrænser, som ofte ligger omkring 15 år.

Desuden skyldes aldersgrænser ofte den simple årsag, at mange børn er for små i størrelsen til at bruge maskiner og redskaber, som er bygget efter voksne dimensioner.

Det forklarer fitnesskonsulent Jens Myrup Thomsen, som i øjeblikket arbejder med en fælles strategi fra DGI og DIF om at få danskerne til at bevæge sig for livet.

Han tror, at den tidligere aldersgrænse har været med til at stigmatisere styrketræning som skadeligt for børn - modsat for eksempel svømning, som alment accepteres som sundt, selv når der er tale om svømmebørn med benhårde træningsprogrammer.

- Når man hører om styrketræning, tænker man nok mest på ekstremt tunge vægte og store muskelmænd. Men der er jo en bred palet af tilbud, siger han og fremhæver styrketræning som et effektivt redskab til at aktivere børn, som i forvejen motorisk eller styrkemæssigt underudviklede.

På børnenes niveau

Samtidig påpeger Jens Myrup Thomsen, at træningsformen kan tiltrække børn og unge, som måske ikke lige tænder på konventionel idræt, såsom boldspil.

- Hvis barnet synes, at yoga, fodbold eller gymnastik er sjovt, skal det have lov at prøve det. Det vigtigste for aldersgruppen er bare, at de laver noget, siger han.

Han understreger dog, at det er vigtigt at tage udgangspunkt i børnenes niveau, så man ikke skader mere, end man gavner.

For eksempel bør børn ikke løfte samme vægt som voksne i deres bedste alder. Men det gør sig sådan set også gældende for ældre og utrænede, forklarer Jens Myrup Thomsen:

- Al træning er uhensigtsmæssig, uanset aldersgruppe, hvis det bliver gjort forkert eller for meget.

Børnehold og unge udøvere

For at sikre sig, at ens barn træner så korrekt som muligt, råder fitnesskonsulenten forældrene til at sætte deres børn på et af de mange børnehold, som i den seneste tid er skudt op i træningscentre og -kæder, fra Fitness.dk til Crossfit Copenhagen.

Her får børnene mulighed for at være sociale med jævnaldrende og ikke mindst kyndig vejledning af en eller flere instruktører, der kan tage hånd om de unge.

Stadigt flere centre tilbyder sådanne hold for børn, ofte ned til 7-årsalderen, og træningsformens popularitet er efterhånden til at føle på.

Det viser en rapport fra Idrættens Analyseinstitut, der dokumenterer, at hvert ottende barn på 7-15 år regelmæssigt havde dyrket styrketræning i 2016. En andel, der gør motionsformen lige så populær som dans og håndbold.

Den udvikling bifalder fysioterapeut Mark Abildhauge. For med børn, der er stadigt mere stillesiddende, er det i samme grad vigtigt at aktivere dem.

For med gode kropsoplevelser i bagagen er der større sandsynlighed for, at børn forbliver aktive som voksne, forklarer han.

Video: Rebecca Mortensen på 12 år er et af de børn, der styrketræner. Med skræddersyede øvelser fokuserer hun på at forbedre sit tennisspil.

Børn kan sagtens styrketræne, mener fysioterapeut Mark Abildhauge. Her er en af hans helt unge klienter. Video: Stine Gliese & Anders Lars Buch-Larsen