Der er et forkert menneskesyn i Danmark, lyder kritik fra præster
Når du ser dem på byens torv, de hjemløse, går du så bare forbi, mens du kigger væk?
Hvis du har penge, bil, hus og familie, har dit liv værdi. Har du ingenting, er du mindre værd.
Det er tilstanden i dagens Danmark, men det er ikke godt nok.
Sådan lyder opsangen fra 17 præster fra Kirkens Korshær i en kronik i Kristeligt Dagblad torsdag.
De mener, at der er en tendens til, at vi i Danmark nedskriver menneskers værdi til, hvad man tjener og ejer, og at der brug for et opgør med det menneskesyn.
For der er befolkningsgrupper, der taber, når vores samfund bliver rigere, lyder det fra de 17 præster.
De hjemløse, ensomme, misbrugerne og de psykisk syge har brug for, at resten af samfundet stopper op og ser dem i øjnene og anerkender deres værdi, hvis de skal rejse sig igen, lyder deres opråb.
Ser et samfund med et forkert menneskesyn
Kathrine Brorson og Anne Kathrine Clausen er to af de præster, som står som afsendere af kritikken.
Gennem deres arbejde møder de dagligt mennesker, som oplever, at de bliver set ned på, fordi de har svært ved at klare sig, fortæller de i 'Go' morgen Danmark'.
- Når jeg kigger ud i det danske samfund, ser jeg et samfund, hvor man er det værd, man tjener. Så hvis du har en god indkomst og kan sørge for dig selv og din familie, er du noget værd, siger Kathrine Brorson.
Hun mener, at det er et helt forkert menneskesyn.
- I det øjeblik du bliver født, har du en værdi og skal respekteres som et menneske, og du har også ret til at blive set som det menneske, du er. For det er så nedbrydende ikke at blive set på og føle sig anerkendt, siger Kathrine Brorson.
Og problemets omfang vokser i takt med, at flere bliver udsatte, lyder det fra præsterne.
Flere hjemløse banker på
En rundspørge blandt lederne på Kirkens Korshærs væresteder tyder på, at problemet er støt stigende.
77 procent af værestederne oplever, at der i det seneste år er kommet flere mennesker, der har brug for hjælp, og i rundspørgen svarer 4 ud af 10 af lederne også, at de dagligt eller flere gange om ugen må afvise mennesker til overnatning på grund af pladsmangel.
Antallet af unge hjemløse er fordoblet på otte år, og tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) viser, at over 200.000 mennesker i Danmark har så store problemer med økonomien og psyken og helbredet, at de kan kaldes socialt udsatte.
Problemerne kan være tæt forbundne, men for et flertal af de socialt udsatte gælder det, at de føler sig udelukket af fællesskabet, og at de ikke føler sig værdsatte, skriver VIVE.
Hjemløs: Folk irriteres over, at jeg står i deres synsfelt
Det er noget, David Skov Pedersen kan genkende.
Han er hjemløs, og det værste, folk kan gøre ved ham, er ikke at anerkende hans tilstedeværelse, siger han.
- Det allerværste er tavsheden, hvor du bare kan se på folk, at de kigger lige igennem en, og du kan se, at de er irriterede over, at du står i deres synsfelt, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.
Sussi Gerner Knudsen, der også er hjemløs, har en oplevelse af, at folk er bange for de hjemløse.
- Folk tror, at vi er prostituerede, og at vi er mindre værd, siger hun.
David Skov Pedersen er enig.
- Jeg har prøvet, hvor jeg stod og solgte aviser, at der kom en forbi mig og sagde, at jeg skulle finde mig et arbejde, og det var jo ligesom det, jeg stod og lavede, siger David Skov Pedersen.
Præst: De hjemløse er hårde ved sig selv
Som Kathrine Brorson og Anne Kathrine Clausen ser tingene, er det netop alt det, man undlader at gøre, der skal gøres noget ved.
- Tag et menneske, der lever på gaden. Du ser ham på byens torv. Går du bare forbi? Kigger du væk? Ser du ham i øjnene? Opdager du overhovedet, at han er der?
Så lyder det blandt andet i den kronik, som de og de andre 15 præster står bag.
Anne Kathrine Clausen Kathrine Brorson mener, at der er brug for mere næstekærlighed og anerkendelse.
For bliver man ikke anerkendt, bliver det endnu sværere at rejse sig for de personer i samfundet, der ligger ned, lyder det.
- Jeg tror ikke, jeg ville være i stand til at rejse mig igen, hvis jeg blev mødt med, at jeg ikke var noget værd. De hjemløse er enormt hårde ved sig selv, oplever jeg, og når samfundet omkring dig også er meget hård ved dig, så er man på en meget, meget svær opgave, siger Kathrine Brorson.