Livsstil

Så lidt må du drikke, før bilen skal blive stående

Det er højsæson for julefrokoster og dermed også for spirituskørsel og spritkontroller. Udregn din promille her.

Det er både ulovligt og farligt at begive sig ud på vejene, hvis man har drukket lidt rigeligt til årets julefrokost.

Derfor står politiet fra denne uge og frem til den 26. december klar til at alkoholteste bilisterne i de årlige julespritkontroller.

Sidste år blev 310 personer sigtet for spirituskørsel i december, og det var færre end året før, hvor 477 bilister blev sigtet i løbet af julemåneden.

Selvom antallet af spiritussigtede generelt er faldet de seneste år, er kontrollerne meget vigtige, fastslår politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselsenhed Christian Berthelsen.

- Alkohol og trafik er en dårlig kombinationen. De uheld, vi ser, hvor spiritus har været indblandet, har ofte en fatal udgang, og vi ved, at højtider og alkohol hænger sammen, siger han.

Derudover sigtede politiet sidste år 540 bilister for at være påvirkede af narkotika eller medicin.

I tvivl? Lad bilen stå

Har du været til det helt store snapsearrangement, skal du vente med at køre bilen hjem til tidligst næste eftermiddag. 

Det er i hvert fald anbefalingen fra Rådet for Sikker Trafik. 

Har du derimod fået to glas vin til maden, kan du måske godt køre hjem senere på aftenen. 

I TV 2s udregningsværktøj kan du indtaste dit køn, din vægt og dit alkoholindtag og så få at vide, hvornår du igen kan køre bil.

Beregn din promille

Testen bør ikke bruges til at vurdere, hvornår du igen kan køre i bil, da den er baseret på gennemsnitsvariabler fra sundhed.dk og ikke alle forbrænder alkohol i samme hastighed.

Testen tager desuden ikke højde for fysisk aktivitet i forbindelse med alkoholindtaget. Tag derfor bus, tog eller taxa i stedet, hvis du er i tvivl. Også dagen derpå. Husk, at du stadig kan blive straffet for promillekørsel, hvis du kører usikkert - også selvom du er under 0,5.

Fra Rigspolitiets Nationale Færdselsenhed opfordrer man alle julefrokostgæster til at lægge en plan om hjemkørsel, inden festlighederne går i gang.

- Vi opfordrer alle til, at man planlægger, hvordan man kommer hjem, og hvem der kører bilen, før julefrokosten går i gang, siger Christian Berthelsen.

Cyklister skal også passe på 

Selvom det er bedre at tage cyklen end bilen, hvis man ikke kan se lige, skal man også her passe på. 

- Det er ikke farligt på samme måde som bilen, men der sker også alvorlige uheld med folk, der er meget påvirkede på cykel.

Det er som udgangspunkt ikke ulovligt at køre fuld på cykel - men du må ikke hoppe på jernhesten, hvis du lever op til beskrivelserne i færdselslovens § 54, stk. 3:

- Cykel [hestekøretøj eller hest] må ikke føres eller forsøges ført af nogen, der af de grunde, der er nævnt i stk. 2, eller som følge af påvirkning af spiritus befinder sig i en sådan tilstand, at han er ude af stand til at føre køretøjet [eller hesten] på betryggende måde.

Her er de største promiller stoppet på danske veje

 1. Promille over fire og 130 km/t

  I marts 2008 kørte en bilist i grøften med over 130 km/t på Løgstørvej i Nordjylland. Manden fik efterfølgende målt sin promille til over fire, hvilket for langt de fleste personer er ekstremt livsfarligt.

  Det var langt fra første gang, at den dengang 52-årige mand blev taget for spritkørsel.

  - Han bestiller ikke andet end at køre spritkørsel og er efterhånden en pesti­lens i området. Nu overvejer vi at tage bilen fra ham, sagde vagtchef Henrik Beck fra Nordjyllands Politi.

 2. Rutineret spritbilist kunne tale trods promille på næsten fire

  På en sommerdag i august 2015 stoppede Syd- og Sønderjyllands Politi en 44-årig mandlig bilist med en promille på 3,75.

  På trods af den høje promille kunne manden dog stadig tale. 

  - Så han må være noget mere vant til det end så mange andre, lød det fra vagtchefen. 

 3. Ekstrem høj promille hos mand uden kørekort

  På en af de helt store julefrokostdage i december 2012 blev en 31-årig mand stoppet af Nordsjællands Politi med en ekstremt høj promille. Alkometret viste 3,46, og manden havde i forvejen mistet sit kørekort.

 4. Aggressiv lastbilchauffør kørte på motorvej med enorm promille

  En tysk lastbilchauffør blev i juni 2007 standset med en promille på 2,8 på motorvejen nær Aarhus.

  En bilist undrede sig over den store sættevogns mærkelige kørsel og tilkaldte politiet. Da betjentene ville tage ham med på stationen, blev han så aggressiv, at de måtte tilkalde forstærkning. Til sidst lykkedes det dog at få den fulde chauffør med.

 5. Fuld lastbilchauffør kørte svinetransport med 150 grise

  I juni 2016 stoppede Nordjyllands Politi en chauffør på en svinetransport med en promille på 2,5.

  Nervøse borgere havde henvendt sig til politiet, fordi de havde set svinetransporten slingre.

  Der var cirka 150 grise i lastbilen, men de led ikke overlast under turen og blev siden hentet af en anden chauffør.

 6. Spritbilist kørte 15 km i forkert retning på motorvejen

  Efter en påskefrokost i 2015 stoppede Fyns Politi en spritbilist, der havde nået at køre hele 15 kilometer imod færdselsretningen på motorvejen

  - Selv om han måske nok er lokalkendt, skal man have fået en del at drikke, før man kører i den forkerte side af motorvejen, sagde vagtchefen dengang.