Her tager læreren et æggeur med i klassen for at få ro
Synes du, der mangler disciplin i den danske folkeskole?
Elever, der råber, skramler med stole, klikker med kuglepenne, tjekker deres mobil eller afbryder hinanden eller læreren.
Det er bare nogle af de ting, der gør det svært for landets folkeskoleelever at lære noget, mener Viggo Smitt, der er cand.pæd. i pædagogisk filosofi, lærer og debattør. Ifølge ham er støj i klasselokalerne og manglende disciplin et af folkeskolens helt store problemer.
- Folkeskolens væsentligste udfordring er, at vi tolererer alt for meget støj og for mange afbrydelser. Det er ødelæggende for dem, der godt vil følge ordentligt med. Det er også en stor stressfaktor for lærerne, siger han.
De seneste år har der været meget debat om disciplinen i den danske folkeskole. I 2003 viste en undersøgelse fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, at 47,3 procent af eleverne i 4.-10. klasse oplevede problemer med støj og larm hver dag eller næsten hver dag. Og i 2014 viste en Megafon-undersøgelse lavet for TV 2, at halvdelen af danskerne mente, at skoleelever manglede respekt for deres lærere.
Lærer elever bedst med pisk eller gulerod?
Sammen med tre andre lærere deltager Viggo Smitt i programmet ’Pisk eller Gulerod’ på TV 2. I et eksperiment på Gyvelhøjskolen i Galten uden for Aarhus vil man finde ud af, hvordan eleverne lærer bedst.
To af lærerne benytter sig af den såkaldte gulerodstilgang, hvor der er fokus på projekter, gruppearbejde og elevinddragelse. De to andre lærere hylder i stedet den såkaldte "pisktilgang", hvor disciplin, repetition og tavleundervisning er i højsædet.
Og Viggo Smitt er ikke bleg for at sige, at han er fortaler for ”pisken". Han vil have ro i sin undervisning og sætter blandt andet æggeuret til, når hans elever skal sidde og regne opgaver.
- Emneuger, udflugter, projekter og gruppearbejde fylder alt for meget i forhold til det, jeg kalder rugbrødsundervisning. Jeg tror på den stille daglige undervisning med feedback på opgaver, små prøver uden karakterer og repetition, forklarer han og tilføjer:
- Det der med, at alt skal være lystbetonet, det er inderligt forvrøvlet. Der må godt være lidt ubehag i at skulle lære noget. Det gør altså ikke noget.
Elever vil gerne lave projekter
Hos foreningen for Danske Skoleelever møder Viggo Smitt ikke fuld opbakning. Formanden Jakob Bonde Nielsen er nemlig stor tilhænger af netop gruppearbejde.
- Vi så gerne, at vores undervisning var mere projektorienteret, og at man i højere grad forsøgte at blande folk. Det er noget af det, vi i hvert fald omfavner, fordi vi mener, det er sådan noget, man skal kunne, siger han.
Jakob Bonde Nielsen, der selv går i 9. klasse, kan dog godt genkende billedet af, at nogle elever bliver generet af støj i timerne, men han mener, at det hænger tæt sammen med antallet af elever i klasselokalerne.
Disciplin er et misforstået begreb
Prorektor og uddannelsesforsker Alexander von Oettingen mener ligesom Viggo Smitt, at folkeskolen savner disciplin. Ifølge ham kan en del af forklaringen være, at der er sket et skred i forhold til den respekt, både børn og deres forældre har for lærerrollen i dag.
- Lærerne er ekstremt udsatte fra flere sider. De kan ikke nødvendigvis regne med, at de har opbakning fra hjemmet, når de sanktionerer eleverne. Det har de haft tidligere, men har det ikke længere. Det gør, at lærerne kan være tilbageholdende med at markere grænser, siger han.
Men Alexander von Oettingen mener også, at det kan skyldes, at der er opstået en misforståelse omkring selve begrebet disciplin.
- Når vi taler om disciplin, er mange af den opfattelse, at det betyder, at en lærer træder i karakter som lektor Blomme. Men i virkeligheden handler det om, at eleverne skal forstå de regler, der er, og meningen med dem, siger han.
Der har været forskellige tilgange til disciplin og undervisningmetoder i den danske folkeskole gennem tiden. Folkeskolen.dk har lavet en tidslinje over uro og disciplin i den danske folkeskole siden 1960'erne og frem til nu:
Du kan se programmet 'Pisk eller gulerod' på TV 2 mandag klokken 21.05 på TV 2 og på TV 2 PLAY