GO'

Stadig flere lever uden børn: - Det er svært at forlige sig med

Et stigende antal kvinder får aldrig børn.

Da Hanne Paludan Kristensens kæreste indledte samtalen, slukkede hendes hukommelse på mange punkter. Hun husker primært essensen af hans besked. Og så det voldsomme sug af smerte, der strømmede gennem hele kroppen. Som om at alt andet forsvandt, og hun var fanget i en osteklokke af afmagt.

Det var på en af de dage i marts, hvor man glemmer, at foråret er om hjørnet, og hvor kulden står stille i luften. Hanne Paludan Kristensen og hendes kæreste gik en tur ved vandet i den nybyggede del af Teglholmen i København. De skulle snakke, for der var meget at snakke om.

Hanne Paludan Kristensen var 41 år, og parret havde netop været igennem et sønderrivende forløb, hvor de havde mistet deres ufødte barn.

Ved den kolde kaj kom beskeden fra kæresten. Han kunne ikke mere. Ikke mere fertilitetsbehandling og nok heller ikke mere kæresteri. Og dér gik det op for Hanne Paludan Kristensen.

- Jeg ville ikke komme til at få mand og børn. Shit. Mit liv ville ikke se ud, som jeg havde gået og forestillet mig, siger hun.

Flere lever uden børn

I dag er Hanne Paludan Kristensen 44 år og en del af det voksende antal kvinder mellem 35 og 45 år, der er singler - og som prøver at acceptere et liv uden børn. 

Siden 1987 er antallet af barnløse kvinder steget med mere end 50 procent. Og i 2017 lå andelen af 50-årige kvinder, der ikke havde fået børn, på 12 procent. Det skriver Danmarks Statistik.

- Det er svært at forlige sig med. Nogle gange har jeg det ok med det, så prøver jeg at tænke på alle de ting, jeg kan foretage mig i mit liv uden børn - og alle de fordele, der kunne være i det. Men det er også noget, som gør mig lidt trist af og til, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.

Tabuet og sorgen

Det kan være svært at tale om sorgen og tabuet ved ikke at få børn. Det fortæller både Hanne Paludan Kristensen og Christina Sørensen. De oplever begge at føle en stor skam, når det kommer til de følelser, der følger med barnløshed.

Mange kommer jo til at tænke: "Hvad er der galt med mig? Hvorfor er der ikke nogen, der vil have børn med mig?"

Katrine Axholm, terapeut

De forbudte følelser kan terapeut Katrine Axholm genkende fra sit arbejde, hvor hun blandt andet har gruppeterapi for singlekvinder, der gerne vil have mand og børn.

- Mange kommer jo til at tænke: "Hvad er der galt med mig? Hvorfor er der ikke nogen, der vil have børn med mig?", siger Katrine Axholm.

Derudover kæmper kvinderne med jalousi over venners familieliv og et knækket selvværd.

- Det er jo ikke, fordi man ikke er glad på andres vegne, men det kan alligevel være hårdt at se andre få det, som man også gerne selv vil have, siger 38-årige Christina Sørensen, der har været single i et år.

Ikke en damebladsbeslutning

For både Hanne Paludan Kristensen og Christina Sørensen har tanken om at få børn alene været oppe at vende.

- Der var mange overvejelser. Det er jo ikke bare sådan en damebladsbeslutning. Er mit netværk stærkt nok og hvad med økonomi, siger Hanne Paludan Kristensen.

Hun vender stadig muligheden i sit hoved. Men de aborter, som hun tidligere har været igennem, ville hun ikke kunne klare at stå alene med igen.

Christina Sørensen har også overvejet det. Især lige da hun og hendes mand gik fra hinanden.

- Jeg tænkte: "Nu skal jeg bare ud og have et barn". Men jeg vil egentlig gerne have en at dele det med. Og det var ikke det, jeg ville. Jeg ville jo gerne have manden. Så jeg er gået lidt væk fra det igen, siger hun.

Hvert år bliver der født cirka 6000 børn i Danmark som resultat af fertilitetsbehandling. Der fødes cirka 65.000 børn om året i alt.