GO'

Et nyt billede af Barbie har fået tusinder af fans til at undres

Barbie er selvfølgelig med på bølgen. Men hun kan aldrig selv blive homoseksuel, mener legetøjsforsker.

Barbie er sprunget ud.

Ikke som den ene halvdel af et lykkeligt, lesbisk dukkeparforhold – men som stolt støtte af det homoseksuelle miljø. 

- Love wins, står der nemlig tværs over brystet på den t-shirt, den ikoniske dukke er iført på et billede offentliggjort på hendes Instagram-profil af Barbie-dukkens producent, Mattel. 

Et slogan, som blev udbredt, da homoseksuelle fik ret til gifte sig i alle 50 amerikanske stater tilbage i 2015. Noget Donald Trump var imod, inden han blev valgt som USA's præsident.

Under sin valgkampagne udtalte han ifølge New York Times for eksempel, at et ægteskab bør være mellem en mand og en kvinde, selvom han regnes som mere LGBTQ-venlig end sine republikanske partifæller.  

LGBTQ

LGBTQ er forkortelsen for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender og Queer-personer. 

Ordet "queer" er i amerikansk kontekst en fællesbetegnelse for køns- og seksuelle minoriteter.  

Barbie for mangfoldighed

Billedet viser Barbie i matchende t-shirt med en ny veninde - en dukkeversion af modebloggeren Aimee Song, der i forbindelse med den amerikanske Pride-fejring i juni designede en t-shirt med teksten "Love wins", hvorfra salgsoverskuddet er dedikeret til at støtte unge fra LGBTQ-miljøet. 

Og nu har Mattel tilsyneladende indgået et samarbejde med modebloggeren, som får hende til at dukke op i Barbie-universet.

Billedet har fået Barbies følgere på Instagram til at spekulere i, om den fashionable dukke mon selv er blevet biseksuel.

- Nu udlever Barbie endelig sit sande jeg, lyder det eksempelvis fra en bruger, mens en anden skriver: 

- Ken, du var en en god mand. Men en mand kan ikke opfylde Barbies drømme.

Mattel har ikke kommenteret på Barbies seksualitet, men oplyser til The Guardian at Barbie er et "inkluderende brand, der fejrer mangfoldighed, venlighed og accept". 

I kølvandet på Trump

Barbies regnbuefarvede statement overrasker ikke legetøjsforsker og forfatter, Jørn Martin Steenhold.  

- Den progressive, kreative del af USA står over for en frigørelse på det område. En åbenhed. Og det er klart, at Barbie selvfølgelig med på bølgen, siger han i 'Go' Morgen Darnmark' og uddyber over for tv2.dk: 

- I USA er man i en vanvittig brydningstid, hvor værdikampen er helt oppe at køre. Specielt efter, at Trump er blevet valgt som præsident. Og her ser vi altså en demokratisk solidaritet fra Barbie. Hun er flyttet over i den kreative middelklasse, og her er man solidarisk med hinanden - også hvis man har en anden seksuel opfattelse, siger han. 

Barbie skaber identifikation

Ifølge legetøjsforskeren ser børn, der leger med Barbie-dukken, hende som en veninde. De leger med hendes identitet, attitude og adfærd, og derfor har det en betydning, at Barbie nu også melder sig som støtte til LGBTQ-miljøet.

- Barbie viser, at hun identificerer sig med andre, der er på en anden måde end hende selv. Det er et udtryk for tolerance, og når små piger leger med Barbie og oplever den slags, bliver de hermed også bevidst omkring begrebet tolerance, siger han. 

Og hvor mange mener, at Mattel mange gange er kommet for sent med udviklingen af Barbie-dukkens univers, mener Jørn Martin Steenhold ikke, at Barbies tolerance over for homoseksuelle kunne komme før. 

- Det havde Barbie som produkt ikke kunnet tåle, siger han. 

Bliver Barbie nogensinde til piger?

Og der er sket meget siden Barbie blev skabt i 1959 som en petite, blond skønhed. Hun er kommet i forskellige hudfarver og racer, hun er gået fra Ken og har fundet sammen med ham igen, og sidste år fik den ikoniske dukke - langt om længe, mente mange - nye og mere realistiske kropsformer, tre forskellige højder og et hav af nye frisurer, heriblandt også kortklippet hår.  

Hele min filosofi bag Barbie var, at den lille pige gennem dukken skulle kunne være lige det, hun gerne ville være.

Ruth Handler, kvinden bag Barbie

I november lancerede Mattel en barbie med hijab inspireret af fægteren Ibtihaj Muhammad som en del af linjen "Sheroes", der tager udgangspunkt i udvalgte kvinder fra virkeligheden - kvindelige helte - som inspirerer unge piger, fordi de nedbryder grænser. 

Den amerikanske fægter Ibtihaj Muhammad, der vandt en bronze ved OL i Rio, er blevet til en Barbie-dukke - den første Barbie nogensinde til at bære hijab.

Men bliver Barbie nogensinde selv homoseksuel? Det mener legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold bestemt ikke. 

-  Nej, det kan man ikke gøre. Barbie er for stærk og for gammel en figur til, at man kan begynde at ændre hendes seksuelle observans, siger han og fortsætter: 

- Men det her viser alligevel, at man, selvom man har en seksuel observans, godt kan være særdeles gode venner med nogen, som har en anden seksuel observans. Og det er jo faktisk en ganske udmærket budskab.