Der er mange penge at tjene, når du dropper frygten for aktier - sådan gør du
Annoncørbetalt indhold: Danskerne går glip af flere milliarder kroner, fordi de ikke forstår sig på aktier.
- Da vi var yngre, meget yngre, var de såkaldte skibsaktier meget populære. Vi kendte nogen, som kom meget galt af sted med dem, og det har sat en stor skræk i vores liv, siger Søren Bannov Petersen, der bor i Gladsaxe med sin kone Birgit Hanni Jäneke Petersen.
Ægteparret er blandt de mange danskere, som ikke køber aktier.
Faktisk er det kun hver syvende dansker, der ejer aktier som privat investor. Det fremgår af en markedsstatistik fra 2016 af Investeringsfondsbranchen, IFB.
Men de danske aktiehandlere - ligesom Gladsaxe-ægteparrets bekendte - griber det forkert an.
Den gennemsnitlige danske aktieejer har kun to aktier. Det er alt for lidt, påpeger en rapport af CBS-professoren Jesper Rangvid, der også pointerer, at man som tommelfingerregel bør have omkring 30 spredte aktier i forskellige sektorer og brancher.
Men den tommelfingerregel følger de færreste danskere, og derfor går de glip af mange penge.
- Vores undersøgelse viser, at danskerne kunne øge deres afkast med mere end to milliarder kroner om året, siger han til TV 2 Business i forbindelse med udgivelsen af rapporten.
Men Birgit Hanni Jäneke Petersen og Søren Bannow Petersen, der har været gift i 36 år, er stadig mistænkelige ved aktier.
- Det er et lotteri. Enten vinder du, ellers gør du ikke, siger Søren Petersen. Hans kone understreger også, at aktier aldrig har været vejen frem for dem.
- Jeg synes, det har været kompliceret. Så kompliceret, at vi ikke turde gøre noget.
Der er altid en risiko forbundet med køb og salg af aktier. Men de seneste 10 år viser, at afkastet på aktier i gennemsnit har været 7,3 procent. Det fremgår af tal fra IFB.
Ingen banker i Danmark kan prale af at have så høje afkast på normale konti, hvor renten er mellem 0 og 0,7 procent.
Administerende direktør og rådgiver hos Miranova Rune Wagenitz Sørensen, der tilbyder uvildig formuepleje, forklarer, hvorfor aktier ikke er så farlige, som de ofte mistænkes for at være:
- Nogle tror, at de kan tabe det hele på gulvet, men det er svært at forestille sig, at en bred portefølje vil gå i nul. Det vil jo svare til, at alle verdens værdier vil gå i nul.
Hvis du havde investeret 10.000 kroner for 10 år siden, ville du i år have haft 20.225 kroner. Og havde du brugt én million kroner på aktier, havde du i dag haft 2.022.500 kroner.
Uanset beløbet vil der over en 10-årig periode være sket en fordobling.
Det kan bogstavelig talt betale sig at vide, hvordan du skal gå til aktiemarkedet.
Nedenfor forklarer rådgiver i konsulentvirksomheden AFPR Jørgen Svendsen, hvordan du kan forholde dig til at købe og sælge aktier:
Som Jørgen Svendsen påpeger i videoen, er der to måder at gå til aktier på.
Den første er den passive investeringsforening, som kan være ganske billig - men som også giver et mindre afkast.
Den anden er at investere i en smal vifte af danske, solide aktier, som du selv følger, køber og sælger - denne metode er dog mest risikofyldt.
I begge henseender er der nogle grundlæggende principper, som du bør overholde, siger Michael Møller, CBS-professor med private finanser som hovedområde:
- Bliv i den bank, hvor du er nu. Køb og behold din aktier, og vær herefter passiv i mange år. Aktier er en langsigtet investering. Hvis du vil være smart og score mange penge på aktier, så find en anden hobby.
Nedenfor har vi samlet fire råd, som klæder dig sikkert på til dine første investeringer - og hvad du skal være særligt opmærksom på som aktie-amatør: