Livsstil

Dette legetøj rives væk og sælges dyrt i USA - i Danmark er den på tilbud

De er vilde med et bestemt stykke legetøj på den anden side af Atlanten. Herhjemme går det knap så stærkt.

Den kan prutte, pludre, nyse og falde i søvn.

Og så er den udråbt til at være den hotteste dille i en række amerikanske medier, ligesom dengang en fidgetspinner tog børn og unge med storm tidligere på året. 

Legetøjet hedder 'Fingerlings', og det er en lille mekanisk abe, der placeres på fingeren, og som reagerer på lyd, bevægelse og berøring.

I USA koster legetøjet 15 dollar - under 100 kroner stykket - og det er blevet revet væk fra de amerikanske hylder i Toys 'R' Us, Walmart og Target, der i denne uge meldte om alt udsolgt. Også i Canada er aben udsolgt mange steder.

- Jeg prøver at finde nogle fingerlings til et familiemedlem, og der er udsolgt alle steder, jeg tager hen. Har været i over 20 butikker, skriver en Twitter-bruger eksempelvis.

Tilbage i november skrev Business Insider, at legetøjet ville blive en julegave i høj kurs hos de små, i en artikel med titlen:

- Fingerlings er officielt det mest populære legetøj ved denne højtid - og de kan være umulige at få før jul.

Her kan du se, hvad legetøjet kan:

En del af juleudsalg i Danmark

Men selvom aben hitter i udlandet, er der ikke lige så stor efterspørgsel på legetøjet, der koster mellem 200 og 250 kroner herhjemme.

- Det sælger også godt i Norden, men ikke helt så meget, som man måske ser i resten af verden. Det hænger muligvis sammen med, at de nordiske forbrugere ikke helt har fået øjnene op for produktet endnu, siger pressechef ved Top-Toy Liselotte Gjerdrum Carlsen.

Legetøjet er på lager i butikkerne herhjemme, og denne weekend var det endda sat 25 procent ned i pris sammen med andet legetøj følge Toys 'R' Us og Fætter BR's hjemmesider.

Afstemning

Kender du 'Fingerling'-aberne?

30.000 kroner for enhjørningesamling

Det står i kontrast til de førnævnte lande, og på nettet er de små aber så eftertragtede, at de flere steder bliver solgt til overpris. New York Times skriver, at de er solgt til dobbelt, trippel og selv firdobbelt pris online.

I den ekstremt dyre ende er der på auktionssiden eBay lige nu en samling Fingerlings i enhjørninge-udgaver til salg for 4999 amerikanske dollar - hvilket svarer til over 30.000 kroner.

Den canadiske producent WowWee oplyser, at der er flere mekaniske abefigurer på vej, og advarer samtidig om kopivarer, der er i omløb på nettet til de desperate, amerikanske julegavekøbere.

Derfor kender vi det ikke

Der findes faktisk en forklaring på, hvorfor mange danskere ikke har hørt om den nye dille. Det mener Claus Bjerre, der er direktør i Bjerre & Co, som er eneforhandler af den lille robotabe i Skandinavien:

- I Danmark markedsføres varen begrænset i år, da vi ikke har kunnet sikre nok, fordi WowWee (producenten, red) ikke har kunne følge med i produktionen på verdensplan. For at kunne levere lidt før jul i Danmark, har vi fløjet varer hjem til blandt andet nogle af BR-butikkerne, Toys 'R' Us, coop.dk og Bilka.

I nabolandet Sverige, hvor Fingerlings ifølge direktøren er mere populær, er der blevet reklameret for legetøjet siden august. Han fortæller, at det til foråret vil blive markedsført i Danmark.

Nogle amerikanske shoppere har panikket på Twitter, da de ikke kunne få fingrene i Fingerlings-figurerne.

Derfor hitter legetøjet i USA

New York Times giver her deres bud på legedillens succes i det nordamerikanske:

- Det er historien om en lovende idé, der går viralt på de sociale medier, en detailhandels prisstrategi og håndteringen af knaphed.

De mekaniske aber er blevet heftigt markedsført af unge til unge på de sociale medier, da firmaet sendte figurer ud til udvalgte Youtube-stjerner. Som videoen herunder, der er set over en halv million gange.

Artiklen er opdateret den 11. december med citat fra Bjerre & Co-direktør Claus Bjerre.