Jul

Julemænd med opsang: Slap lige af, forældre

Forholdet til julemanden har ændret sig, i takt med at vi har skruet tempoet op. Det mener to af slagsen.

Skynd dig nu lidt. Vi har travlt. Vi skal videre!

Når julemanden kommer forbi med sin velkendte dybe latter, bliver der skyndet på både ham og børnene i de tætpakkede storcentre eller ved arrangementer, hvor den hvidskæggede mand kan finde på at uddele slik, lytte til gaveønsker og fortælle historier, der bevarer julemyten. 

Men forældrenes higen efter at komme videre, påvirker både julemænd og børn.

- Det er ikke rart. Ikke for os og nok slet ikke for børnene, for det er dem, det går ud over på den lange bane, siger Allan Hendley i 'Go' morgen Danmark'.  

Han har været julemand i 25 år, er oldermand og øverst i Dansk Julemands Laug.

Der smuttede julen

Allan Hendley og hans kolleger oplever med jævne mellemrum, at de voksne stresser rundt. Konsekvensen er, at børnene ikke får mulighed for at få deres nysgerrighed stillet. 

- De får ikke den der nærhed og tæthed og: "Hvad foregår der, og hvad sker der". I stedet er det: "Gå lige hen til den røde mand og få en slikpose". Det var julen, der smuttede der. Hvorimod i gamle dage var det noget, der blev bygget op i løbet af december måned, siger kollegaen Villy Brinkbæk, der har knap 35 års erfaring som julemand.

Den første julemand

Den første 'julemand', der optræder i Danmark, er karakteren Den Gamle Jul, som i Peters Jul fra 1866 går igennem byen med store kanestøvler på.
Han er inspireret af den tyske julefigur Herr Winter, en personifikation af Vinteren og Julen. Det er ikke en egentlig julemand, for han medbringer gaver, men han kommer med juletræet.

Kilde: Historie-online.dk

De to julemænd opfordrer derfor forældre til at huske på at komme helt ned i gear med deres børn - både i hverdagen og ved juletid.

- Den julero og eventyrglæde, som jeg gerne vil give videre til børnene, den kan godt glide ud i sandet. Der er ikke tid til at tale om rensdyrene, hvor julemanden bor og den slags, siger Villy Brinkbæk.

Afstemning

Giver du dig selv eller dine børn tid til at snakke med 'julemanden'?

Dansk Julemands Laug

En forening for julemænd, nissemødre og nisser. Fælles for medlemmerne er, at alle har en kærlighed til julen og dens traditioner, og at medlemmerne helt eller delvis arbejder professionelt med julemandsgerningen.

Der er cirka 150 medlemmer. 

Kilde: Dansk Julemands Laug

Er julemanden på vej ud?

Når der er træf i Dansk Julemands Laug, som har 150 medlemmer, deler julemænd, nisser og nissemødre erfaringer og problematikker med hinanden. De mener også, at det har andre konsekvenser, at tempoet er skruet op i familierne i dag.

Børn er blevet vant til at kunne zappe mellem underholdning, og det er ikke altid nok bare at være julemand. Derfor tilbyder Villy Brinkbæk også at lave tryllekunster, balloner eller han fortæller eventyr, hvis det er noget, kunden efterspørger. 

Betyder det, at julemanden, som vi kender ham, er på vej ud?

- Nej, det er han ikke, men han er tvunget til at ændre sig, mener han. 

Der er oldermanden Allan Hendley uenig. Han synes, man skal holde fast i den traditionelle version.

- For at bevare magien og hyggen omkring en julemand.

Villy Brinkbæk har med årene udviklet bestemte måder at få børnenes fulde opmærksomhed på - også uden brug af hjælpemidler.

Nogle vil gerne holdes i hånden eller høre en historie, mens han kan prikke lidt mere til andre.

- "Det er dig, der hedder Mikkel, ik? Det er dig, der ønsker sig en barbiedukke". "Neeej!" Så er Mikkel helt oppe i det røde felt, og du får bygget en stemning op. Så bliver de der, for de skal lige forklare dig, at de bestemt ikke ønsker sig en barbiedukke, lyder det fra manden med de 35 års julemandserfaring.