GO'

Lola Jensen guider om børnenes nytår: - De skal vide det

- I dag ved børn ikke nødvendigvis, hvor de skal være tre dage før nytårsaften, påpeger Lola Jensen, der efterlyser mere planlægning fra forældrene.

I har set alle julekalendere fra første til sidste afsnit. Børnene fandt lige det, de ønskede sig, under træet, og I har tilmed samlet og leget med det hele allerede.   

Julen har været på børnenes præmisser. Faktisk har hele december måske været på deres præmisser. Og nytårsaften er ingen undtagelse, selvom man som forælder også ønsker sig en festlig aften.

- Det bliver på bekostning af, at børnene kan følge med, siger familierådgiver Lola Jensen i ’Go’ morgen Danmark’.

- Forudsigelighed er alt værd

Sværest kan det være for børnene, hvis der ikke er styr på planerne – eller hvis de bliver lavet om lige op til nytårsaften. Og her adskiller den yngste generation af forældre sig fra tidligere, påpeger familierådgiveren.  

Hvor man tidligere ofte var en fast gruppe af to eller flere hold venner med børn, der skiftedes til at holde nytår hos hinanden år efter år, og dermed gjorde det let for de mindste at forudse årets sidste aften, er nutidens børnefamilier mere flyvske.   

- I dag ved børn ikke nødvendigvis, hvor de skal være tre dage før nytårsaften. Og det, der er rigtig vigtigt, er, at børnene ved, hvad der skal ske, og hvor de skal hen. Forudsigeligheden giver tryghed og er alt værd, siger familierådgiveren.  

Ryk begivenhederne fremad

Er der styr på planlægningen, kan man også sikre, at festen bliver både børne- og voksenvenlig. For børnene skal ikke styre aftenen, som - i Lola Jensen øjne - skal være festlig og højtidelig for de voksne.  

Men hun nævner små ting, som kan få aftenen til at glide lidt lettere. Blandt andet behøver man ikke vente med at fyre fyrværkeri af til midnat.

- Gå ud mellem hovedretten og desserten og fyr af på et stille niveau, frem for at børnene skal være med til midnat, fuldstændig skeløjede. Krudtet er for en 4-årig lige så godt, uanset om det kommer klokken 21 eller til midnat, siger hun.

Læs flere af Lola Jensens råd i listen nedenfor.

Børnevenlig nytårsaften

 1. Hav styr på forberedelserne

  Køb nytårsbriller, høreværn og sørg for på forhånd at lave en stabil affyringsrampe til raketterne, så affyringen ikke udvikler sig til en farlig seance. 

  En idé er også at bygge et værn i haven, som børnene kan stå bagved, i tilfælde af at rakketter eller batterier går af anderledes end forventet.  

 2. Undgå at "nytårsforskrække"

  Børn har ikke godt af at blive overrasket af en bordbombe, der springer, uden at de ved det. Af et batteri, der løber løbsk. Eller af en festabe, der forskrækker dem med et nytårshorn, selvom det var en spøg. 

  - Den gakkede onkel er nødt til at finde en anden fest - eller blive styret til børnene sover, siger familierådgiver Lola Jensen og understreger, at børn husker, hvis de ser deres forældre fulde. 

  - Er der noget, børn ikke trives ved, så er det fulde forældre. Det sætter sig. 

 3. Se dit barn an

  Har du et forsigtigt barn, kan det være en idé at lade ham eller hende se fyrværkeriet indefra. Det giver dig muligheden for at se dit barns reaktion an. 

  En fire-årig kan godt stå bag ruden og se på raketter, selvom en syv-årig får lov til at gå udenfor iført sikkerhedsbriller, understreger Lola Jensen. 

 4. Overvej sengetiden

  Et barn på seks eller syv år kan normalt godt holde til en hel nytårsaften, understreger Lola Jensen.

  - De har nogle dage til at komme sig, inden de skal i skolen igen.

  Yngre børn har dog glæde af at blive puttet omkring klokken 21. 

 5. Lad børn spise nytårsmenuen

  Tager du et kræsent barn med som nytårsgæst, er det bedste, du kan gøre, at tie stille eller rose maden, når den kommer på bordet, i stedet for at gøre et nummer ud af kræsenheden eller tage særlig mad med. Især hvis der i selskabet er andre børn, der kan være forbilleder. 

  - Jeg synes, at man skal benytte sig af, at der sidder nogle børn i selskabet, der kan spise alting, mens dine børn kigger med. Det kunne være en rigtig god læring. 

 6. Forbyd iPad'en

  Skal dine børn holde nytår med eller uden iPad? De er et spørgsmål, forældre har forskellige holdninger til - og måske skal du holde nytår sammen med nogle forældre, der mener det stik modsatte af dig. 

  Lola Jensen anbefaler, at du sætter spillereglerne på din egen hjemmebane, mens du er nødt til at indordne dig, hvis du og din familie er gæst til en fest. 

 7. Smut ikke midt i det hele

  Er du inviteret til en nytårsfest, hvor værtsparret har gjort sit ypperste, kan du ikke tillade sig at smutte på grund af trætte børn, påpeger Lola Jensen.

  - Børnene skal lære en ordentlig dannelse, og det er ikke god pli at smutte midt i det hele, siger hun. 

  Skal man gå tidligt, skal det være aftalt på forhånd - og vurderer du, at dine børn er for små til at klare sig igennem aftenen, må du takke nej til invitationen.

Kilde: Lola Jensen

.