Opdrag en vinder

Pligter lærer børn at tage ansvar - se her, hvornår de er klar til hvilke opgaver

For et år siden var det mor Britt, der klarede alt det praktiske i familien Nørgaards hjem i Odder. Bermuda/ TV 2

Hvornår er børn gamle nok til at gå med hunden, smøre madpakken selv eller hjælpe til med vasketøjet? Få et bud fra forfatter Sofie Münster her.

I mange danske hjem har børn pligter. De skal tømme opvaskemaskinen, rydde op på deres værelse og hjælpe til med madlavning og borddækning.

Men hos familien Nørgaard fra Odder har de fire børn Sophus på 15, Lara på 13, Anneli på 11 og Livia på 8 i lang tid levet et all inclusive-liv helt uden pligter og ansvar for hverdagen i hjemmet.

I stedet har forældrene Britt Nørgaard, der er ekstern konsulent og arbejder hjemmefra, og Lars Nørgaard, der er selvstændig apoteker, sørget for det hele. Både madlavning, oprydning og rengøring. For når der ingen krav og pligter er, så er der god stemning og ingen konflikter i hjemmet.

- Det er lettere at gøre det selv end at tage kampen, siger Lars Nørgaard, der i mange år har sørget for at rede seng, slukke lys og trække gardiner fra på børnenes værelser, når børnene har forladt hjemmet for at tage i skole.

Pligter er en vigtig del af opdragelsen

Lars Nørgaard og hans hustru er ikke ene om at klare tingene for deres børn. I en rundspørge udført af Analyseinstituttet Wilke svarer 54 procent af de adspurgte forældre, at de har ordnet en eller flere af deres børns huslige pligter, fordi det er nemmere for forældrene at gøre det selv.

Men selvom det måske er lettere i øjeblikket, gavner det ikke børnene på længere sigt, at forældrene klarer alting for dem derhjemme. Pligter er nemlig en vigtig del af opdragelsen, mener Sofie Münster, der er stifter af magasinet Nordic Parenting og netop har udgivet bogen 'Kærlighed er ikke nok'. 

- Det handler om, at børnene skal lære at bidrage til det familiefællesskab, de er en del af. De skal lære at forstå, at verden ikke er indrettet sådan, at alting bliver gjort for dem. Det er pligterne gode til at lære dem, fordi det er reelle arbejdsopgaver, siger hun.

Afstemning

Har dit barn/dine børn faste pligter derhjemme?

Ingen all inclusive uden for hjemmet

For et år siden stoppede forældrene Britt og Lars Nørgaard op. De var klar over, at det tårnhøje serviceniveau i hjemmet ikke var holdbart i længden - for uden for hjemmets fire vægge møder børnene krav og forventning om, at de tager ansvar. Derfor bad de sociolog og tidligere jægersoldat Nicolai Moltke-Leth og forfatter Sofie Münster om hjælp til at ruste deres børn bedre til fremtiden.

Om programmet 'Opdrag en vinder'

I 'Opdrag en vinder' råder de to eksperter Nicolai Moltke-Leth og Sofie Münster forældre til, hvordan de gennem opdragelsen kan gøre deres børn til vindere i livet. Med 'vindere' mener de, at børnene bliver selvstændige, omsorgsfulde og begejstrede væsener, og at de får en ballast med hjemmefra, som gør dem i stand til at tage ansvar og ikke lader sig slå ud, når de møder modstand.

Ifølge Nicolai Moltke-Leth er fremtidens vindere mennesker, der tror på sig selv. De har ikke kun fokus på at indfri egne drømme, men ser sig selv som en del af et fællesskab.

I programmet 'Opdrag en vinder', som bliver sendt tirsdag klokken 20.50 på TV 2, vender de to eksperter op og ned på hverdagen hos familien i Odder. De opfordrer forældrene til at stille krav til deres børn og forvente af dem, at de tager ansvar for at få familiens hverdag til at hænge sammen.

Blandt andet får børnene pligter som at tømme opvaskemaskinen, rydde op på værelserne, og alle fire børn får en ugentlig maddag.

- Ved at have pligter lærer børn at tage ansvar. De bliver bedre til at se, hvor der er et behov for, at de gør noget for at bidrage - og på den måde lærer de at tænke på andre end sig selv, siger Sofie Münster.

Men der er naturligvis forskel på, hvornår børn er klar til forskellige pligter. Herunder giver Sofie Münster sit bud på, i hvilken aldersgruppe børnene kan klare hvilke pligter.

Se her, hvilke pligter der passer til børn i forskellige aldersgrupper

 1. 3-4 år

  Arkivfoto

  Når børn er 3-4 år gamle kan de løse små opgaver i fællesskab med en voksen. Selvom det kun er små ting, de kan hjælpe med, er det vigtigt, at de gør det. Det vænner dem nemlig til, at tingene ikke bliver gjort for dem. Her er nogle eksempler på, hvad helt små børn kan hjælpe med:

  1. Putte vasketøj i vasketøjskurven- og maskinen
  2. Rydde deres legetøj op
  3. Give hunden eller katten mad
  4. Bære sin kop og tallerken over til bordet
  5. Klare små køkkenopgaver som at skylle frugt eller tørrre bordet af
  6. Finde varer i supermarkedet
  7. Bære sin egen taske
  8. Hænge sin jakke op og sætte skoene pænt
  9. Lægge tøj i skabet
 2. 5-7 år

  Anneli Nørgaard dækker bord.

  Jo ældre børnene bliver, jo mere ansvar er de klar til. 5-7-årige børn vil i begyndelsen have brug for hjælp, men gradvist vil de kunne løse flere opgaver på egen hånd. Det kan for eksempel være at:

  1. Dække bord og rydde af 
  2. Fylde i og tømme opvaskemaskinen
  3. Rydde op på værelset
  4. Rede sin seng
  5. Vande planter eller hjælpe til med andre opgaver i haven
  6. Finde varer i supermarkedet og hjælpe med at lægge varerne på plads derhjemme
  7. Hænge vasketøj op
  8. Pakke tasken til børnehaven eller skolen
  9. Selv bære tasken til og fra børnehaven eller skolen
 3. 8-10 år

  Anneli Nørgaard laver aftensmad.

  Når børnene bliver 8-10 år gamle sker de ting, de tidligere har hjulpet til med, helt automatisk. Derfor kan børnene begynde at få et markant større ansvar og løse opgaver, som har betydning for hele familien. Det kan blandt andet være at:

  1. Rydde op på værelset
  2. Hjælpe til med let rengøring og støvsugning
  3. Have en fast maddag
  4. Dække bord og rydde af
  5. Gå tur med hunden
  6. Gå ud med affaldet
  7. Tømme postkassen
  8. Hjælpe til med at købe ind og at lægge varer på plads derhjemme
  9. Lægge vasketøj sammen og på plads
  10. Hjælpe til med at smøre madpakke
 4. 10-12 år

  Lara og Livia Nørgaard er taget ud og handle på egen hånd.

  Det er forskelligt fra barn til barn, hvornår de er klar til at tage ansvar for hvad. Men de store børn på 10-12 år har brug for at mærke, at der er nogle ting, de har ansvaret for at klare selv. Herunder kan du få inspiration til, hvad det kan være.

  1. Have en maddag, hvor de hjælper til med eller selv står for indkøb
  2. Vaske deres eget tøj, hænge det op og lægge det sammen og på plads
  3. Passe deres mindre søskende
  4. Være alene hjemme
  5. Have faste rengøringsopgaver
  6. Smøre deres egen madpakke 
  7. Gå tur med hunden
  8. Selv klare transporten til og fra skole, venner og fritidsinteresser
  9. Planlægge lektielæsning
  10. Rydde op på værelset
  11. Dække bord og rydde af
  12. Selv sætte vækkeur og stå op
  13. Fylde i og tømme opvaskemaskinen
  14. Børste tænder
  15. Hjælpe til med at rydde op i hele huset
  16. Stå for mindre indkøb

Kilde: 'Kærlighed er ikke nok' af Sofie Münster