Børn føler sig stressede af mobiltelefonen, og det kan skade, siger speciallæge

Børnetelefonen modtager flere og flere opkald fra stressede børn, og hovedskurken er mobiltelefonen.

Tommelfingeren laver den monotone bevægelse på mobilskærmen i hånden.

Du sidder egentlig og ser fjernsyn, men af ren vane har du også taget mobilen frem, som du nu sidder og fumler med.

Hvis du kan genkende denne situation, er du bestemt ikke alene. En svensk undersøgelse lavet af televirksomheden Ericsson har vist, at vi tjekker vores mobiltelefoner hver 10. minut af vores vågne tid.

Men det er ikke kun os voksne, der er afhængige af den lille skærms mange muligheder. Det er børn også.

Børnetelefonen modtager flere opkald end nogensinde fra stressede børn, og lige netop mobiltelefonen er noget af det, der stresser børnene allermest.

- Jeg vil helst ikke gå glip af noget

Marcus Thomsen og Naya Khalilpour, der begge går i 7.U på Kirsebærhavens Skole i Valby, kender godt til det med at tjekke mobilen konstant.

De fortæller i ’Go’ morgen Danmark’, at de tjekker deres telefoner mindst hver 10. minut, og at det især er de sociale medier som Snapchat, Instagram og Facebook, der trækker.

- Jeg vil helst ikke gå glip af noget, så når jeg ser, at der er nogen, der skriver, tjekker jeg det hurtigt, fortæller Naya, som bakkes op af sin klassekammerat.

- De fleste, jeg holder kontakt med, taler jeg med over Snapchat og sociale medier. Når de skriver, er det spændende, og derfor vil jeg gerne lige hurtigt tjekke og svare, og så kan jeg lægge mobilen fra mig igen, siger Marcus.

Mentalt tivoli

Ifølge speciallæge Imran Rashid, som sidste år udgav en bog om de digitale mediers effekt på vores krop, er det ikke uden konsekvenser altid at have mobiltelefonen inden for rækkevidde, som de to unge fortæller, de har.

Det kommer til at skade os på sigt, fordi vi bliver dårligere til at koncentrere os, fordybe os og være empatiske

Imran Rashid, speciallæge og forfatter

- Man kan se mobiltelefonen som et mentalt tivoli, hvor vi altid har adgang til underholdning. Hvis du vænner dig til altid at kunne gå ind i det her tivoli, så er det klart, at din hjerne godt ved, at telefonen er der, uanset om du lægger den væk.

- Man har lavet undersøgelser, der viser, at uanset om man har telefonen i lommen eller på bordet foran sig, når man prøver at koncentrere sig om noget andet, så vil hjernen konstant pinge og sige: ”Der er noget nyt lige om lidt”, for det ved vi jo, at der er, siger Imran Rashid.

Apps er bygget til at gøre dig afhængig

Naya Khalilpour fortæller, at mobilen nogle gange gør, at hun ikke er så meget til stede i nuet, som hun gerne ville være.

- Jeg føler tit, at jeg går glip af noget. Hvis jeg sidder i bilen, har jeg bare har hovedet nede i telefonen, og hvis min familie ser noget uden for vinduet, går jeg fuldstændigt glip af det. Jeg tager også med det samme min telefon frem for at filme, når jeg oplever et eller andet. På den måde har jeg det på video, men jeg får ikke rigtigt set det i virkeligheden, siger hun.

Ifølge Imran Rashid skyldes vaner som Nayas, at en del apps er bygget til at gøre os afhængige.

- De er i høj grad designet til at forme vores adfærd og at skabe afhængighed. På den måde vil man over tid få en form for opdragelse af hjernen. At du bruger mobilen så meget, er altså ikke nødvendigvis noget, du selv har valgt, men noget du har fået bygget ind i en ubevidst vaneadfærd, siger han.

Den vaneadfærd går blandt andet ud over Marcus og Nayas nattesøvn.

- De fleste aftener ligger den og bipper ret mange gange, og selvom jeg er ved at falde i søvn, så kan jeg godt lige kigge, siger Marcus Thomsen.

- Nogle gange får jeg slet ikke sovet, fordi jeg ligger med min telefon hele natten, siger Naya Khalilpour.

Mobilfrie zoner

Ud over at gå ud over døgnrytmen kan overdreven mobilbrug også have andre konsekvenser for både børn og voksne.

- Vi ved, at øget brug af skærme gør os dårligere til at sætte os ind i, hvordan andre mennesker har det. Samtidig bliver man dårligere til at koncentrere sig og fordybe sig i en ting ad gangen. På den måde skader det hjernen, siger Imran Rashid, der dog også har et bud på en løsning.

- Ligesom der i dag er røgfrie zoner og stillekupéer, skal vi også til at arbejde med analoge rum, hvor der er nærvær i stedet for elektronik.

- Det handler om simpelthen at lære at forstå, at det er os, der skal tage kontrol over de her devices. Hvis ikke vi lærer det, kommer vi til konstant at være pinball i et digitalt flipperspil, og det kommer til at skade os på sigt, fordi vi bliver dårligere til at koncentrere os, fordybe os og være empatiske. Familien Danmark trænger til en kold pakistaner, siger han og henviser til sine forældres pakistanske oprindelse.  

Fem råd til at skære ned på mobilen

 1. Sluk for notifikationer

  Din mobil VIL gerne tjekkes ofte. Den lever af at blive brugt. Det betyder, at den bombarderer dig med undskyldninger for, at du skal kigge på den - også kendt som notifikationer. Heldigvis er det nemt at redigere eller helt slå disse fra på både iOS og Android.

  Hvis ikke du kan overskue at slå dem helt fra, kan du nøjes med at gøre notifikationerne uden lyd, eller du kan blot få dem som en besked, når telefonen alligevel bliver brugt. Du kan selvfølgelig også vælge at slå dem helt fra – det gøres enkeltvis for dine apps.

 2. Sluk for lyde og vibrationer

  Her kan du benytte dig af mobilsystemernes ”forstyr ikke”-funktion. Både Android og iOS har den. Du kan vælge at slå funktionen til på faste tidspunkter, så den eksempelvis ikke bimler midt om natten, eller når du er på arbejde. Du kan også blot slå den til og fra, når det passer dig.

  Som udgangspunkt er det en god idé at skrue ned for mobilens opmærksomhedslyst. Sæt telefonen på lydløs, og sluk for vibrationerne, så oplever du hurtigt, at du ikke bemærker mobilen så ofte.

 3. Slet sociale apps

  De sociale medier på mobilen er den absolut største synder. Og har du brug for at gå skrappere til værks for at komme mobilafhængigheden til livs, så er det her, du bliver nødt til at begynde.

  Apps som Facebook og Instagram kan sagtens fjernes fra mobilen, uden at du går glip af noget. Du kan stadig tjekke begge platforme fra en computer eller på mobilens browser. Fordelen er nu, at mobilen ikke vælter over af notifikationer fra disse platforme, da de ikke længere er apps på mobilen. 

 4. Giv dig selv et mobilt frirum

  Det er vel de færreste af os, der helt har lyst til at smide mobilen overbords. Så sørg i stedet for, at du blot giver dig selv nogle tidsrum, hvor det er okay at tjekke mobilen. Det kan eksempelvis være efter morgenmaden, eller når du sidder i toget.

  Når du er derhjemme, kan du samtidig finde et oplagt sted, hvor mobilen ”bor”. Det er et sted, hvor du placerer mobilen, så den ikke altid er på dig. Det kan eksempelvis være på køkkenbordet, i vindueskarmen eller lignende. På den måde bliver det sværere at tjekke mobilen konstant, og du kommer nemmere ud af den dårlige vane.

 5. Køb lavtekniske enheder

  Mange benytter i dag mobilen som vækkeur. Det betyder, at mobilen altid er tændt ved siden af sengen. Men hvis du i stedet købte et konkret vækkeur, ville du kunne lægge mobilen fra dig.

  Hvis du er klar til at gå mere drastisk til værks, kan du helt droppe smartphone-bølgen og i stedet købe dig en mere simpel telefon - en med mindre skærm og færre apps. Der er kommet mange nye og gode bud på mobilmarkedet i dag.