GO'

Klar til skiferie? Her kan du med fordel opgradere grejet

Letvægt er blevet essentielt for det gode skiudstyr. Få gode råd til opgradering nederst i artiklen.

Koldklamme handsker, bøjede skistave og tunge ski, der giver ømme skuldre at bære på.

Lyder det som noget, du kan genkende fra din seneste skiferie, er det måske på tide at opgradere udstyret, inden turen igen går til pisterne.

Det mener i hvert fald forfatter og skientusiast Per Henrik Brask.

- Jeg er jo grej-fanatiker og indrømmer det gerne. Men man skal opgradere sit udstyr, når man synes det giver mening. Og sikkerheden skal altid være ajour, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

Let på pist og i butik

Igennem mange år er skiudstyrets funktioner blevet forædlet og opgraderet, så tøjet blev varmere, og skiene mere stabile.

Men nu går udviklingen på at få ting til at veje mindre, uden at det går ud over egenskaberne.

- Fordelen er åbenlys. Når man har et par stave, der vejer mindre, er de nemmere og rarere og køre med. Og det samme med dine ski – at du ikke slæber rundt på to gange seks kilo, siger Per Henrik Brask.

Som forbruger skal man dog ikke være nervøs for selv at skulle lede efter de lette ting, beroliger han.

 Tendensen har nemlig allerede påvirket langt de fleste varer i butikkerne, fra handsker til skistøvler.

Fem områder, hvor du kan opgradere skiudstyret

 1. Stave

  Når de gamle stave af aluminium er bukkede, er det tid til et par nye af carbon.

  Kulfiberudgaven vejer mindre, de er mere bøjelige, og de koster i dag det samme som metalversionen gjorde for få år siden.

 2. Ski

  Ligesom stavene er skiene i gang med et vægttab.

  For hvert år bliver modellerne lettere, og så har den traditionelle carving-ski desuden fået en afløser – nemlig den såkaldte rocker-ski.

  Det nye ved rocker-skien er, at de buer op i enderne, alt afhængigt af hvor på pisten de skal bruges – og på offpiste flyder skitypen ud i hele sin længde.

  Bindingerne bør stadig indstilles efter vægt og kunnen og skal fortsat gøres af en ekspert. Gerne i butikken eller ved destinationen.

 3. Støvler

  Skistøvler bør altid købes et sted, hvor man kan prøve og tilpasse dem til sin fod og underben.

  Ligesom meget andet udstyr er støvlerne i dag blevet lettere end tidligere. Og så er de i mange tilfælde endda også blevet varmere og har fået flere muligheder for individuel tilpasning.

  Et godt sted at opgradere, særligt hvis man ejer et par støvler med et tiår på bagen.

 4. Handsker

  Mange skiløbere fryser om fingrene, og her kan man med fordel bruge de øvrige vægtbesparelser til at investere i ekstraudstyr.

  For hvert lag øger man nemlig ifølge videnskabelige studier varmeeffekten med 10-20 procent, fortæller Per Henrik Brask.

  Derfor kan man inde i skihandsken med fordel bære en tynd – og ofte meget billig - inderhandske, også kaldet en liner.

  Og bliver det bidende koldt, kan man yderligere have et par vind- og vandtæt overtræksskaller klar i jakkelommen. Så bliver det svært at fryse.

 5. Hjelm

  ​Uanset vægt anbefaler Per Henrik Brask, at man husker hjelmen. Sikkerheden er nemlig det allervigtigste ekstraudstyr på skituren.

  Da hovedparten af varmen forsvinder via hovedet, hjælper hjelmen dog også mod kulde – og når solen skinner, kan man altid tage den af på turen med liften.

Kilde: Per Henrik Brask