GO'

Livet som pensionist trak 71-årig kvinde ned i sort hul - nu imponerer hun kollegaerne i tyverne

Inge Schmidt har prøvet at rejse og nyde fritiden, men det er vigtigere for hende, at hjernen har noget at lave.

- Tænk på, at du dør om tre måneder. Hvad vil du bruge dem på?

Ordene er hårde, og de rammer Inge Schmidt på et tidspunkt, hvor hun er sårbar. 

Hun sidder til en session hos sin psykolog i Værløse i Nordsjælland. Det var egentlig ikke hendes egen ide at komme her. Hun blev opfordret til at få hjælp efter en svær periode, der startede, da hun gik på pension. 

- Min arbejdsgiver synes, det var tid til at få nogle yngre ind i virksomheden, og så fik jeg lov at gå på pension. Det var jeg ret ked af, for jeg var ikke klar, fortæller Inge Schmidt i 'Go' morgen Danmark'.

Hun er uddannet it-ingeniør og havde været på arbejdsmarkedet siden 1977. På papiret havde hun alderen til at læne sig tilbage og nyde sit otium. Men det var lettere sagt end gjort. 

- Det føltes tungt at gå derhjemme og gøre rent eller sidde i sofaen. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle give mig til. Det var ikke noget for mig, fortæller hun. 

Afstemning

Hvornår forstiller du dig at stoppe med at arbejde?

- Jeg har ikke lyst at dø

Mens Inge Schmidt kæmpede med at finde sig til rette i sin nye rolle, mistede hun sin mand gennem 40 år. 

- Jeg kommer fra Tyskland, men pludselig var jeg helt alene i Danmark. Jeg skulle lære at leve mit liv på en helt ny måde, fortæller Inge Schmidt. 

Der sad hun så hos psykologen i Værløse med livet vendt på hovedet og blev spurgt, hvad hun ville gøre, hvis hun også skulle dø om kort tid. 

- Jeg tænkte: Hold da op, jeg har ikke lyst at dø, og i hvert fald slet ikke som pensionist.

Intet svar

Inge Schmidt var ikke i tvivl. Efter fem år på pension ville hun tilbage på arbejdsmarkedet.

 - Jeg havde prøvet det der med at tage ud og rejse og nyde fritiden, men det er vigtigere for mig, at hjernen har noget at lave. Jeg er ikke den fødte husmor. Derfor var det vigtigt for mig at finde noget at beskæftige mig med. 

Hun havde beskæftiget sig med EDB lige siden en computer hed en elektronisk skrivemaskine. Men erfaringen var ikke meget værd, når den kom sammen med en høj alder. 

- Da jeg søgte job, var der mange steder, der slet ikke gad svare mig. De tænker sikkert, at jeg bare er gammel og langsom. 

Lars Lindeskov Video: Nina Brorson

Populær hos kollegaerne

En virksomhed i Roskilde gav hende dog en chance, så hun kunne vende tilbage til sit fag. I dag arbejder hun som webprogrammør på deltid.

- Som arbejdsgiver vil vi altid gerne skabe plads til dem, der kan og vil. Så da du ringede og spurgte, om vi kunne bruge dig, fordi der var lidt ekstra kilometer på tælleren, så vi os rundt, kiggede efter opgaverne og fandt plads til dig, siger Lars Lindskov, der er Inge Schmidts chef, i en videohilsen til hende. 

Til daglig er hendes tætteste kollegaer to unge kvinder i tyverne. De er heller ikke i tvivl om, at Inge Schmidt er et kæmpe plus i deres arbejde, netop på grund af hendes alder. 

- Vi er super glade for at have dig på kontoret. Du har så meget teknisk viden. Du er vokset op i en anden tid end os, så du udfordrer vores tankegang, så vi ikke bare gør, som vi plejer, siger Mie Liljeberg, konsulent i Lindskov Communication. 

Og det er de glade for. Video: Nina Brorson

- Jeg er helt målløs. Hold da op. Tak, lyder reaktionen fra Inge selv.

Hun håber, at flere vil få samme chance som hende fremover. 

- Jeg tror faktisk, der er mange, der, ligesom mig, kan have det svært med pensionen. Det håber jeg, virksomhedsledere kan sætte sig ind i og se, at de kan drage nytte af os ældre. Vi kan bidrage til virksomhederne, og det kan være en fordel for både os selv og dem, hvis der er plads til os på arbejdsmarkedet i fremtiden, siger Inge Schmidt.