Her er Danmarks mest populære efternavne
De seneste 25 år er antallet af personer, der hedder Jensen, Nielsen eller andet der slutter på -sen til efternavn faldet med 15 procentpoint.
Nielsen blev det mest populære efternavn i Danmark i 2016, da det overhalede det tidligere mest udbredte efternavn Jensen.
Men selvom det er gået fremad for Nielsen, er efternavnene, der slutter på -sen, på tilbagetog.
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at 47 procent af den danske befolkning har et efternavn, der ender på -sen. For femten år siden gjaldt det for 62 procent af danskerne.
Det mest populære efternavn er Nielsen, som 252.041 danskere hedder. Herefter følger Jensen og Hansen trop med henholdsvis 251.318 og 210.747 personer. Blandt de efternavne, der ikke ender på sen, er det mest populære Møller. Det hedder 30.024 danskere.
Store kommunale forskelle
Der er stor forskel fra kommune til kommune på hvor mange indbyggere, der bærer et sen-efternavn. Mens 65 procent af borgerne i Læsø Kommune gør det, gælder det for mindre end en tredjedel af Ishøj Kommunes beboere - 30 procent.
Også i andre vestegnskommuner, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og flere kommuner nord for København er sen blevet mindre populært.
- At vestegnskommunerne har en lav andel skyldes formentlig, at de har en stor andel indvandrere og efterkommere, der for en stor dels vedkommende ikke har et efternavn, der ender på –sen, siger Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.
I kortet herunder kan du se, hvor stor en procentdel af borgerne i din kommune, der bærer et efternavn, der ender på -sen.
Sen-navne er en massebetegnelse
Ifølge Michael Lerche Nielsen, navneforsker ved Københavns Universitet, har navne som Jensen og Nielsen det blandt andet svært, fordi engelske navne som for eksempel Wilson vinder frem.
- Det bliver mere og mere almindeligt at skifte sit sen-navn ud. Det er en form for massebetegnelse, så hvis man gerne vil skille sig lidt ud, så vælger man måske et mere spændende efternavn, siger han.
En del af forklaringen kan ifølge navneforskeren også være, at der er sket en ændring i forhold til holdningen til at tage et efternavn til sig, når man bliver gift.
- Tidligere var der ingen diskussion. Kvinden tog mandens efternavn, og man fniste i krogene, hvis det skete omvendt. Men i dag er efternavnet i langt højere grad en individuel beslutning, så vi tager det, der er mest spændende, siger Michael Lerche Nielsen.
Selvom sen-efternavnene bliver færre, er de dog stadig de mest brugte i alle landets kommuner. Herunder kan du se de 10 mest brugte efternavne med og uden 'sen'.