Livsstil

Nye navne godkendt: Nu kan du hedde Cassper og Jyytthe

I løbet af sidste år blev mere end 2000 nye navne godkendt. Blandt dem er der nye og anderledes stavemåder af klassiske navne som Jytte og Julie.

Det er ikke alle danske forældre, der stiller sig tilfredse med den lange liste af godkendte fornavne, når de små skal døbes. Derfor bliver der hvert år søgt om og godkendt nye navne.

Kirssten. Sophhus. Jyytthe. Cassper. Pernnille. Julliee.

Det er bare nogle af de mere end 2000 navne på listen, som Ankestyrelsen har godkendt i løbet af 2017. TV 2 har fået indsigt i listen. 

Men hvordan kan det være, at de, der har søgt om at få godkendt navnene, ikke bare har døbt deres børn Kirsten, Sophus, Jytte, Casper, Pernille eller Julie?

Ifølge navneforsker Michael Lerche Nielsen handler det om, at vi højere grad end tidligere har et ønske om, at vi eller vores børn skal skille sig ud gennem navnet.

FAKTA: Godkendte fornavne

Et nyt fornavn kan godkendes, hvis det:

 • er et egentligt fornavn
 • ikke er uegnet til at blive anvendt som fornavn her i landet
 • ikke er upassende eller kan vække anstød

Titler som greve og prins eller talangivelser kan ikke godkendes. Nye stavemåder af eksisterende fornavne kan også godkendes, når navnet i den ændrede stavemåde fortsat har fornavnskarakter. Visse ordtyper - for eksempel blomsternavne - kan også danne grundlag for fornavne, mens kælenavne som udgangspunkt også kan godkendes, hvis navnet opfylder kriterierne for godkendelse.

Kilde: www.retsinformation.dk

- Langt de fleste af os har de almindelige stavemåder af de klassiske navne. Men så er der dem, der gerne vil have et mere kunstnerisk udtryk eller af den ene eller anden grund ønsker at ændre værdien af navnet. Det gør de blandt andet gennem numerologien, siger Michael Lerche Nielsen.

En stor del af de navne, der hvert år bliver godkendt som nye fornavne, er internationale navne, men vi ser altså også flere af de anderledes stavemåder af klassiske navne. En af grundene til det er, ifølge Michael Lerche Nielsen, at det med ændringen af navneloven i 2006 er blevet meget lettere at skifte navn.

Har sjældent betydning for udtalen

Julie kan ifølge Ankestyrelsens liste over godkendte navne også staves Julje, Juliee, Julliee, Jullie og Julliie. Men ifølge Ida Elisabeth Mørch, der er seniorkonsulent hos Dansk Sprognævn, spiller de anderledes stavemåder oftest ingen rolle i forhold til udtalen.

- Jeg tror ikke, at man kan høre forskel på de forskellige stavemåder i Cassper, Kirssten eller Pernnille. Måske kunne man godt risikere, at nogen læser og udtaler første stavelse af Jullie med kort u i stil med navnet Julle, siger Ida Elisabeth Mørch, seniorkonsulent hos Dansk Sprognævn.

Der kan dog være gode grunde til at tilpasse stavemåden, hvis man ønsker, at navnet udtales på en bestemt måde – for eksempel i en udenlandsk del af familien.

- På grønlandsk udtales dobbelt-l som en ch-lyd, så der ville Jullie skulle udtales "judchli", siger hun og slår fast, at der i det tilfælde ville være tale om et andet navn end det Julie, vi kender på dansk.

Navneforsker Michael Lerche Nielsen er enig i, at det kan give mening at ændre måden, man staver et navn på. Men der må også være en grænse, mener han. 

- Når man for eksempel begynder at sætte flere i'er og e'er i Julie eller dobbelt-h i Sophus, skal man grave dybt efter en forklaring på hvorfor. For man vil jo ikke udtale det Soph-hus, men Sophus, som man plejer, siger Michael Lerche Nielsen.

Herunder har TV 2 samlet et udpluk af de fornavne, Ankestyrelsen har godkendt i 2017.

Godkendte navne i 2017 med anderledes stavemåder

 1. Cassper

 2. Dorrtea

 3. Isabbel

 4. Josefiine

 5. Julliee

 6. Jyytthe

 7. Kirssten

 8. Pernnille

 9. Sophhus

 10. Astrrid

Kilde: Ankestyrelsens opgørelse over godkendte navne