Tre ud af fire råber af deres børn, men det bør de lade være med

Tre ud af fire forældre råber af og til af deres børn, viser ny undersøgelse.

- Stop så med det der! Nu!

Har du stået i en situation, hvor konflikten med dit barn er endt med, at du hævede stemmen?

Så er du langtfra den eneste. Det viser en ny undersøgelse lavet af Vores Børn, hvor tre ud af fire forældre med børn mellem fire og seks år svarer, at de af og til kommer til at råbe af deres små størrelser. Derudover svarer over halvdelen af forældrene, at de ville ønske, at de ikke skældte ud så ofte.

Resultater fra undersøgelsen

75 procent med børn mellem 4-6 år råber af og til af dem.

55 procent med børn mellem 4-6 år ville ønske, de ikke skældte så ofte ud.

43 procent med børn mellem 0-6 år ville ønske, de var mere sammen med dem i hverdagen.

86 procent med børn mellem 0-6 år savner mere tid til at være sammen med dem på børnenes præmisser.

Undersøgelsen er lavet blandt forældre med hjemmeboende børn på 0-6 år til at deltage i undersøgelsen. 375 brugere svarede på spørgeskemaet via Facebook. Undersøgelsen er foretaget i oktober 2017.

Kilde: Vores Børn

"Super-forældrene" fejler

At så mange forældre ender med at råbe af deres børn, overrasker ikke familierådgiver Lola Jensen.

- Nutidens forældregeneration vil så gerne være perfekte forældre, som slet ikke skælder ud. I bestræbelserne på det søger de meget efter den rigtige tilgang til børn, men deres reaktion i en konflikt bliver et miks af de mange metoder, som paradoksalt nok ender med, at de mister tålmodigheden og alligevel råber i afmagt, siger hun i 'Go' morgen Danmark'. 

- Og når man så har råbt, får man dårlig samvittighed, og så kan det være, at barnet alligevel får sin vilje, siger hun. 

Børn bliver vilde eller bange

Derfor kommer der ikke noget godt ud af at give børn en højrøstet irettesættelse, understreger Lola Jensen. Råberi vil gøre nogle børn vildere og gøre, at man må råbe endnu højere næste gang for at få ham eller hende til at makke ret. 

Andre børn lukker ordene ind af det ene øre og ud af det andet. Og så er der den gruppe, som tager de voksnes skældud mere til sig. 

- Den sidste gruppe bliver frygtsomme. Hver gang de skal et eller andet, vil de frygte, at der kommer en skideballe, hvis de gør noget forkert, siger hun.

Faste rammer er vejen frem

For at undgå konfrontationerne anbefaler Lola Jensen, at man skaber faste rammer "med streg under" for børn mellem nul og seks år. Hun er fortaler for decideret at fjerne de ting, der skaber problemer - uanset om det gælder søde sager, særlige madvarer, tøj eller iPad'en.

- Det er bare meget lettere, siger hun og understreger, at man som forælder skal sørge for kun at have is i fryseren, når det er slikaften, og isen rent faktisk må spises.

På samme måde skal de kjoler, barnet kun må have på til fest, ikke hænge blandt hverdagstøjet og friste hver dag. Find dem i stedet frem, når der rent faktisk må vælges mellem en af dem.