Årgang 0

Tidligere 'Årgang 0'-far: - Derfor trak vi os ud af serien

Far til ’Årgang 0’-Mathilde, Martin Beuschau, synes, familien fik meget godt ud af at være med i tv-serien. Men det negative fik til sidst overtaget.

Det er nu 10 år siden, at den ene af de fem oprindelige 'Årgang 0'-familier, familien Beuschau i København, valgte at trække sig fra dokumentarprojektet.

Ifølge Martin Beuschau, som er far til den populære 'Årgang 0'-pige Mathilde, var det ikke nogen nem beslutning at forlade tv-serien efter syv sæsoner. 

- Når vi kigger tilbage her 10 år efter, så er det meste af det faktisk positivt. Men der var jo en grund til, at vi valgte at hoppe ud af programmet, og det er så den mere negative del af det, siger Martin Beuschau til TV 2 og uddyber.

- Man kan sige, at det var programmets succes, som gjorde, at det blev svært for os. 'Årgang 0' blev en så enorm succes, og vi fik så meget mediebevågenhed i januar måned, hvor det bliver sendt, at det blev lidt svært engang imellem.

Med omkring en million seere i gennemsnit er 'Årgang 0' ikke bare en af de mest sete, men også den hidtil længst kørende dokumentarserie i dansk tv-historie. Hvilket har skabt usædvanligt stor fokus på seriens medvirkende.

Se video-interview med Martin Beuschau øverst.

Seertal for 'Årgang 0'

2001: 912.000 
2002: 742.000 
2003: 1.102.000 
2004: 1.149.000 
2005: 905.000 
2006: 1.084.000 
2007: 899.000 
2008: 852.000 
2009: 1.023.000 
2010: 1.181.000 
2011: 1.174.000 
2012: 939.000 
2013: 930.000 
2014: 966.000 
2015: 984.000 
2016: 946.000
2017: 833.000

(Kilde: Kantar Gallup)

 - Folk talte til hende som om, de kendte hende

Netop fordi konceptet bag 'Årgang 0' handler om at lade en række almindelige danske familier rundt omkring i landet fungere som en slags samfundsbarometer for det nye årtusind, har mange danskere kunnet identificere sig med de enkelte 'Årgang 0'-familier.

Dét mærkede familien Beuschau i København i særlig grad. Allerede fra Mathilde var et-to år gammel.

- For eksempel når vi var ude og handle, kom folk hen og sagde "Hej Mathilde!" og talte til hende som om, de kendte hende. I starten var det jo bare meget sødt og flatterende for os, at nogen syntes, vi var en familie, man kunne spejle sig i. Men efterhånden begyndte det at være lidt underligt, forklarer Martin Beuschau, som havde svært ved at forklare sin datter, hvad der foregik.

- Bagefter, når hun så spurgte "Hvem var det?", og man kun kunne svare: "Det ved jeg ikke", blev det lidt svært at håndtere, lyder det fra den tidligere 'Årgang 0'-far, der i dag arbejder som kontaktchef i det digitale udviklingsbureau Cabana.

Slem allergi gjorde udslaget

Det var dog ikke kun hensynet til Mathilde selv, men også familiens øvrige børn, der gjorde, at Martin og Louise Beuschau traf beslutningen om at melde sig ud af dokumentarprojektet.

Især da familiens yngste medlem på det tidspunkt, Rasmus, blev meget syg af allergi.

Hvis han bare rørte ved mælk, så slog han ud over det hele

Martin Beuschau, tidligere 'Årgang 0'-far

Familien Beuschau - kendt fra 'Årgang 0'

Familien Beuschau medvirkede i ’Årgang 0’ fra 2000-2007.

Sygeplejersken Louise og webdesigneren Martin boede i de første år i en lejlighed på Østerbro, hvor de fik datteren Mathilde i 2000.

Knap to år senere fik Mathilde en lillesøster, Frederikke.

I 2003 flyttede familien til Valby, hvor de købte en murermestervilla med have. Og to år senere, i 2005, kom lillebror Rasmus til verden.

I 2010 blev familien forøget med efternøleren Alberte.

- Rasmus var sindssygt hårdt ramt af allergier og slog ud over hele kroppen. Det var frygteligt. Han kunne ikke tåle nogen former for mælkeprodukter, han måtte ikke få æg eller kylling. Vi skulle holde igen med oksekød, og han kunne kun spise en lille smule svinekød. Nede i børnehaven måtte han sidde isoleret for sig selv med en kasse tørre kiks, når de skulle spise, fortæller Martin Beuschau og fortsætter.

- Det fyldte bare vildt meget i vores lille hus. Louise måtte stoppe med at arbejde, fordi hun var nødt til at tage sig af Rasmus, og så magtede vi bare ikke, at vi samtidig skulle være 'Årgang 0'-familie. Så det var i hvert fald en af årsagerne, og den var ret væsentlig, til, at vi måtte stoppe.

Da Beuschau-familien gik ud af 'Årgang 0' i 2007, var Rasmus to år gammel. I dag, hvor han snart fylder 13 år, er generne ved allergien blevet meget mindre.

- Vi er så heldige, at Rasmus stort set er vokset fra det hele. Han kan ikke tåle nødder og drikker ikke komælk, men rismælk eller mandelmælk. Til gengæld kan han i dag tåle en række andre mælkeprodukter. Hvis der er det mindste, tager han bare nogle antihistaminer, fortæller Martin Beuschau.

Har fået et barn mere - og er blevet gift

Når Martin Beuschau skal opsummere, hvad der er sket i de 10 år, der er gået, siden familien trådte ud af kameraernes søgelys, er der især én ting, han hæfter sig ved.

Den 8. august 2008 blev 'Årgang 0'-forældrene Louise og Martin Beuschau endelig gift ved et havebryllup. Det skete tre år efter forlovelsen i 2005, som seerne kunne følge på første parket i 'Årgang 0'.

- Det allervigtigste, der er sket, er selvfølgelig, at vi har fået et barn mere. At vi har fået Alberte. Hun er syv år nu, så vi kommer til at have skolebørn længe endnu. Vi har også fået en hund, for nu skal vi ikke have flere børn, lyder det med et grin fra den 42-årige far til fire.

Som trofaste seere af 'Årgang 0' sikkert vil huske, gik Martin Beuschau på knæ for sin Louise i begyndelsen af 2005, hvor hun var højgravid med Rasmus.

Men frieriet nåede ikke at resultere i et tv-bryllup, før familien forlod tv-serien to år senere. Der gik nemlig endnu ét år efter familiens 'Årgang 0'-exit, før selve vielsen fandt sted, og datoen var nøje udvalgt:

- Vi blev gift den 8. august i 2008. Så det kom til at hedde 08.08.08, for ellers glemmer jeg det jo. Vi holdt et stort havebryllup hjemme og fik en fra borgerrepræsentationen til at komme og vie os i haven. Det var en fantastisk dag, husker Martin Beuschau.

Bliver stadig genkendt

Hvor parrets tre ældste børn sjældent bliver genkendt - eller tiltalt - i dagligdagen på grund af deres medvirken i 'Årgang 0', så er det anderledes for forældrene, som jo ikke har forandret sig så meget udseendemæssigt i de seneste 10 år.

Især oplever Louise Beuschau jævnligt at blive husket som "Louise fra 'Årgang 0'".

Når hun står og skal bedøve en patient før en operation, så er der mange, der genkender hendes ansigt

Martin Beuschau, tidligere 'Årgang 0'-far

- Louise har videreuddannet sig til anæstesisygeplejerske og arbejder blandt andet på Rigshospitalet. Og når hun står og skal bedøve en patient før en operation, så er der mange, der genkender hendes ansigt, selvom hun har maske på. Hun er jo sød og rar og smilende. I hvert fald kan de se, hun smiler med øjnene, og i langt de fleste tilfælde giver det ro på, at patienten genkender hende. Så det har bare været positivt, siger Martin Beuschau.

Sæsonens fjerde og sidste afsnit af 'Årgang 0' sendes tirsdag den 30. januar - men du kan se snigpremieren allerede nu på TV 2 Play.