Når arven splitter os

Nevøens reaktion efter arvestrid i tv-program: - Det skulle have været en hemmelighed

Et ægteskab mellem nevø og onkel har splittet en hel familie. Nevøen tror ikke, at der kommer en forsoning.

En 45-årig landmand fra Randers-egnen giver nu sin version af sagen, efter at TV 2-dokumentaren ’Når arven splitter os’ mandag aften rullede over skærmen.

Arvestridens kerne er et ægteskab mellem selvsamme landmand og hans 40 år ældre onkel. Og så adskillige millioner kroner.

I 2014 bliver nevøen gift med sin 80-årige onkel, Poul Erik Nielsen. Kort efter bliver der oprettet en ægtepagt, hvori onklen eftergiver større summer af lån i form af en gave.

Udover Poul består familien af hans to søstre og en bror. Det er brorens søn, der har giftet sig med sin onkel. At nevø og onkel har indgået ægteskab, finder den øvrige familie dog først ud af flere år senere.

- Jeg var godt klar over, at der ville blive ballade. Det skulle have været en hemmelighed. Poul og jeg var enige om, at det ikke skulle frem, før han var død, siger nevøen.

Efter to års ægteskab kan nevøen også kalde sig enkemand. Poul er ifølge sin lægejournal moderat til svært demenspræget i foråret 2015, og han dør som 83-årig i december 2016.

Lovligt at gifte sig

Der er ikke noget ulovligt i at gifte sig med sin onkel. Voksne mennesker må gerne indgå ægteskab, selv om de ikke nødvendigvis elsker hinanden højt.

Kilde: Ulrik Grønborg, arveretsadvokat

Bekymret søster går i banken

Familien opdager dog det usædvanlige ægteskab, før Poul dør. Det sker i foråret 2016, da Ragnhild Gregersen er i den lokale bank. Hun er søster til Poul og er bekymret for sin bror, der bliver mere og mere dement.

Jeg var godt klar over, at der ville blive ballade. Det skulle have været en hemmelighed

Nevø i arvestrid

Poul arbejdede som radiotelegrafist og boede hjemme hos sine forældre, til han var 60 år. Penge brugte han ingen af, så hele familien ved, at der står mange penge på hans bankkonto.

De sidste gange Ragnhild har besøgt Poul, har der ligget bankpapirer ud over hele sofabordet i hans stue. Ragnhild er blevet bange for, at nogen er ved at tømme Pouls bankkonto. I banken får Ragnhild og hendes mand, Tage, så at vide, at Poul er blevet gift med sin nevø.

Læs familiens version af sagen lige her.

Pouls ide at gøre som ejendomsmægleren

Ideen om ægteskabet var Pouls. Det har nevøen i hvert fald fortalt Østjyllands Politi.

”Poul Erik Nielsen fik i 2014 den ide, at de skulle giftes,” forklarer nevøen politiet.

Poul havde set en udsendelse i fjernsynet om den nu afdøde ejendomsmægler Jan Fog, der undgik arveafgift ved at gifte sig med en yngre kvinde uden at flytte sammen, hævder nevøen.

Den udlægning er den øvrige familie uenige i. Ifølge familien har Poul udvist tegn på demens i adskillige år. De har mistanke om, at nevøen har udnyttet Pouls demens til at få fat på de mange penge.

Poul Erik Nielsen fik i 2014 den ide, at de skulle giftes

Nevøens forklaring til politiet

Ragnhild og hendes søster politianmelder derfor deres nevø i 2016. Efter et års efterforskning for åger "af særlig grov beskaffenhed" standser statsadvokaten i Viborg efterforskningen.

'Når arven splitter os' søger medvirkende

Står du i en svær arvestrid, som du gerne vil have løst?

Som medvirkende i programmet får du stillet professionel mediation og jurist til rådighed i forsøget på at opnå forsoning eller afslutning af din arvesag.

Send en uforpligtende mail og fortæl om din situation til: arv@nordiskfilmtv.com

Søskende har slået hånden af nevø

Nevøen håber, at udsendelsen på TV 2 bliver det sidste punktum i sagen.

- Det har taget lang tid. Det var Pouls ønske, at vi skulle gøre det på den her måde. De (den øvrige familie, red.) havde regnet med, at de skulle arve. Det er et spørgsmål om penge og ikke en skid andet, siger nevøen.

Han har svært ved at forestille sig, at familien nogensinde bliver samlet igen.

- Vi bliver aldrig gode venner. Vi var røget i totterne på hinanden længe inden og havde ikke talt sammen i flere år. Det er der ikke noget at gøre ved, siger nevøen, der også har mistet kontakten til sine to søstre.

Vi bliver aldrig gode venner

Nevø i arvestrid

- Mine søskende vil heller ikke tale med mig. Jeg ved ikke helt hvorfor. Det er nok også sådan noget med penge, siger nevøen.

Nevøen ønsker ikke at stå frem med navn eller ansigt.

- Den sag er lukket for mig. Alle, jeg kender, ved det jo. Alle støtter mig. Der var ikke nogen, der havde tænkt, at man kunne gøre det på den måde, siger nevøen.

Se 'Når arven splitter os' mandag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.