Livsstil

Ny bog undersøger 100 myter om graviditet og fødsel – her er 10 af dem

En pige giver mere kvalme, og fødderne vokser under en graviditet. Ny bog be- eller afkræfter både de sjove og mere alvorlige myter om graviditet.

På ni måneder kan man som gravid nå at høre mange forskellige myter om den lille baby, der vokser i maven. 

Men hvilke skal man lytte til, og hvilke kan man roligt lukke ind ad det ene øre og lige så hurtigt ud af det andet?

Det leverer jordemoder og forfatter Agnete Nørrelund-Madsen svaret på i sin nye bog '100 myter om graviditet og fødsel'.

Frustrerede gravide

Her har hun med rod i videnskabelige studier undersøgt de mest almindelige påstande om graviditet og fødsel - det vil sige alt fra, om gravide må tømme kattebakker, farve deres hår og spise sushi til påstanden om, at en graviditet kan give længere fødder.

Og ifølge jordemoderen har gravide netop brug for at kunne skille skidt fra kanel i alle de råd, der møder dem.

- Det ligger alle gravide kvinder på sinde at gøre det bedste for deres ufødte barn, og det betyder, at rigtig mange kvinder bliver informationshungrende. Så finder man ud af mange gode råd og tips og tricks, og de gravide bliver efterladt frustrerede, fordi de ikke ved, hvad de skal stole på, siger hun til TV 2.

Jordemoderens egne myter blev aflivet

Den nye mytedræber vækker glæde i Jordemoderforeningen, hvor formand Lillian Bondo håber, den kan bruges som modsvar til "mylderet af uunderbygget sludder fra chatfora og de mere traditionelle råd til gravide", skriver hun på sin Facebook-profil.

- Jeg synes, der er rigtig meget i den, som er god, almindelig oplysning om, hvad er do’s and don'ts i en graviditet, og hvad vi faktisk ikke ved rigtig meget om, siger hun til TV 2.

Derudover har Lillian Bondo også selv fået dræbt en myte eller to efter at have læst bogen.

- For mig er det rigtig dejlig underholdning, som jeg faktisk også er blevet klogere af. Nogle af mine egne myter er blevet aflivet, og det synes jeg jo er festligt.

Læs udpluk af forklaringerne bag 10 af myterne fra bogen '100 myter om graviditet og fødsel' i listen herunder.

Sandt eller falsk? Her er 10 myter om graviditet og fødsel

 1. Gravide har mere kvalme, hvis de venter en pige

  Myten holder. Forskere ved University of Washington har sammenlignet omkring 2000 kvinder, der døjede meget med morgenkvalme, med 10.000 kvinder, som ikke havde det. 

  Og af de 2000 kvinder med morgenkvalme fødte langt de fleste piger. Faktisk viste det sig, at jo mere kvalme de havde, jo større var sandsynligheden for, at de fødte en pige, lyder det i bogen '100 myter om graviditet og fødsel'.

  Forskernes undersøgelse dokumenterer også, at pigefostre giver mest kvalme i graviditetens første tre måneder.

  Ifølge bogen ved man, at kvalmen hænger sammen med mængden af graviditetshormonet hCG, og forskerne fra University of Washington kunne også vise højere hormonniveau hos de kvinder, der ventede piger.

 2. Er maven kuglerund, ventes en pige – er den spids, er det en dreng

  Myten er falsk. Mavens form hænger ikke sammen med barnets køn.

  I stedet er det moderens kropsbygning, højde, vægt og fysiske form, der spiller ind. Derudover vil tidligere graviditeter, barnets størrelse og mængden af fostervand også have en betydning for babybulens størrelse.

 3. Det er næsten umuligt at få en pige efter tre drenge

  Myten er falsk. Det er mandens sædceller, der afgør kønnet på et foster. Og han har lige mange sædceller, der kan blive til drenge og piger.

  Data fra Danmarks Statistik viser dog, at hvis man har fået tre drenge, stiger sandsynligheden for, at det igen bliver en dreng med et procentpoint – fra 51 procent til 52 procent.

 4. Gravide må ikke farve håret

  Myten er falsk. Et forsøg med gravide rotter, der dagligt er blevet injiceret med kemikalier, har vist rottefostermisdannelser og kræft, men selv "den mest flittige frisørgænger" nærmer sig ikke det, rotterne blev udsat for, lyder det i '100 myter om graviditet og fødsel'.

  Ingen større studier har kunnet påvise det samme hos mennesker, der får farvet deres hår.

  Miljøstyrelsen råder dog gravide kvinder til at lade være for at undgå mulige allergiske reaktioner, der måske kan skade fosteret.

 5. Gravide må ikke tømme kattebakker

  Myten holder.

  - Det er den skinbarlige sandhed, at man skal tage sig i agt for kattebakker som gravid. Og allermest i agt for katteafføring, skriver Agnete Nørrelund-Madsen.

  I kattes tarme kan der være en parasit med navnet Toxoplasma gondii, som udskilles med afføringen. Og ligger den i en kattebakke nogle dage, kan parasitten smitte og overføres til moderen og videre til fosteret, som kan blive meget sygt.

 6. Det er arveligt at få tvillinger, men det springer en generation over

  Myten er falsk - men det kan godt ske.

  - Det er arveligt at føde toæggede tvillinger, fordi tilbøjeligheden til at frigive mere end ét æg per cyklus er arvelig. Dette gen har dog en meget svag gennemslagskraft, så der bliver slet, slet ikke født det antal tvillinger, der er potentiale til, lyder det i '100 myter om graviditet og fødsel'.

 7. Morens fødder vokser permanent under en graviditet

  Myten holder. Forskere ved University of Iowa har målt fødderne på 49 gravide kvinder og gjorde det igen fem måneder efter fødslen.

  I 60 til 70 procent af tilfældene blev svangen lavere og fødderne mellem 2 og 10 millimeter længere.

 8. Fosteret bevæger sig mindre, når man nærmer sig termin

  Myten er falsk. Mange gravide mærker, at babyens bevægelser ændrer sig omkring 32.-34. graviditetsuge, for her begynder pladsen i maven at blive trang - og derfor er der ikke er plads til deciderede spark.

  Men selvom bevægelserne ændrer sig, skal barnet gerne bevæge sig lige så meget, som det har gjort gennem graviditeten.

  - Jeg plejer at sige, at man helt indtil fødslen skal have en fornemmelse for liv derinde, forklarer jordemoderen i bogen.

 9. Stærk mad kan sætte fødslen i gang

  Myten er falsk. Chili og tabasco kan ikke sætte gang i en fødsel. Der er nemlig ikke en direkte forbindelse mellem maven og livmoderen.

  Der er lavet studier om myten, og der er "ikke en antydning af effekt at spore videnskabeligt. I hvert fald ikke, hvad angår veer", skriver Agnete Nørrelund-Madsen.

 10. Kvinders ammehjerner er langsommere

  Myten holder. En psykolog fra Universiteit Leiden i Holland har undersøgt nybagte mødre og fædres hjerner og sammenlignet dem med hjernerne hos barnløse mænd og kvinder. Og hos de nybagte mødre var der tydelige forandringer.

  Deres hjerner skrumpede på de områder, der bruges til at afkode andre menneskers intentioner og følelser. Omvendt lyste områderne op, når mødrene så billeder af deres barn.

  Forklaringen lyder, at de nybagte mødrer sorterer al unødvendig opmærksomhed fra for at kunne aflæse deres barns signaler.

Kilde: Bogen '100 myter om graviditet og fødsel', der er skrevet af jordemoder Agnete Nørrelund-Madsen.