GO'

Udgav sig for at være flygtning og endte i Sandholmlejren - nu vil han vise systemet indefra

Det var en enkelt flygtnings opfordring, der fik danske Kristian Husted til at kaste sit liv i hænderne på blandt andet menneskesmuglere.

På en tør skråning mellem de græske olivenlunde ligger 'Vahid Evazis' første mål, Morialejren.

En tidligere militærlejr kun fem kilometer fra den tyrkiske kyst og startpunkt for en lang række flygtninges tur gennem Europa. Nu også hans.

Han stiller sig op i den endeløse kø langs oliventræerne i den bagende sol. Han har mørkt hår og mørke øjne, men han ligner ikke de andre.

Jeg blev nødt til at spille stum

Kristian Husted, teaterinstruktør og forfatter

Det bekymrer ham. Han er for europæisk i tøjet. Men det er der ikke noget at gøre ved nu.

Han er allerede vendt om en gang før. Denne gang skal det lykkes den iranske forfatter, han udgiver sig for at være, at flygte op gennem Europa til Danmark.

Blå bog: Kristian Husted

Kristian Husted er født i 1976.

Han er teaterinstruktør, dramatiker og forfatter. 

Han er tidligere teateranmelder på Politiken. 

Den 2. februar er han aktuel med bogen 'Vahid'.

- Tag turen selv

I virkeligheden hedder manden i køen Kristian Husted. Han er teaterinstruktør og var i 2015 på vej til Athen for at researche til et teaterstykke om den græske gældskrise, da han bemærkede en stor strøm af flygtninge mod Nordeuropa. 

Han begyndte at spørge ind til nogle af flygtningenes historier, og særligt én af dem satte en tanke i hovedet på ham, han ikke kunne slippe igen.

- Han sagde til mig, at hvis jeg ville vide, hvordan det er at være flygtning, kunne jeg jo bare tage turen selv, fortæller Kristian Husted i 'Go' morgen Danmark'.

Der var slåskampe og folk, der besvimede. Der var gravide kvinder, der fødte ude mellem oliventræerne

Kristian Husted, teaterinstruktør og forfatter

Han vendte og drejede tanken. Han tog til den græske ø Lesbos for at se en del af flugten til Europa med egne øjne, men endte med at vælge den sikre vej hjem til Nørrebro i København.

Få måneder efter tog han dog afsted igen. Han satte sig ombord på et fly til Tyrkiet fuld af charterturister i efteråret 2015. Han tog færgen over til den græske ø Lesbos og stillede sig ind i køen af flygtninge foran Morialejren. Nu skulle det være.

Måtte spille stum

Der står han så som iranske 'Vahid Evazi' langs olivenlunden og venter.

Alles øjne hviler på ham. De prøver at finde ud af, hvem han er, og hvor han kommer fra. Her kan det gøre en verden til forskel, om man er iraner, afghaner eller syrer.

- Jeg blev nødt til at spille stum i starten, fortæller Kristian Husted.

Vi blev vækket midt om natten, havde ikke fået særligt meget at spise og blev ofte flyttet

Kristian Husted, teaterinstruktør og forfatter

Hans første plan er at udgive sig for at være syrer. Men han kan ikke arabisk, som syrerne taler. Han har kun sit engelske at læne sig op af, og det gør ham mistænkelig.

Mange prøver nemlig at udgive sig for at være syrere, fordi deres sag bliver behandlet hurtigere. Så Kristian Husted ender med at blive iranske 'Vahid Evazi'.

- Det handlede kun om at komme ind i den her lejr. Der var slåskampe og folk, der besvimede. Der var gravide kvinder, der fødte ude mellem oliventræerne, hvor folk også sov, spiste og gik på toilettet. Det var totalt kaos, fortæller Kristian Husted.

Billet til Europas fastland

Tre dage går der, før 'Vahid' kan lægge den kaotiske kø bag sig. Han kommer ind i Morialejren, hvor han skal opgive sit navn og sin nationalitet på et stykke papir.

Med det i hånden kan han købe billet til en færge til det græske fastland og begynde sin rejse nordpå sammen med tusindvis af andre.

- 'Vahid' ville gerne til Danmark. Mange andre ville til Tyskland. Vi har en idé herhjemme om, at folk ved, hvor de vil hen. Det er rigtigt, men de aner ikke, hvordan man kommer derhen. Mange aner ikke, hvad Europa er. Så man lægger sit liv i hænderne på andre, fortæller Kristian Husted.

Frygtede interneringslejr

Det må 'Vahid Evazi' også gøre, og det gør ham bange mange gange undervejs.

Værst er det i Slovenien på vej mod Tyskland.

Der går rygter om, at tyskerne vil lukke grænsen, så det kun er syrere og måske få irakere og afghanere, der kan rejse videre.

Vi boede cirka 200 mænd sammen. Kloaksystemet var i stykker, toiletterne var oversvømmet, og der var meget beskidt

Kristian Husted, teaterinstruktør og forfatter

Som iraner kan 'Vahid' blive fanget i Slovenien, der har erklæret undtagelsestilstand på grund af den store flygtningestrøm.

- Der var soldater over det hele. Vi blev vækket midt om natten, havde ikke fået særligt meget at spise og blev ofte flyttet. Jeg anede ikke, hvor jeg var henne, og der var jeg bange for, at jeg ville ende i en eller anden form for interneringslejr og ikke kunne komme videre, fortæller Kristian Husted.

Vil se det danske asylsystem indefra

Så galt går det dog ikke. Det lykkes 'Vahid' at krydse grænsen til Tyskland og fortsætte længere nordpå med tog, indtil han til slut kan sætte sig ind i et IC-tog, der tager ham til Københavns Hovedbanegård. Her lander han, 10 dage efter han forlod Lesbos.

Rejsen er slut. Eller er den?

Det spørgsmål stiller Kristian Husted sig selv tilbage i sin lejlighed på Nørrebro efter at have efterladt 'Vahid' på hovedbanegården.

Her slutter de færreste flygtninge rejsen.

Derfor tager han igen 'Vahids' tøj på, opsøger politiet og melder sig som asylansøger.

Vil skildre situationen for andre

Samme aften bliver han kørt til Sandholmlejren i Nordsjælland, inden han bliver placeret i et asylcenter på en nedlagt skole i Rødby Havn, hvor han skal afvente behandlingen af sin sag.

- Vi boede cirka 200 mænd sammen. Kloaksystemet var i stykker, toiletterne var oversvømmet, og der var meget beskidt. Man kunne kun sove, spise og ryge, fortæller Kristian Husted.

På asylcenteret overværer 'Vahid' et slagsmål mellem flere beboere. Han bliver mere bekymret for sin egen sikkerhed, og med udsigten til eventuelt at skulle afgive forklaring til politiet vælger han efter 14 dage at forlade skolen.

Tilbage som sit eget jeg har Kristian Husted valgt at skrive historien om sin flugt til Danmark ned.

På fredag bliver den udgivet i bogen 'Vahid'. Nu håber han, at hans rejse som den opdigtede Vahid Evazis kan hjælpe andre til at forstå de vilkår, flygtninge møder i Europa.

- Jeg synes selv, det var utroligt svært at sætte mig i deres situation. Jeg håber på, det kan give et mere nuanceret billede af, hvordan det er, for debatten er tit meget polariseret. Der er mange meninger, men ikke meget viden, siger Kristian Husted.