Årgang 0

Ekstraklip: 'Årgang 0'-Rachel tager sydamerikansk drikkevane med hjem

Rachel Ellebye blev under sit udvekslingsår i Argentina helt vild med den sydamerikanske madkultur. Især er der én bestemt drik, hun ikke kan undvære.

Under sit udvekslingsophold i Argentina holdt 17-årige Rachel Ellebye sig bestemt ikke tilbage, når der blev arrangeret fester, barhopping i Buenos Aires og dans natten lang.

Hun fandt også hurtigt ud af, at de argentinske unge har nogle "lidt underlige drikkevaner", som hun formulerer det i 'Årgang 0'.

Blandt andet er argentinerne vilde med den bitre drik Fernet Branca blandet op med cola. Den krydrede, stærke dram - med en alkoholprocent på omkring 40 - er endda så populær, at den betragtes som Argentinas nationaldrik.

Er vild med den bitre smag

Men selv om Rachel nåede at indtage en hel del Fernet Branca'er i løbet af sit år i det sydamerikanske land, er det ikke noget, hun er fortsat med, efter at hun er vendt hjem til Danmark.

Til gengæld er der en anden bitter drik, som hun blev introduceret for i Argentina, som hun slet ikke kan undvære i dag.

- Jeg er blevet helt vild med 'mate'. Det er en te-agtig drik, selv om man aldrig skal kalde den for te, når man er sammen med en sydamerikaner, forklarer Rachel til TV 2 og tilføjer:

- Den er måske lidt bitter til at starte med. Det syntes jeg i hvert fald, da jeg prøvede den første gang. Men nu er jeg kæmpe fan og drikker det næsten hver dag.

Mate er i virkeligheden en slags infusion, det vil sige et udtræk, lavet på mateplanten. Den tilberedes ved at hælde varmt, men ikke kogende, vand i en særlig mate-kop. Når den har trukket, drikkes den med et specielt metalsugerør, der sier blade og grums fra.

I videoklippet øverst på siden forklarer Rachel, hvordan hun laver mate. Det er en ekstraoptagelse, som ikke indgår i programmet.

Fik mate-kop i fødselsdagsgave

Netop fordi Rachel hurtigt blev afhængig af at drikke mate, mens hun var i Argentina, har hendes værtsfamilie valgt at forære hende et ægte mate-sæt.

Her ses et udpluk af Rachels høst af fødselsdagsgaver fra værtsfamilien og vennerne i Argentina. Øverst til venstre ses en mate-kop med sugerør.

- Min familie gav mig blandt andet en mate-kop, sugerør og en lille termokande i 17-årsfødselsdagsgave. Det blev jeg super glad for, lyder det fra Aabenraa-pigen, som desuden indhøstede en toilettaske, et par øreringe, en halskæde, en lille taske og et krus fra Boca Juniors (et argentinsk fodboldhold, red.).

Det er dog ikke kun smagen, der får Rachel Ellebye til at drikke mate i store mængder. Efter sigende skulle drikken have sundhedsegenskaber på linje med for eksempel grøn te.

Glad for argentinsk køkken

Udover at Rachel har taget den vanedannende, sydamerikanske drikkevare med sig hjem, er der også andre ting, hun sætter stor pris på i det argentinske køkken.

Især blev hun meget glad for 'empanadas', det vil sige små dejpakker med fyld, som hun flere gange har lavet sammen med sin værtsfamilie og indimellem også alene, når hun kom sent hjem fra en fest.

- Min yndlingsmad er nok empanadas. De kan jo laves på alle mulige måder, med fyld af skinke og ost, oksekød, kylling eller grøntsager. Det er rigtig lækkert, synes Rachel.

I ekstraklippet nedenfor laver Rachel empanadas sammen med sin "søster" Coti og værtsmor Cristina.

Rachel Ellebye har et fantastisk godt, kærligt og afslappet forhold til sine værtsfamilie og -søster Coti i Argentina. Det ses tydeligt her, hvor de hjælpes ad med at lave middagsmad sammen. Video: Susanne Nielsen

En helt speciel fødselsdag

Selv om Rachel Ellebye kan se frem til meget snart at runde de 18 år, nemlig torsdag den 8. februar, står hendes 17-årsfødselsdag stadig skarpt i erindringen.

Det var nemlig en helt speciel oplevelse at fejre den med værtsfamilien og vennerne i Argentina.

Rachel ses her sammen med sine argentinske værtsforældre, Cristina og Miguel, på sin 17-årsfødselsdag.

- Min 17-årsfødselsdag startede jo egentlig dagen før, om aftenen den 7. februar ved 23-tiden, hvor mine venner kom over til mig, og min søster havde arrangeret sådan en rigtig fin fødselsdagsfest for mig. Klokken blev midnat, og alle sang fødselsdagssang for mig, og der kom en kage på bordet og alt muligt, fortæller Rachel med glad stemme og fortsætter:

- Der var dans og glæde hele natten, og vi sluttede først festen klokken syv næste morgen. Dagen efter, på selve min fødselsdag, slappede jeg egentlig bare af og spiste lidt frokost med familien, og så om eftermiddagen tog jeg ud og spiste is med to venner.

Rachels 18-årsfødselsdag bliver formentlig også ret speciel, da hun fejrer den på Island sammen med nogle venner fra CISV (en international, fredsdannende organisation for børn og unge). Der er dog bare tale om en kort rejse, før Rachel vender retur til Birkerød Kostskole og sin 2.g.-klasse på skolens internationale linje.

Se sæsonafslutningen på 'Årgang 0' tirsdag kl. 20.00 - eller lige nu på TV 2 Play.

Umiddelbart efter programmet tirsdag aften kan seerne stille spørgsmål til Rachel, Christian og Stephanie i en fælles-chat.