GO'

Dansk NFL-legendes amerikanske drøm startede i en by i Jylland

Morten Andersen står skrevet ind i historiebøgerne for sin karriere i den amerikanske NFL-liga.

Natten til mandag løber verdens største sportsevent, Super Bowl, ad stablen i Minneapolis, Minnesota. 

Finalen i ligaen for amerikansk fodbold i USA bliver fulgt af millioner af sportsfans verden over.

En af dem er danske Morten Andersen, som dog er lidt mere end en almindelig fan - han har nemlig selv været en af NFL-ligaens største stjerner.

Den 57-årige tidligere professionelle kicker gik under navnet 'The Great Dane' og blev i 2017 optaget i den eksklusive klub af NFL-spillere, der er en del af Pro Football Hall of Fame. En plads, der er forbeholdt de 310 største spillere i historien. 

Men på trods af de fine titler fornægter hans vestjyske ophav sig ikke:

- Vi har begge fødder plantet solidt i den vestjyske muld. Det skal man, når det blæser fra vest derude, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Fra Struer til USA

Morten Andersen bor til daglig i den amerikanske storby Atlanta, men han er lige nu i Danmark - blandt andet for at besøge sin fødeby, Struer.

Her kunne han mandag indvie den vej, som byen har opkaldt efter ham, foran over 1500 fremmødte. Fremover kan de lokale tage 'Morten Andersens Passage' på vejen mellem halområdet og svømmehallen i det nye Struer Energi Park.

- Det var fantastisk, for det var her, min amerikanske drøm startede for 40 år siden, siger Morten Andersen om at være tilbage i byen.

Han var kun 17 år gammel, da han tog turen fra barndomshjemmet på Mågevej til Ben Davis High School i Indiana i USA for at komme på udveksling.

BLÅ BOG: Morten Andersen

Født: 19. august 1960, København.

Position: Kicker

Klubber gennem karrierenNew Orleans Saints (1982-1994), Atlanta Falcons (1995-2000 og 2006-2007), New York Giants (2001), Kansas City Chiefs (2002-2003), Minnesota Vikings (2004), Klubløs (2005)

Udvalgte meritter: Flest point i NFL (2544), flest kampe i NFL (382), Super Bowl-finalist (1999). Indvalgt i Pro Football Hall of Fame (2017).

- Mine forældre har altid været en fantastisk støtte. De har altid anbefalet, at min bror og jeg skulle være rejselystne og nysgerrige på livet, siger han.

I Struer havde han dyrket fodbold, håndbold og gymnastik, men aldrig amerikansk fodbold. På den nye skole gik der dog ikke lang tid, før han blev udtaget til skolens amerikanske fodboldhold.

Og derfra gik det egentlig slag i slag for stortalentet.

En del af verdenseliten

Efter kun fire år i USA blev Morten Andersen professionel spiller i NFL.

Igennem de næste mange år spillede han i nogle af USA's bedste klubber, og i 1999 opnåede han det, som alle NFL-spillere kæmper for: en plads i Super Bowl-finalen.

Foran et fyldt stadion i Miami sparkede han den afgørende bold, der mod all odds sikrede hans daværende hold, Atlanta Falcons, sejren i semifinalen mod Minnesota Vikings. 

Selvom han aldrig har fået Super Bowl-trofæet, vidner placeringen blandt de 310 medlemmer i Pro Football Hall of Fame om en spiller i toppen. Desuden kan danskeren prale af titlen som den spiller, der har scoret flest point i ligaen nogensinde.

NFL i tal

1 trofæ, opkaldt efter den legendariske træner Vince Lombardi

2 hold, et fra hver af NFL's to konferencer, AFC og NFC

4 timer tager en Super Bowl omtrent fra start til slut

7 dommere styrer løjerne

120 bolde bliver brugt

75.000 tilskuere er på plads

150.000 dollars koster ét sekunds reklametid under Super Bowl

160.000.000 mennesker så Super Bowl sidste år på tv

I dag bor Morten Andersen i USA, men fra hans eget perspektiv er det konkurrence-gen og den mentalitet, han har taget med sig fra sin opvækst i Struer, en del af årsagen til, at han er nået dertil, hvor han er. 

- Vi (Morten og hans sportskammerater fra Struer, red.) var jo nysgerrige efter at se, hvor langt vores potentiale kunne række. For mig har det altid været en vigtig del af livet, siger han og fortsætter:

- Men jeg havde ikke drømt om, at jeg kunne stoppe så meget ind i livet, siger han.

Derfor er navnet på den nye vej i Struer også en smule symbolsk, mener han. Ordet 'passage' fra 'Morten Andersens Passage' kan på engelsk oversættes til en rejse. Og det har i den grad været en rejse, fra han stod i byen sidst:

- Jeg synes, det er meget lækkert, at vi kan sige, at vi slutter ringen, siger Morten Andersen.