Test din reaktionstid og hukommelse her - Hvor skarp er din hjerne?
Meditation giver ikke kun mental ro, men også bedre fysisk formåen. Få fem mentale øvelser til en stresset hverdag nederst i artiklen.
Fra koldsved og katastrofetanker til koncentration og glæde ved at klippeklatre i over hundrede meters højde.
Den udvikling gennemgik tv-vært Morten Spiegelhauer i dokumentaren ’Spiegelhauers kamp mod frygten’.
Programmet følger 'Operation X'-værtens kamp for at klatre hele vejen op ad en 190 meter høj klippeformation i Yosemite National Park i Californien.
Undervejs i træningsforløbet bliver han presset af både intensiv fysisk træning og udsat for en alvorlig hjernerystelse. Men med dødsangst og bævrende ben er hans største udfordring den mentale.
Træn hjernen
Et besøg hos hjerneforsker og lektor Ulrich Kirk ved Syddansk Universitet viser i programmet, at tv-værtens tanker vandrer for meget.
Morten Spiegelhauer har svært ved at koncentrere sig og være fuldt til stede i en række mentale tests. Men med et seks ugers meditationsprogram lykkes det ham at forbedre sin præstation med hele 50 procent.
Et resultat, der overrasker Morten Spiegelhauer og giver ham en uventet følelse af større overblik og overskud – ikke kun i forsøgslokalet, men også på klippevæggene, på jobbet og hjemme med familien.
Prøv selv TV 2s egne tests af reaktionstid og arbejdshukommelse her og mål dig selv i forhold til de andre brugere på siden. Artiklen fortsætter efter opgaverne.
Fra tanke til handling
Ifølge hjerneforsker Ulrich Kirk har forskningen efterhånden bevist, at meditation og mindfulness reducerer stress og har en skærpende effekt på udøvernes tanker.
Men effekten begrænser sig ikke kun til puden i meditationslokalet. Også kroppen og resten af de daglige gøremål påvirkes af den mentale træning, forklarer Ulrich Kirk.
Det har han i samarbejde med Team Danmark og Dansk Håndboldforbund for nylig påvist i et forsøg med håndboldherrernes U18-landshold.
Her blev spillerne bedre, efter de gennemgik et mentalt træningsprogram sammensat af Ulrich Kirk. Det indeholdt blandt andet en række øvelser i mindfulness samt erfaringsbaserede øvelser - såsom at nedsænke den ene hånd i isvand og forsøge at distancere sig fra ubehaget.
- Spillerne løb ikke hurtigere eller skød hårdere med mindfulness – det siger næsten sig selv – men hastigheden og præcisionen af deres beslutninger blev bedre. De lavede færre fejl og blev hurtigere til at omstille sig, siger Ulrich Kirk.
Plads til pause
Tidligere har et svensk studie i samme boldgade ligeledes påvist, at mentaltræning mindsker fodboldspilleres risiko for fysiske skader.
Det kan ifølge Ulrich Kirk hænge sammen med, at mange, der dyrker meditation eller anden mentaltræning, oplever en større grad af overblik og overskud i pressede situationer. Samt at de i mindre grad identificerer sig med 'mental træthed', som er et velkendt fænomen indenfor elitesport.
Ulrich Kirk beskriver effekten af mindfulness på den måde, at der imellem stimulus og respons bliver plads til en lille pause, hvor man får lidt mere frihed til at vælge sin reaktion. At der bliver en smule mere tid til omtanke og lidt større distance til eksempelvis følelsen af frygt.
- Måske oplever du en angst for at svømme eller en frygt for at køre i bil på motorvejen. Men i stedet for at få et chok og identificere sig med tilstanden, kan man over tid lære at registrere frygten mere objektivt. Så man tør udforske og udfordre oplevelsen mere, forklarer hjerneforskeren.
Fysisk forandring
Med tiden vil sådanne nye mentale strategier danne nye forbindelser i hjernen hos udøverne, forklarer Jesper Mogensen, professor i neurovidenskab ved Københavns Universitet.
Ved at træne sine tanker ændrer man altså også rent fysisk sin hjerne. Lidt populært kan man derfor sige, at man bliver, hvad man tænker.
Effekten er tilmed tilgængelig for alle, hvad end man er håndboldspiller, klippeklatrer, bestyrelseskvinde eller familiefar. Men Ulrich Kirk understreger, at ændringerne tager tid:
- Det er ikke sådan, at man kan lytte til et kursus i en time og så være blevet stærkere mentalt. Det kræver minimum en måned og gerne længere, siger Ulrich Kirk.
- Men mange oplever allerede en uge eller to efter jævnligt at have dyrket mindfulness en kvalitativ forskel på den måde, de er: I trafikken, over for familien og så videre.