Juleaften fik ‘Korpset’-deltager beskeden: Du har HIV

38-årige Rasmus Nielsen stod med det ene ben i graven, da overlægen overbragte ham beskeden: "Du har HIV".

Det er ikke til at se på ham. I tv-programmet 'Korpset - gjort af det rette stof' klarer Rasmus Nielsen udfordringerne lige så godt som alle de andre. Han slæber rundt på tunge træstammer, svømmer gennem iskoldt vand og går timelange marcher. Det er på trods af, at han har en kronisk sygdom - en sygdom, som mange forbinder med en tidlig død og en svækkelse af kroppen.

Juleaften i 2013 fik den 38-årige deltager konstateret HIV. Faktisk stod det på det tidspunkt så slemt til med sygdommen, at der var tale om et AIDS-udbrud, der havde sat sig på lungerne.

- Jeg troede, det var en dødsdom, siger Rasmus Nielsen.

Kun de nærmeste ved det

Faktisk viser en ny undersøgelse fra AIDS-Fondet, at 70 procent af danskerne har det på samme måde, som Rasmus havde. De ville frygte at dø af HIV, hvis de fik det. Og det er af den årsag, Rasmus nu vælger at fortælle sin historie: For at mane fordommene om sygdommen i jorden.

Du hverken dør af HIV eller smitter, hvis du er i behandling. Hver dag spiser han en pille, som gør, at han kan leve normalt. Pillen får nemlig sygdommen til at være i dvale.

- Jeg har mange gange oplevet, at folk ikke vidste en dyt om det, og det gjorde jeg heller ikke selv, da jeg fik diagnosen. Det kommer sig jo nok af de skræmmekampagner, der kørte i 80'erne, mener Rasmus Nielsen.

Netop derfor har Rasmus Nielsen også kun fortalt om sin sygdom til de allernærmeste.

- Der er meget, meget få i min omgangskreds, der ved det, fordi jeg ikke orker alle spørgsmålene om det. Og så bliver folk ofte også kede af det, når jeg siger det, fordi de tror, det er en dødsdom.

KORPSET 2

  • Fire tidligere jægersoldater forsøger i programmet 'Korpset' at vise, hvad der skal til for at blive elitesoldat.
  • De har designet et kursusforløb baseret på deres egne oplevelser og erfaringer, som 30 veltrænede danskere skal igennem. 
  • Først, når de har presset sig selv til det yderste, ved deltagerne, om de er gjort af det rette stof.
  • Korpset kan ses på TV 2 onsdag klokken 20 og på TV 2 PLAY.

Men nu er Rasmus klar til at fortælle sin historie og slå myterne om sygdommen ihjel.

- Jeg har i et par år skulle bearbejde det her i mit hoved, så for mig er det også en del af udviklingen at lægge mine kort på bordet, for det er en del af mig. Når man har stået med den ene fod i graven, så ændrer man sig. Men selvom jeg har ændret mig mentalt, lever jeg altså helt normalt og kan sagtens deltage i en udfordring som 'Korpset', siger Rasmus Nielsen.

Får det dårligt på bryllupsrejsen

Selvom han nu lever et helt almindeligt liv med sygdommen, startede det ganske dramatisk, da han fik konstateret HIV. Lad os skrue tiden tilbage til 2012.

I påsken det år mødte Rasmus Nielsen den kvinde, han nu er gift og har to børn med. Han blev stormende forelsket og i december samme år faldt han på knæ og friede. I september 2013 blev de gift.

- Jeg havde tabt mig en del op til brylluppet, men jeg troede bare, at det var fordi, jeg havde trænet meget. Men senere viste det sig jo så, at det var HIV-virussen, der spiste af mig, forklarer Rasmus Nielsen.

Efter brylluppet tog parret på bryllupsrejse, hvor han blev ekstremt dårlig.

Her er Rasmus fotograferet på bryllupsrejsen få timer inden, han fik det rigtig dårligt med hosteanfald.
Her er Rasmus fotograferet på bryllupsrejsen få timer inden, han fik det rigtig dårligt med hosteanfald. Foto: Privatfoto

- Jeg blev tilset af læger på rejsen. De troede, det var en lungebetændelse, som ville gå over, siger Rasmus Nielsen.

Men "lungebetændelsen" gik ikke væk - faktisk blev det i de efterfølgende måneder kun værre. Adskillige læger undersøgte ham, men uden resultat.

Som at gå på dødsgangen

Den 18. december 2013 - et par måneder efter bryllupsrejsen - var den helt gal.

- Jeg havde ingen energi, og jeg turde ikke at lægge mig til at sove, for så var jeg sikker på, at jeg ikke ville vågne igen, fortæller Rasmus Nielsen.

Han kom derfor på hospitalet, hvor de sagde, at det var på høje tide, han kom.

På hospitalet blev han gennemundersøgt, og de første dage troede lægerne stadig, at det var noget med lungerne. Men efter et par dage tog undersøgelserne en ny drejning.

- Der var en sygeplejerske, der begyndte at stille mig en masse spørgsmål, og så foreslog hun, at jeg fik taget en HIV-test. En time efter, jeg har fået taget testen, kom sygeplejersken tilbage med to læger, og så vidste jeg godt, hvad det betød, siger Rasmus Nielsen.

Rasmus delte stue med en anden, så lægerne valgte at tage ham med ind på en anden og tom stue for at overbringe ham beskeden.

- Jeg havde ilt i næsen, som jeg selv bar ind i det rum, hvor jeg skulle have beskeden. Det føltes som at gå på dødsgangen. Da vi kom ind i lokalet, lukkede de døren og fortalte mig, at jeg har HIV. Det hele faldt bare ned over hovedet på mig. Jeg troede, at jeg skulle dø af det, siger han.

Men det skulle Rasmus ikke. I dag har han endda fået to børn med sin kone. Hverken konen eller børnene har HIV.

Rasmus Nielsen lever et normalt familieliv trods sin sygdom.
Rasmus Nielsen lever et normalt familieliv trods sin sygdom. Foto: Privatfoto

Rasmus er formentlig blevet smittet mellem 2003 og 2005, da der går cirka otte år, før HIV bryder ud som AIDS, hvis det ikke er blevet behandlet. I smitteperioden havde Rasmus en mere fri livsstil - han var single og ejede et diskotek og et træningscenter, hvor han mødte en del kvinder, men hvem der har overført HIV til ham, ved han ikke.

Et fremmed element i kroppen

Rasmus kom juleaften 2013 i behandling, og hver dag resten af sit liv skal han spise en pille, som holder sygdommen nede og sørger for, at han ikke smitter andre. Ifølge en ny undersøgelse fra AIDS-Fondet tror 62 procent af danskerne ellers, at man smitter, selvom man er i behandling.

Rasmus Nielsen deltager i 'Korpset' på lige vilkår med de andre aspiranter.
Rasmus Nielsen deltager i 'Korpset' på lige vilkår med de andre aspiranter. Foto: Lars E. Andreasen / TV 2

- I starten havde jeg det svært med at være smittet, fordi jeg har en virus inde i kroppen - jeg havde det som om, der var en orm inde i kroppen. Så det skulle jeg bruge de første år på at bearbejde og samtidig også alle de fordomme, der er omkring at være HIV-smittet. Men nu er ormen blevet mindre og ligger i dvale, siger Rasmus Nielsen.

Rasmus lever i dag et almindeligt familieliv og arbejder som selvstændig, hvor han blandt andet holder foredrag om HIV og arrangerer OCR-løb, som er en form for forhindringsløb. Han arrangerer blandet andet løbet 'Copenhagen Warrior'.

- Jeg er blevet meget mere impulsiv, fordi jeg har været så tæt på døden. Jeg venter ikke længere på, at tingene sker, så når jeg beslutter mig for at lave et løb, så gør jeg det bare, siger Rasmus Nielsen og fortsætter:

- Den negative side ved det har været, at det også har spillet ind på familielivet. Min kone mødte jo en mand, som så blev en anden, så vi har haft vores kampe, men vi kæmper og giver ikke op.

Her er de 30 aspiranter