Samliv

Er du også skyldig? Hver tredje har smidt kærestens ting ud i smug

Indretning kan være et anledning til konflikter i parforholdet. Det får hver tredje til at begå indretningsselvtægt og smide partnerens ting ud. MARIA HEDEGAARD / Scanpix Danmark

Det er et tegn på dårlig kommunikation i parforholdet, hvis man ikke respekterer, at der skal være plads til begge parter, fortæller parterapeut.

Det kan umiddelbart virke til, at der er overnaturlige kræfter på spil i mange danske hjem.

Ting og sager forsvinder ud af det blå. Det kan være en gammel bluse, en lysestage eller noget helt tredje. 

Pludselig er det ikke der, hvor det burde være. 

Men der er selvfølgelig en god forklaring på det mystiske forsvindingsnummer: En undersøgelse blandt Ikeas kunder afslører, at synderen sandsynligvis er ens partner.

Hver tredje dansker har nemlig smidt en eller flere af deres partners ting ud i al hemmelighed - ganske enkelt fordi de ikke brød sig om det. 

Når nyforelskelsen falmer

Vores hang til at begå selvtægt i den fælles indretning er ikke et fremmed fænomen for parterapeut Katrine Axholm.

I starten af et forhold er det typisk ens forskelligheder, der er tiltrækkende, fortæller hun, men i de fleste forhold sker der et skred, når man flytter sammen, og der går "hverdag i den".

Så bliver det pludselig sværere at se det søde i kærestens sportspokaler, som han eller hun insisterer på, skal stå fremme, og den 80'er plakat, som ens partner kalder "nostalgisk", bliver et dagligt irritationsmoment. 

Afstemning

Har du smidt en af din partners ting ud, uden at han/hun vidste det?

Men uanset hvordan man har det med partnerens ting, skal der indgås nogle kompromisser. 

- Nogle par klarer det skift rigtigt godt, andre klarer det mindre godt, og så er der dem, der klarer det rigtig rigtig skidt, siger parterapeuten.

Den store andel af danskerne, der går så langt, at de smider partnerens ting i skraldespanden uden at spørge, er i den sidste kategori, understreger Katrine Axholm. 

Et  konfliktsky folkefærd

Det særligt tøj, nipsting og køkkenting, der bliver lusket i skraldespanden, når partneren kigger væk. Desuden svarer hver femte i undersøgelsen, at de ikke regner med, at deres hemmelighedsfulde oprydning vil blive opdaget af partneren.

Den forklaring køber parterapeut Katrine Axholm dog ikke:

- Hvis man ikke tror, at det er en ting, den anden går synderligt op i, ville det naturlige være at spørge om lov til at smide det ud. Det handler om, at man vil undgå en konflikt, siger hun.

Parterapeuten advarer om, at det virker direkte modsat: Det skaber konflikter i parforholdet, hvis der ikke er respekt omkring hinandens ejendele - og så er det et klart symptom på, at man som par skal øve sig i at snakke sammen. 

- I stedet for at tage snakken med sin partner om, hvordan ens fælles hjem skal se ud, så udøver man magtmisbrug.

Smid nu tingene ud!

Det er i første omgang den part, der kan finde på at smide sin partners ting ud uden at have fået lov, der bør ændre sin adfærd, mener parterapeut Katrine Axholm.

Men der kan også være grund til selvransagelse, hvis man stædigt nægter at smide ting ud, som ens partner ikke bryder sig om, siger hun. 

- Den person skal lære, at når man lever i et voksent parforhold, så består det også af kompromisser. Hvis ikke man er villig til at gå på kompromis, er man følelsesmæssig umoden.

Det, at man er forskellige og måske ikke synes, at alle partnerens ting er fantastiske, bør heller ikke tages personligt, siger Katrine Axholm.  

- Hvis jeg tolker, at du ikke kan lide mig, fordi de ikke kan lide min jakke, bliver det unødvendigt svært at tage snakken om, hvad der skal være del af ens fælles hjem, siger Katrine Axholm. 

Sådan tager man snakken

De mange danskere, som går og irriterer sig over partnerens ting, kan komme udenom problematikken ved at følge et meget enkelt råd fra Katrine Axholm: Tal om det.

- Udgangspunktet skal være, at dine ting er ligeså værdifulde som mine. Det er også okay at erkende, at man synes, at det er svært at snakke om, men hvis man ikke er ærlig, omkring hvordan man har det, kommer man ingen vegne.  

Så hvad enten du er den part, der lader dig irritere af din partners ting eller kan mærke, at din partner gerne vil overtage indretningen, så spørg ifølg eparterapeuten: "Kan vi finde en måde, hvor vi begge kan føle os hjemme her?"

- Hvis han gerne vil have cyklen i stuen, kan man også vende det til at sige, at jeg er vild med, at han er så passioneret. Men jeg ved, hvor meget kærlighed han har til den cykel, så dropper jeg den kamp, siger hun. 

- Begge parter skal lære at leve med hinandens særheder og dårlige vaner.

Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, understreger hun, men det sidste, man skal gøre er at gøre er at smide tingene i skraldespanden. 

Læs en række dilemmaer herunder:

Parterapeut Katrine Axholm svarer på tre dilemmaer

 1. Din kæreste køber ALDRIG nye underbukser, så de par han/hun har er helt tyndslidte, og det generer dig grænseløst. Hvad gør du?

  Underbukser kan give anledning til diskussion.

  - Jeg ville nok kigge indad og spørge mig selv: Hvorfor kan noget som trusser være generende for mig? Hvis han eller hun synes, de er fine og anvendelige, hvad er så problemet? 

  Du kan tilbyde, at købe tre par, men det er ikke din banehalvdel, så det er op til din partner at sige "ja tak" eller "nej tak".

  Hvis de udslidte underbukser bliver et symbol på, at han/hun ikke er soigneret, så er det noget andet, men hvis du ellers synes, at han eller hun er dejlig, så find noget bedre at beskæftige dig med, siger Katrine Axholm. 

   

 2. Din kæreste har arvet en porcelænsfigur fra sin afdøde mormor. Han/hun vil meget gerne have den stående fremme som et minde, men du synes, at den er virkelig grim. Hvad gør du?

  Arvegenstande er hellige - her bør man som partner ikke blande sig for meget, siger parterapeuten.

  - Hvis du ved, at din kæreste gerne vil have den stående fremme, så blander du dig udenom og glæder dig over, at din kæreste går op i sin familien. Det er vigtigt at være respektfuld og have pli, siger parterapeuten.

 3. Du opdager, at din kæreste har pakket din spilkonsol ned - på trods af, at du bruger den jævnligt. Hvad gør du?

  Der behøver ikke være én vinder i debatten om, hvor synlig ens spilkonsol skal være - man kan nå til et kompromis.

  - Du siger til din kæreste, at du bruger den tit, så du skal lade være med at pakke den væk. Hvis du har nogle følelser hæftet på det, er stødt eller fornærmet, så skal du sige det. ”Jeg har følelsen af, at jeg ikke må have mit i stuen med det, der fylder noget for mig.” I kan også snakke om, at den får en plads, hvor den ikke står til frit skue.

Parterapeut Katrine Axholm