Livsstil

Her er årets fastelavnsmode - pigerne vil have power som drengene

Prinsessen er lagt på hylden til fordel for cheerleaderen eller rockstjernen, mens legetøjskædernes billigste udklædninger også hitter.

Fastelavnsæsonen er over os, og der er stor sandsynlighed for, at du i år vil møde børn i uniformer.

Det være sig en politibetjent, en cheerleader eller en typisk Hogwarts-uniform bestående af kappe og tryllestav.    

Årets mest solgte udklædninger i BR og Toys"R"US

  1. Løvedragt
  2. Englefedragt
  3. Samuraidragt
  4. Indianerpigedragt
  5. Frozen Elsa Classic
  6. Batman The Dark Knight Classic
  7. Star Wars Darth Vader
  8. Klovnekostume
  9. Rapunzelkjole
  10. Sommerfuglekostume

Kilde: Top-Toy, der står bag brands som BR og Toys"R"Us. 

En rundringning til nogle af landets største udklædningsbutikker viser nemlig, at mange børn i år er gået væk fra klassiske superheltekostumer eller prinsessekjoler.

Pigerne er klar på power

I Fest og Farver har netop politiudklædning, rockstjernekostumer og cheerleader-outfits hittet på pigernes bestsellerliste, mens drengene er gået efter soldaterdragter, politi- eller ninjakostumer. 

Værd at hæfte sig ved her er, ifølge sociolog og forbrugsekspert Eva Steensig, at pigerne på et overordnet plan ser ud til at have fået nok af det lyserøde univers. 

- For fire-fem år siden var der en bølge af, at pigerne ikke kunne blive candyfloss-lyserøde nok, mens drengene ikke kunne blive ridderagtige nok. Den er løjet af, konstaterer hun og påpeger, at film med seje piger i helteroller kan have en betydning: 

- Det gør måske, at pigerne synes, det er sjovt og spændende at være klædt ud i nogle af de mere traditionelle mande- eller magtkostumer.

Se udklædninger helt tilbage fra 1989 i videoen i toppen af artiklen.

Fastelavn

Ordet fastelavn stammer fra de tyske ord "vaste lavent" eller "fastelabend", der begge betyder aftenen inden fasten.

Fastelavn har rod i den katolske tid, hvor man fastede i 40 dage. Her lå fastelavn umiddelbart inden denne fasteperiode.

Fastelavnssøndag ligger syv uger før påskedag. Det betyder, at fastelavn kan falde mellem den 1. februar den 7. marts. 

Lær mere om fastelavn her.

Billigt betyder ikke bras

Onlinebutikken Temashop beretter også om mange solgte cheerleaderkostumer, mens Harry Potter-udklædninger ellers har været et overordnet hit.

Hos Top-Toy, der står bag kæder som BR og Toys"R"Us, topper en plysset løvedragt bestsellerlisten. Og her er det i øvrigt bemærkelsesværdigt, at 9 ud af kædernes 10 mest solgte udklædninger kunne anskaffes for den nette sum af 79,95 kroner, mens andre af kædens deluxe-kostumer koster op til 300 kroner.

Spørger man Eva Steensig, skyldes det, at man i dag kommer langt for det overkommelige beløb.

- Det er blevet muligt at producere de her udklædninger billigere og billigere. Det vil sige, at man egentlig kan få et ret gennemført outfit for ikke særlig mange penge, og det at købe et billigt outfit behøver ikke være at gå på kompromis med det, man gerne vil være, siger hun og tilføjer, at det er en god løsning for de travle forældre.

Det at købe et billigt outfit behøver ikke være at gå på kompromis med det, man gerne vil være

Eva Steensig, sociolog og forbrugsekspert

Derudover konstaterer hun, at forældrenes hang til de billige dragter også kan være et udtryk for, at halloween-højtiden har stjålet fokus.

- Det kan godt være, at fastelavn ikke længere rangerer som den ultimative udklædningsfest for børn. At der også er kommet én om efteråret, gør, at man måske ikke smider helt de samme penge efter det.

Væk fra det almindelige

Forbrugseksperten påpeger dog også, at de mange specialiserede og masseproducerede kostumer kan skubbe gang i en modreaktion - hvis ikke den allerede er der.

- Det har jo flyttet sig fra, at man før i tiden brugte enormt meget tid på at lave de her kostumer, til at det i dag tager 10 minutter i Toys"R"Us, siger hun og fortsætter:

- Nogle vil prøve at gå en anden vej end at vælge det, man bare kan tage ned fra en hylde. Så bliver det interessant at lave selv, måske kombinere det med noget, man kan købe, eller eksempelvis låne en trøje fra en ishockeyspiller, man kender.

Se et udpluk af årets udklædninger herunder. Billederne bringes med godkendelse fra børnenes forældre.