Nybyggerne

Kristian fra 'Nybyggerne' stod til at overtage slægtsgård - et møde i banken ændrede hans liv

Lige nu kæmper Kristian Mikkelsen om en lejlighed til 3,4 millioner kroner. Han kunne dog have levet et helt andet liv.

Et lån på 30 millioner kroner. Kristian Mikkelsen var lige fyldt 20 år, da han i sommeren 2007 sad i banken med sin far og familiens bankrådgiver. Han tænkte længe over de mange nuller i beløbet.

Planen var, at han skulle købe nabogården for at udvide familiens landbrug i den jyske by Mammen. Han skulle have flere ansatte og på sigt købe familiens gamle slægtsgård med over 100 hektar jord. En fremtid, hvor han ville komme til at skylde over 50 millioner kroner.

Pludselig gik det op for ham, at det ikke var det, han ville.

Kæmper om en lejlighed til 3,4 millioner

I dag er det 11 år siden, at Kristian Mikkelsen sad i banken.

Siden har han uddannet sig til civilingeniør, og lige nu er han sammen med sin kæreste med i TV 2-programmet ’Nybyggerne’.

Beslutningen om at gøre noget andet med sit liv end det, der var planlagt, har dog været en af de sværeste, han nogensinde har taget. Både på grund af familiens forventninger og hans egen kærlighed til landbruget.

- Mine rødder var i landbruget. Jeg havde taget uddannelsen til landmand, og den nemme løsning var at fortsætte uden at kigge sig over skulderen. Men var det nu også det liv, jeg gerne ville leve? spørger Kristian Mikkelsen retorisk.

Fandt kærligheden i København

Svaret på det spørgsmål blev nej. Som 21-årig flyttede han derfor til København, hvor han gennemførte et studenterkursus og derefter ingeniøruddannelsen.

'Nybyggerne' 2018

Fire par skal i løbet af otte uger skabe en personlig drømmebolig med begrænsninger på tid og penge.

Hvert par har 350.000 kroner til at færdiggøre deres lejlighed. Hvordan de indretter de forskellige rum, er derfor også op til hvert enkelt par.

To dommere udpeger hver uge det par, der fortjener ugepræmien på 20.000 kroner.

Det hele afgøres til sidst i en finale, hvor seerne bestemmer, hvem der skal vinde en lejlighed til en værdi af 3,4 millioner kroner fra 2E Bolig.

Og den vej han valgte, førte ham hen til Maria Saabye, som han i dag er kæreste med.

De to mødte hinanden på studiet, hvor de efter et års tid som klassekammerater blev kærester.

- Jeg havde nok en forestilling om, at vi var gode sammen, før hun havde det. Men så fik jeg hende overbevist, siger Kristian Mikkelsen og griner.

Parret flyttede efter nogle år sammen i en lejlighed på Vesterbro. Nu håber de, at de kan rykke deres liv til et nyt hjem uden for København.

Vigtigt at få minderne med i det nye hjem

Hvad man ikke ser i programmet ’Nybyggerne' er, at Kristian har en ting med fra den gamle slægtsgård til lejligheden.

Det er en træfigur formet som cirkelkvinden. Et minde, som hans bedsteforældre i sin tid lavede ud af gammel egetræ fra en mose ved gården.

- Den er vigtig for mig, fordi den fortæller en historie om mine rødder og en lang historie om bondegården, siger han.

Hør hele historien om mindet fra slægtsgården i videoklippet øverst.

København er på lånt tid

I dag bor hans forældre stadig på slægtsgården. Håbet er, at de kan finde en løsning, så den kan blive i familien, men hvad der præcist skal ske med den, ved de ikke endnu. 

Kristian Mikkelsens plan er at blive på Sjælland med sin kæreste Maria. Efter flere år i København er de dog begge helt klar til komme ud, hvor der er mere ro.

- Vi har i lang tid snakket om at rykke ud til en af forstæderne og få noget luft under vingerne. Det er ret vigtigt for mig, siger han.

Derfor er parret heller ikke i tvivl om, at de vil bo i lejligheden i Hedehusene, hvis de ender med at vinde den i ’Nybyggerne’.

Kristian Mikkelsen har dog ikke lagt landmandslivet helt bag sig. Faktisk er hans håb, at han igen får mulighed for at arbejde med landbrug.

- Jeg bliver nok ikke klassisk landmand, men hvis jeg kan kombinere de to baggrunde og måske være med til at sikre landbrugets overlevelse, så vil jeg rigtig gerne det. Jeg synes, det er beundringsværdigt, at unge landmænd gældsætter sig så meget.

'Nybyggerne' bliver sendt tirsdag klokken 20.00 på TV 2. Klik på billedet af parrene herunder, og læs mere om hvert enkelt par:

Her er de fire par i 'Nybyggerne'

Charlotte & Fredrik

Charlotte & Fredrik

Charlotte på 26 år og Fredrik på 28 år

By: Aarhus

Baggrund: Charlotte er ved at tage en kandidat i antropologi, mens Fredrik studerer til lærer. De har været kærester i seks år og mødtes dengang gennem fælles venner.

Begge er jyder med stort J, men de drømmer om at slå sig ned på Sjælland, hvor de har søskende boende.

Rollefordeling: Hverken Fredrik eller Charlotte har det store kendskab til håndværk, men de er optimistiske af natur og sikre på, at det skal de nok finde ud af. Når de løser opgaver, arbejder de ofte sammen i stedet for at have projekter hver for sig.

Stil og visioner: Hygge er vigtigt i deres indretning. De er meget til boheme-stilen med puder i håndvævet tekstil, planter, jordfarver og mønstre, og de kan godt lide sjove, unikke genbrugsfund og ting, de har fundet på rejser. Soveværelset er deres vigtigste rum.

Foto: TV 2

Maria & Kristian

Maria & Kristian

Maria på 28 år og Kristian på 31 år

By: København V

Baggrund: Maria er uddannet civilingeniør, mens Kristian oprindeligt er landmand, men efterfølgende uddannet civilingeniør.

De mødte hinanden på studiet (Danmarks Tekniske Universitet), hvor de efter et års tid fik følelser for hinanden. Nu har de været kærester i fem år.

Rollefordeling: Kristian er planlægger og realist, mens Maria er impulsiv og tidsoptimist. Maria kommer konstant med ideer, som Kristian sorterer i, efter de har været en tur i realistkassen.

De arbejder godt med deadlines og har sammen sat to lejligheder i stand. Det er kun fliseopsætning, de ikke har prøvet.

Stil og visioner: Deres stil er multifunktionel, praktisk og lidt romantisk med mange personlige ting, der har hver deres historie. Samtidig tænker de meget over, at ting skal have en plads, og at det skal være nemt at holde og gøre rent. Det skal være visuelt flot, men gerne gemme på detaljer til skjult opbevaring.

Foto: TV 2

Bolette & Jimmi

Bolette & Jimmi

Bolette på 38 år og Jimmi 45 år samt børnene Theodor på 9 år, Jonathan på 7 år og Bastian på 4 år

By: Gilleleje

Baggrund: Bolette er socialpædagog og har arbejdet længe med indskoling, mens Jimmi er pædagogmedhjælper på et bosted for autister. De mødtes på et kursus tilbage i 2005 og har været sammen siden. Sammen har de tre drenge; Theodor, Jonathan og Bastian.

Rollefordeling: Bolette er den kreative idémager, der altid ser glasset halvt fyldt – alt kan lade sig gøre. Jimmi er selvlært håndværker og realisten, som udvælger de mange idéer, Bolette kaster op.

Stil og visioner: Nøgleordet for dem er samvær. Familien er ofte samlet alle fem i det samme rum – også når de sover. I deres hjem er det vigtigt, at der er plads til leg og spontanitet. De kan bedst lide af bygge tingene selv - om det er lamper, reoler, spisebord eller køjeseng til drengene. 

Foto: TV 2

Mike & Thomas

Mike & Thomas

Mike på 24 år og Thomas på 27 år

By: Randers

Baggrund: Mike er færdig med HF og arbejder lige nu som tjener på Jensens Bøfhus, indtil han næste år vil søge ind som indretningsarkitekt i København. Thomas er lige blevet færdig som pædagogisk assistent og er jobsøgende.

De har været kærester i fem år og mødtes på nettet. Nu drømmer de om at flytte til Sjælland.

Rollefordeling: Mike er idemanden og den mest handy i parforholdet. Han er stædig og ihærdig, mens Thomas er den strukturerede, der sørger for at planlægge, så projektet kommer godt i mål.

De deler samme form for humor og er begge vilde med planter. Tilsammen har de over 80 planter hjemme i deres lejlighed.

Stil og visioner: De er til den rå og retro stil med teaktræ og hjemmelavede lamper – og så skal der selvfølgelig være en masse grønne planter i deres hjem. De vil også gerne selv designe opbevaringsløsninger, og så elsker de at finde gamle ting på storskrald og loppemarkeder, de selv kan sætte i stand. 

Foto: TV 2