GO'

Familievejleder om kys og kram til børn: Skal holdes i den helt nære familie

Kærlighed og kropskontakt er vigtigt for familiens børn. Men deres grænser skal også respekteres, lyder det fra familievejleder.

Den lille, fremstrakte hånd dirrer en smule. Foran venter håndtryk med hele familien - det hårde, det svedige og det med fingerringen.

- Kan du huske, hvor hårdt det var, dengang du var barn – bare med håndtrykket? Fire år gammel, hvor du skulle gå rundt og sige goddag til alle sammen? spørger familievejleder Lola Jensen i ’Go’ morgen Danmark’ og tilføjer:

- Så forestil dig, at det er en krammer. At du er fire år, du skal til fest, og der er 60 gæster. Det gider man ikke. Derfor er det rigtig vigtigt med en grænse. Og forældrene skal hjælpe med at sætte den.

Den nære familie

Spørgsmålet om kram og kys til familiens mindste er i den grad et emne, der deler vandene.

Tidligere har en række kendte eksempelvis været i modvind for at kysse deres børn på munden. Men selv kram kan dele vandene, og det er familievejlederen klar over.

Lola Jensen svarede i en liveblog på Facebook på seernes henvendelser om kys, kram og børn:

Familievejleder Lola Jensen svarer i dag på spørgsmål om, hvor meget man bør kramme og kysse sine børn. Stil dit spørgsmål lige her 👇🏻

Posted by Go'morgen og Go'aften Danmark on Tuesday, February 27, 2018

Lola Jensen understreger, at tæt nærhed og kontakt er enormt vigtigt for små børn - og at det er lettere at give for få kys og kram end for mange. Samtidig fremhæver hun dog, at kys og kram bør holde sig inden for de helt nære relationer.

- Som familievejleder har reglen altid været fuldstændig klar. Man kan være enig eller uenig med mig, men når de er ganske små, kysser man kun i familien: Søskende og forældre. Og måske kan bedsteforældre også lige snige sig til et kys på munden, siger hun.

Giv plads

Ifølge Lola Jensen skal der være plads til, at pædagoger giver kram og omsorg, hvis barnets grænser respekteres. Her gælder det, at pædagoger, der kender barnet godt, kender barnets grænser.

Skulle man som forælder flyde over med kærlighed, opfordrer familievejlederen til, at man også tænker over, hvornår og hvor meget man vil overdænge sine små med kys og kærtegn. Om ikke andet for at bevare det særlige ved den kærlige situation.

Og så anbefaler Lola Jensen ligeledes forældre og andre voksne at lade børnene sige fra, og lade være med at presse på, hvis de små stritter imod et kram eller kys eller på anden måde viser ubehag eller modstand. Eksempelvis med deres kropssprog.

Sådan en løsrivelse vil helt naturligt begynde allerede ved 1-årsalderen og gradvist få trukket grænserne op i løbet af barndommen - indtil den gerne skulle være slået igennem i ungdomsårene, hvor de store børn sjældent vil kysses eller krammes offentligt.

- Der bliver man nødt til at sige, at så overgår det privilegium til kæresten, siger Lola Jensen.

Kys og kram til børn – de uskrevne regler

 1. Hold det nært

  Som udgangspunkt er det kun den nærmeste familie, der kysser og krammer hinanden.

  Trygge og langvarige relationer kan kramme, herunder barnets dagpleje, daginstitutionspersonale og skolelærere. 

  Forældrenes kollegaer, bekendte og lignende bør som udgangspunkt holde lidt mere afstand, indtil barnet bliver mere trygt ved relationen. Ellers risikerer de at gøre barnet utrygt og forvirre det omkring, hvor grænserne går.

 2. Gør dig fortjent til kontakt

  Kropskontakt skal ske på barnets præmis. Lad derfor være med at presse på for at barnet for eksempel også skal kramme mormor, når morfar fik et kram.

  Skab i stedet tryghed, og lad barnet komme til dig.

 3. Lad barnet sige fra

  Allerede fra 1-årsalderen begynder barnet at løsrive sig, men kommer ofte tilbage for at få tryghed. Giv derfor plads til barnet og udvid gradvist, som det bliver ældre.

  På et tidspunkt vil barnet helt naturligt begynde at stritte imod offentlige kys og kram, og det bør man som forælder respektere.

 4. Kvalitet over kvantitet

  Du behøver ikke pylre om dit barn for at vise, at du holder af det. Det sjældne kram kan betyde mere, hvis det føles ægte og dybfølt kærligt.

  Men lad der heller ikke gå så længe imellem kærtegnene, at det ender med at blive kejtet.

 5. Vær et forbillede

  Barnet lærer selv at vise kærlighed ved at se, hvordan de voksne gør, og hvor deres grænser går.

  Vær derfor selv bevidst om, hvornår du krammer eller ej – og husk som forældre at vise, at I holder af hinanden.

Artiklen er siden udgivelse blevet præciseret. Det er blevet fremhævet, at også voksne udenfor familien, men med langvarige og trygge relationer til barnet, kan give kram og omsorg. For eksempel nære pædagoger, der kender barnet og dets grænser.