GO'

Billeder af Dronningen fundet i kasse på loft - vises nu frem for første gang

De mange sort-hvide fotografier giver et nyt perspektiv på Danmark efter befrielsen, mener museumsdirektør.

Den kvindelige amerikanske krigsfotograf Lee Miller tilbragte i 1945 en måned i Danmark, hvor hun fotograferede tiden lige efter Anden Verdenskrig. 

Nu kan danskerne for første gang se 100 billeder fra dengang, og med få undtagelser har ingen af billederne været vist offentligt før.

I flere årtier var de gemt væk på loftet, og de blev først fundet frem efter fotografens død.

- Det er nogle meget vigtige dage i vores historie, som er set med udenlandske øjne, fortæller Mette Skougaard, der er direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, i 'Go' morgen Danmark'. 

Torsdag åbnede en udstilling på museet, der viser en række af de fotos, som Lee Miller tog, da hun i slutningen af maj 1945 ankom til Danmark.

Blev fuldstændig overvældet

Lee Miller fotograferede blandt andet flygtninges hjemkomst fra Sverige, de britiske soldaters møde med københavnerne og så besøgte hun den danske kronprinsfamilie.

- Hun kører gennem Tyskland, som er sønderbombet og ødelagt, hvor befolkningen er forbitret og fortvivlet, og kommer til Danmark uden rigtig at vide, hvad hun skal forvente, siger museumsdirektøren. 

Nogle få af fotografierne har været publiceret i det britiske og amerikanske magasin Vogue, der havde bedt Miller om at tage billeder efter befrielsen. 

Den første opgave, hun fik i Danmark, var et folkemøde, som Frihedsrådet indkaldte til i Fælledparken i København. 

- Det er et af de allerstørste folkemøder, der har været i Danmark overhovedet, med over 200.000 mennesker, og hun bliver fuldstændig overvældet af den glæde og overstrømmende jubel, som møder hende og de allierede tropper, da de ankommer til Danmark og til København, siger Mette Skougaard. 

Generelt var Lee Miller fascineret af mennesker - og hun var også betaget af kronprinsesse Ingrid, som hun fotograferede på afslappet vis med sine to døtre ved barnevognen.

- Kronprinsesse Ingrid skulle dagen efter med sine små prinsesser Margrethe og Benedikte til Sverige, og de har aldrig mødt deres morfar, så for dem var det en særlig dag, at de for første gang skulle møde deres svenske familie - for de havde ikke kunnet komme til Sverige under besættelsen, siger museumsdirektøren.

Prinsesse Margrethe bliver kaldt 'Daisy' af sin mor og jager sommerfugle på græsplænen som en prinsesse i et eventyr

Lee Miller

Det Nationalhistoriske Museum er også kommet i besiddelse af telegrammer, som Lee Miller sendte hjem til Vogue dengang. Her beskriver hun blandt andet sit møde med den royale familie: 

- Hun (kronprinsesse Ingrid, red) er slank og smuk og ligefrem og er fuldstændig overbevist om, at hendes to børn prinsesse Margrethe og prinsesse Benedikte er helt vidunderlige, hvilket hun har fuldstændig ret i. Prinsesse Margrethe bliver kaldt 'Daisy' af sin mor og jager sommerfugle på græsplænen som en prinsesse i et eventyr, og prinsesse Benedikte grynter og laver lyde, som hendes mor og barnepigen forstår. 

Så rædsler fra koncentrationslejre

Men Lee Miller fotograferede også, mens Anden Verdenskrig stod på, og hun var vidne til koncentrationslejrenes grufuldheder som udsendt krigskorrespondent for den amerikanske hær i 1942.

Her fulgte hun med under deres fremrykning i Europa. Først bag frontlinjen, hvor hun fotograferede sygeplejerskernes arbejde, men efterhånden også befrielsen af KZ-lejrene Buchenwald og Dachau.

Det satte sine spor på psyken. 

- I dag ville man sige posttraumatisk stress, men de diagnoser havde man ikke dengang, fortæller museumsdirektør Mette Skougaard. 

- Det prægede hende så meget, at efter hun kom hjem til England, hvor hun bosatte sig efter krigen, lagde hun alle sine billeder i kasser og op på loftet. 

Derfor var det først, efter hun døde som 70-årig i 1977, at hendes søn fandt det omfattende fotoarkiv og beskrivelserne fra dengang.

I dag ville man sige posttraumatisk stress, men de diagnoser havde man ikke dengang

Mette Skougaard, direktør ved Det Nationalhistoriske Museum

Der er tale om over 60.000 billeder og negativer, hvoraf mange af dem var fra krigens tid. 

- Så begyndte han at gennemgå samlingen og fandt ud af, hvad det var for en fantastisk arv, hans mor havde efterladt. Derefter begyndte man at få øje for billederne, og nu er de altså nået til os, fortæller museumsdirektøren.

Berømt og kontroversielt

Et af de mest ikoniske billeder af Lee Miller er taget samme dag, som hun besøgte Dachau og dokumenterede befrielsen af koncentrationslejren nær München. Her så hun stabler af lig og udmattede fanger.

Om aftenen besøgte hun Hitlers lejlighed med en journalistkollega. Her satte hun sine støvler - dem, hun havde haft på i koncentrationslejren - på hans hvide bademåtte og tog et bad i hans badekar. 

- Det blev et meget berømt, men også meget kontroversielt billede, for som fotograf skulle hun dokumentere begivenheder og ikke selv iscenesætte sig. Men hun var også kunstner og meget andet, og hun har i hvert fald altid været en foregangskvinde.  

Udstillingen kan ses på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot indtil den 24. juni 2018.​