Millionær i praktik

Eksmillionær har opgivet drømmen om Danmark - her er hendes nye plan

Anne Mette Beckmanns eneste indtægt kommer fra kommunen, men for at få penge skal hun opholde sig i Danmark. Noget, hun helst ikke vil.

Den danske vinter har været kold for de fleste, men for den tidligere millionær Anne Mette Beckmann fra TV 2-programmet 'Millionær i praktik' har den været særligt hård.

Siden hun for to og et halvt år siden forlod sit elskede Portugal uden en øre på lommen, har hun levet i Danmark uden arbejde og fast bopæl – på en indtægt lig integrationsydelsen på omkring 6000 kroner om måneden.

- Jeg skal være i landet, men jeg har ikke råd til at bo her. Nu er jeg træt og drømmer ikke mere om, at det kan lykkes at finde mit eget sted og slet ikke et job – jeg har opgivet, siger hun.

Derfor ser Anne Mette Beckmann nu frem til, at hun om to et halvt år fylder 65,5 og dermed kan modtage folkepension.

Hun håber, pensionen kan få hende væk fra de kolde danske vintre:

- Jeg bliver folkepensionist den 1. december 2019. Jeg kan ikke få fuld pension, men med det jeg får, håber jeg at kunne tage til udlandet i vinterhalvåret, siger hun.

Folkepension

  • Som hovedregel skal man være dansk statsborger og have bopæl i Danmark for at være berettiget til dansk folkepension.
  • Folkepensionalderen er i dag 65 år, men stiger gradvist i de kommende år.
  • Fuld folkepension for enlige er på cirka 12.000 kroner om måneden i grundbeløb og pensionstillæg.
  • Alle borgere med bopæl i Danmark, som har boet her i mindst 40 år, fra de fyldte 15 år, kan få fuld folkepension.
  • Hvis man har boet i Danmark i mindre end 40 år, nedsættes pensionen.

Kilde: Ældresagen

Jeg kan leve for meget få penge i for eksempel Portugal

Anne Mette Beckmann

En almindelig enlig folkepensionist, som kun får folkepensionen, får cirka 12.000 kroner om måneden i grundbeløb og pensionstillæg. Men da Anne Mette Beckmann ikke lever op til kravene for fuld folkepension, regner hun med at modtage et markant mindre beløb.

- Jeg kan leve for meget få penge i for eksempel Portugal, hvor alting er meget billigere end i Danmark, siger hun og fortsætter:

- Men jeg vil da stadig gerne kunne være i Danmark i noget af året til den tid, vil jeg tro.

Vil hellere sove på sofaer end bo på landet

Som det er nu, bor Anne Mette Beckmann midlertidigt hos en veninde i Storkøbenhavn. Det betyder, at hun ikke skal finde et nyt sted at overnatte hver nat, så længe hun kan blive der.

- Det er jeg meget taknemmelig for, jeg har nemlig meget brug for ro, siger hun. 

De seneste to et halvt år har hun sovet på venner og bekendtes sofaer i omegnen af København. Men det omskiftelige liv har tæret hårdt på hende. 

- Jeg har været hjemløs og har ingen base, og det er meget hårdt i min alder. Hele tiden at skulle sørge for at have sted at sove hos andre, det har gjort mig så træt – både fysisk og mentalt, siger hun.

Det er især boligpriserne omkring København, der gør, at hun ikke har fundet et fast sted at bo. Eksmillionæren vil nemlig ikke bo på landet, hvor lejepriserne ellers er lavere. 

Det kom hun frem til i TV 2-programmet 'Millionær i praktik', hvor hun flyttede ind i fire forskellige danske hjem langt fra hovedstadsområdet. 

-  Jeg kunne lide alle de steder, jeg var. Men jeg kan ikke bo på landet i Danmark, det kan jeg bare ikke, siger hun.

- Jeg frygter de kolde vintre på et isoleret sted, helt alene. 

Derfor venter hun nu på, at hun runder pensionsalderen.

Født til det gode liv i solen

Det skrabede budget, hun nu lever på, står i skarp kontrast til det liv, hun blev født ind i.

Anne Mette Beckmann er vokset op i Portugal, hvor hun sammen med sine forældre levede et overklasseliv. 

Men familiens formue gik tabt under den portugisiske revolution i 1974, og siden levede Anne Mette Beckmann og hendes mor et sparsomt liv i solen finansieret af morens danske folkepension. Det gik, indtil moren døde i 2015, hvorefter Anne Mette Beckmann kom tilbage Danmark.

Den tidligere millionær er ikke helt fast besluttet på, hvilket land hun vil tage sine folkepensionskroner med til. Men én ting er sikkert. Det skal være et varmt sted.

- Men jeg savner Portugal. Jeg savner klimaet og havet, siger Anne Mette Beckmann.