Livsstil

6 ting du kan gøre for en med kræft - og som hjælper mere, end du aner

Der er faktisk en lang række ting, du kan gøre - og også en bestemt måde at præsentere sin hjælp på. Scanpix Danmark / Ritzau Scanpix / TV 2 LORRY

Du kan finde listen i bunden af artiklen.

Børnene Karl og Asta var kun 3 og 5 år, da Helga Guldborg Graaes mand Michael blev syg. Det var kræft - og han ville aldrig blive rask. Lægerne kunne kun udskyde døden.

Som kræften voksede sig større, og antallet af sygehusbesøg steg, var det svært at få hverdagen til at hænge sammen for den lille familie. Men da naboerne trådte til, gjorde det en stor forskel. Særlig én idé viste sig at være genial for særligt Helga.

Nu medvirker Helga og naboerne i programmet 'Sig det med bolig' hos TV 2 FRI.

Helga og Michael med deres to børn Asta og Karl.

I tre år fik Michael kemo med få pauser. Den voldsomme medicin og udsigten til at dø betød i Michaels tilfælde, at han blev præget af voldsomt humør- og energitab. Og med små børn betyder det, at det kræver rigtig meget af den anden forælder, der er rask.

'Sig det med bolig'

I det nye program 'Sig det med bolig' på TV 2 FRI sætter Lene Beier sig for - sammen med to en boligstylist og en tømrer - at lave en lille ændring for en særligt udvalgt dansker. Sammen med personens venner giver holdet et eller flere rum i personens hus en gevaldig overhaling, så livet måske kan blive en smule lettere i en hård tid.

I Danmark lever mere end 250.000 danskere med en kræftdiagnose, og det er, ligesom i Michael og Helgas familie, noget der går hårdt ud over familien.

- Kræft opleves at mange som en så stor belastning, at de sammenligner det med, at en familie prøver at presse et ekstra fuldtidsarbejde ind, forklarer Jette Winge, der er rådgivningsleder og psykolog hos Kræftens Bekæmpelse og fortsætter:

- De mange ekstra opgaver er både af praktisk karakter: kok, chauffør, advokat, tovholder på medicin og sygeplejer, og dertil alle de opgaver i huset, som den syge pleje at varetage.

Helga fortæller, at Michael ikke kunne være der for hende og børnene, som han under normale omstændigheder ville være, fordi han var så påvirket af sygdom, behandling og bivirkninger.

Genial kummefryser

Anne Kirstine Ellegaard bor tæt på familien i Dragør og er tætte veninder med Helga. Hun oplevede, at folk omkring dem ikke altid vidste, hvad de kunne bidrage med, og så fandt hun på noget.

- Folk kunne aflevere mad i en stor kummefryser, som vi havde stående hos os. Så skulle Helga kun gå et sted hen, i stedet for at skulle mødes med mange forskellige. Det kan godt være svært at skulle forklare situationen fem gange om dagen, og derfor ville det være nemmere bare at gå over og åbne en kummefryser og se alle de gode intentioner ligge der og vente, fortæller Anne Kirstine Ellegaard.

Sådan så madlisten, der hang over kummefryseren, ud. Så kunne Helga let overskue indholdet af fryseren.

Præcis sådan et lille tiltag gjorde en kæmpe forskel for 39-årige Helga.

- Helt uforpligtende og nemt kunne jeg hente aftensmad 20 meter fra vores hoveddør. Det var helt uvurderligt, siger hun.

Sig det sådan

Helga Guldborg Graae fortæller, at noget af det, som hun virkelig satte pris på i sin mands tre år lange sygdomsforløb, var, når folk selv tog initiativ i stedet for at lade det være op til hende.

Afstemning

Kender du en person, der har haft kræft?

- Sig ikke: "Bare sig til, hvis jeg skal gå med hunden", men sig hellere: "Passer det, at jeg kommer forbi klokken 20 og går med hunden?". Det lyder tosset, men det gør en forskel, om det er en tilkendegivelse eller en konkret løsning, som er nem at sige ja til, fortæller Helga Guldborg Graae.

Og lige præcis den strategi opfangede veninde og nabo Anne Kirstine Ellegaard hurtigt.

- Vi kunne finde på at spørge Helga: “Må vi gerne tage Asta og Karl med hjem til os og se film og sove til i morgen?". På den måde præsenteredes Helga for en pakkeløsning, og så kunne hun sige til og fra, som det passede hende. Selvom mange mener det godt, når de siger: “Du må endelig sige til" og "Sig til, hvordan vi kan hjælpe", så kan det være uoverskueligt for den pårørende at tage stilling til. Så er det nemmere, hvis planerne er lavet på forhånd, og den pårørende bare skal forholde sig til, om det lige skal rykkes en time eller to.

Nedenfor kan læse flere gode råd til, hvad du kan gøre, når du kender nogen, der har kræft tæt på livet.

6 konkrete ting du kan gøre, hvis du kender en, der har kræft

 1. Hjælp med dagligdagsting

  Du kan spørge, om den kræftramte eller vedkommendes familie skal have noget med fra supermarkedet, når du alligevel skal ud at handle. Derudover kan du tilbyde at slå græsset, gå tur med hunden eller tilbyde at gøre rent i huset.

 2. Tag børnene med

  Du kan spørge, om du skal tage deres barn med til fodbold, når du bringer dit eget barn. Derudover kan du invitere børnene til legedag hjemme hos dig en gang imellem.

 3. Tag med på hospitalet

  Du kan tilbyde at køre til undersøgelse eller behandling. Derudover kan det være relevant at tænke på, at vedkommende måske er indlagt i længere perioder, og du kan derfor tilbyde at vande planterne eller passe husdyret, når den kræftramte skal indlægges.

 4. Fyld fryseren op

  Det kan være en nem og meget stor hjælp at tilbyde at lave ekstra portioner mad til fryseren. Du kan tydeligt skrive på frostposerne, hvad der er i, så det er let at finde frem til, eller du kan hænge en tavle op over fryseren, hvorpå du skriver det.

 5. Lav noget sammen

  Du kan tage den kræftramte med en tur i byen, på café, i biografen eller andet. Derudover kan du tilbyde en tur i et spa-bad eller massage, eller du kan lave en middag.

  I kan også se fjernsyn hjemme sammen, hvis kroppen ikke tillader ture.

 6. Bare vær der

  Er den kræftramte sengeliggende, kan du tilbyde at give den kræftramtes partner en pause hjemmefra og selv være hos den kræftramte i nogle timer. Det kan være en god idé at præsentere det som en færdigsyet løsning, så sig gerne: "Passer det, hvis jeg kommer forbi og ser en film sammen med XXX klokken 15, og så kan du jo gå en tur, eller hvad du har behov for."