GO'

Datter kæmper med følger af misbrug - mor stadig gift med overgrebsmand

På grund af lange ventelister måtte Claudia Christensen vente flere år på behandling af senfølger fra misbrug i barndommen.

Da Claudia Christensen var fem år, blev hun første gang udsat for seksuelle overgreb. Men der skulle gå næsten 30 år, før fortiden for alvor indhentede hende.

Følgerne af misbruget endte med at ramme hende så hårdt, at hun mistede modet på livet. Alligevel måtte Claudia Christensen vente i fire år, før hun kunne modtage behandling hos Center for Seksuelt Misbrugte (CSM) på grund af lange ventelister.

- Jeg tænker det som fire år i et psykisk helvede, siger hun om årene fra 2013 til 2017.

Fakta om voksne, der blev udsat for seksuelle overgreb som barn

  • Det vurderes, at 100.000 mennesker har været udsat for alvorlige seksuelle overgreb som børn.
  • 60.000 mennesker går rundt med senfølger af seksuelle overgreb, de blev udsat for i barndommen.
  • Senfølgerne kan f.eks. være angst, post traumatisk stress og selvdestruktiv adfærd.  
  • Der er brug for i alt 800 behandlingspladser i CSM-centrene for at kunne imødekomme behovet for behandling. I dag er der kun 300 pladser.
  • Det tager i gennemsnit halvandet år at behandle senfølgerne af seksuelle overgreb. Det er bevist at behandlingen har en meget stor succes-rate.

Kilde: CSM og professor Ask Elklit

Mor gift med overgrebsmand

Overgrebene blev begået af Claudia Christensens stedfar og skete systematisk, fra hun var ni år, til hun fyldte 15. Han blev dømt og har i dag udstået sin straf. Selvom han også har indrømmet overgrebene, er han blevet i familien.

For Claudia Christensens mor er stadig gift med den mand, der stod bag det omfattende misbrug. Dét har vist sig at være hårdere at bearbejde end selve overgrebene.

- Jeg troede, det ville være nemmere end at arbejde med alt det med min stedfar, men det er ti gange værre. Min krop har sagt fuldstændig fra, siger Claudia Christensen.

Hun kommer aldrig til at blive den mor, som jeg savner

Claudia Christensen

Bearbejdningen af morens svigt tager så hårdt på hende psykisk, at hun af og til kan være sengeliggende i flere dage. Derfor er hun også ked af, at hun ikke kunne påbegynde processen noget før, men måtte vente fire år.

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man ikke kan få behandling med det samme. Det siger fra Camilla Carlsen Bechsgaard, psykolog og leder på Behandlingscenter CSM Syd. 

- Der er mange, der får tilbagefald i form af psykiske kriser, angst eller depression.

Ingen garantier

Ifølge børne- og socialminister Mai Mercado er det dog svært at gøre noget ved de ventelister, da presset på behandlingsstedet er stigende.

- I en tid, hvor det bliver mindre tabubelagt, og flere står frem, er det klart, at flere henvender sig. Derfor kan jeg ikke garantere, at der ikke også fremover vil være en venteliste, siger hun.

Ministeren henviser samtidig til nogle af de andre tilbud, der findes til seksuelt misbrugte. Men det er ikke et svar, der tilfredsstiller Claudia Christensen.

- Hun snakker nok om de ting, hvor man selv skal betale - og medicin. Og det har jeg prøvet. Det gjorde bestemt ikke sagen bedre, siger hun.

Kun hos Center for Seksuelt Misbrugte blev hun mødt med den rette forståelse og viden om senfølgerne af misbrug, mener hun.

Er sin egen mor

Selvom det er morens svigt, der har ramt Claudia Christensen hårdest i forbindelse med misbruget, har hun opgivet at konfrontere hende.

- Det har jeg sluppet. Hun kommer aldrig til at blive den mor, som jeg savner, siger hun og fortsætter:

- Så nu er jeg min egen kærlige mor, og så er jeg en så god mor som muligt for mine egne børn.