Seks trends: Sådan skal dit hjem se ud lige nu

16x9
Der har været farver på væggene og planter i stuerne i 'Nybyggerne' - og det er ikke helt tilfældigt. Foto: Metronome / TV 2

Indretningen skal være præget af personlighed, funktionalitet og farver. Se hele listen med boligtrends nederst i artiklen.

Den ene tegner stregerne, mens den anden fortæller om skitsen. Mike og Thomas fra ’Nybyggerne’ skal skabe deres drømmekøkken, og alt er nøje gennemtænkt.

Endevæggen skal males grøn. På den skal der hænge et gammelt skab, som kan skabe hygge og kontrast til de stilrene køkkenelementer. Hunden Bella skal have en plads - og så skal der være planter. Mange planter.

Mike og Thomas har ligesom tre andre par knoklet i otte uger for at indrette deres drømmelejlighed i TV 2-programmet ’Nybyggerne’. Køkkenet endte de med at få meget ros for af programmets to dommere - blandt andet fordi de havde valgt gode materialer.

Og netop det er et af de elementer, som er oppe i tiden, forklarer boligstylist Mette Helena Rasmussen, der er dommer i ’Nybyggerne’.

- Når vi snakker boligtrends i 2018, handler det meget om langtidsholdbare løsninger, farver og personlighed. Vi vælger det, der passer ind i netop vores hjem - og ikke kun det, der er i boligmagasinerne, siger hun.

Mike og Thomas sammen med Puk Elgård den dag, hvor de skulle lave køkken i 'Nybyggerne'.
Mike og Thomas sammen med Puk Elgård den dag, hvor de skulle lave køkken i 'Nybyggerne'. Foto: Metronome / TV 2

Skræddersy dit hjem

Ifølge Mette Helena Rasmussen har trenden de senere år bevæget sig væk fra "det kølige, skandinaviske look".

Mette Helena Rasmussen er boligstylist og dommer i TV 2-programmet 'Nybyggerne'.
Mette Helena Rasmussen er boligstylist og dommer i TV 2-programmet 'Nybyggerne'. Foto: Metronome / TV 2

I stedet er det nu blevet populært med "det personlige, skræddersyede hjem" - noget der også har kendetegnet 'Nybyggerne' i år.

- De fire par har haft muligheden for at eksperimentere og være kreative. Men samtidig er det helt tydeligt at se hvis hjem, der er hvis - og det er fedt, siger Mette Helena Rasmussen.

Både genbrug og planter er også meget dominerende i de nuværende boligtrends.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvordan man bruger de to elementer, hvis man vil følge trenden. 

Charlotte og Fredrik fra grøn lejlighed fik ros for at genbruge gamle vinduer og bruge et gammelt møbel til vasken i badeværelset. - I er kreative med meningsfulde ting, sagde Mette Helena Rasmussen.
Charlotte og Fredrik fra grøn lejlighed fik ros for at genbruge gamle vinduer og bruge et gammelt møbel til vasken i badeværelset. - I er kreative med meningsfulde ting, sagde Mette Helena Rasmussen. Foto: Metronome / TV 2

- Man genbruger ikke længere, kun fordi det ser godt eller sjovt ud. Tingene skal give mening og have en funktion i hjemmet, siger Mette Helena Rasmussen.

De rigtige planter

Når det kommer til valg af planter, er der også en fællesnævner, som viser sig i mange danske hjem. 

Maria og Kristian fra gul lejlighed fik blandt andet ros for deres funktionelle soveværelse, hvor der er plads til opbevaring under sengen og til iPaden i kanten.
Maria og Kristian fra gul lejlighed fik blandt andet ros for deres funktionelle soveværelse, hvor der er plads til opbevaring under sengen og til iPaden i kanten. Foto: Metronome / TV 2

- De skal være grønne. Det kan være sukkulenter, monstera, kaktusser eller andre skulpturelle planter, siger boligstylisten.

Hos Mike og Thomas har netop planterne været et vigtigt element. De erkender, at det handler om en trend, men de har kun taget den ind, fordi den passer til deres personlighed.

Mike og Thomas' køkken i blå lejlighed i 'Nybyggerne'.
Mike og Thomas' køkken i blå lejlighed i 'Nybyggerne'. Foto: Metronome / TV 2

- Vi hopper ikke bare med på en trend, fordi den er moderne. Men vi adopterer de trends, der fungerer i vores hjem, og så går vi all in, siger Thomas Helligsøe, der bliver suppleret af sin partner:

- Planter tilføjer bare noget liv og hygge, som man ikke kan få ind med møbler. Førhen var vi meget til stearinlys, men så blev planterne en mere bæredygtig måde at skabe levende hygge i hjemmet på, siger Mike Væver Schyum-Krogh Andersen.

Jimmi og Bolette fra rød lejlighed fik ros fra dommerne for at tænke personligt og funktionelt, lave egen planløsning og for godt materialevalg.
Jimmi og Bolette fra rød lejlighed fik ros fra dommerne for at tænke personligt og funktionelt, lave egen planløsning og for godt materialevalg. Foto: Metronome / TV 2

Trends kommer og går

Når parret skal finde inspiration, bruger de ofte sociale medier som Instagram og Pinterest eller boligmagasiner.

Her kan man tydeligt se, at trends ikke varer ved for evigt. Og det er der en grund til, mener Mette Helena Rasmussen.

- Trends er det, som mange gør - og så mødes vi i det fælleskab. Men når vi så opdager, at vi bare er en del af flokken, så skynder vi os videre, siger hun.

- De møbler, vi har købt, har en funktion i vores hjem - og så har vi slebet dem og givet dem olie, så de holder længere, siger Thomas Helligsøe
- De møbler, vi har købt, har en funktion i vores hjem - og så har vi slebet dem og givet dem olie, så de holder længere, siger Thomas Helligsøe Foto: Janus Nielsen / Metronome/TV2

Som boligstylist mener hun derfor heller ikke, at man skal være så bange for bare at prøve sine indretningsidéer af løbende i hjemmet.

- Man kan eksperimentere meget med flader og farver. Lige nu er det meget oppe i tiden med farver, fordi det kan ændre stemning og give stil. Så man kan jo bruge påsken på at male en enkelt væg i et rum, siger Mette Helena Rasmussen. 

Seks store boligtrends lige nu

Farver

Tidligere skulle alt være hvidt med glatte overflader, men farver og anderledes materialer fylder mere og mere i boligindretningen nu. 
- Vi ser især et opgør med de hvide vægge. I stedet er det blevet meget populært at male en eller flere vægge i et rum. På den måde er farver meget taknemmelige at bruge, fordi det virkelig kan ændre stemning og give stil, siger Mette Helena Rasmussen, der er boligstylist og dommer i ’Nybyggerne’.

Langtidsholdbare løsninger

Gode og tidsløse materialer er blevet en prioritet i boligindretningen.
- Vi er blevet mere villige til at bruge flere penge på, at tingene skal vare i lang tid, og at det skal være gode løsninger, der ikke har ødelagt vores klode, siger Mette Helena Rasmussen.

Personlighed

Det personlige, skræddersyede hjem vinder nu mere frem og overtager pladsen fra det mere kolde, skandinaviske udtryk.
- Boligindretning har handlet meget om at vise sig selv på de sociale medier. Men der kommer vi til at se en anden bevægelse, hvor det ikke længere handler om at dokumentere sit overskud. Det handler mere om nærvær og om at indrette sig for sin egen skyld, siger Mette Helena Rasmussen. 

Planter

Botanik og urban gardening bliver ved at fylde de kommende sæsoner. Men det er en bestemt slags planter, der hitter.
- Det er grønne planter som sukkulenter, monstera, kaktusser eller andre skulpturelle planter. Julestjerne og orkideer er ikke in, siger Mette Helena Rasmussen.

Kunst

Billeder har i flere sæsoner været en smutvej til personlige vægge. Med tiden er det dog blevet mere populært at vælge kunst fremfor bare at have nogle billige plakater.
- Og har man ikke råd til dyrt kunst, findes der et billigere alternativ - nemlig litografier (også kaldet stentryk, red.), som er en billigere løsning, hvor man får et aftryk fra en bestemt kunster, siger Mette Helena Rasmussen.

Funktionelt genbrug

Genbrug er stadig et hit. Men nu skal det være funktionelt i hjemmet.
- Det skal ikke bare være sjovt og skævt. Tingene skal have en funktion - eksempelvis opbevaring. Det skal være understøttende for det liv, vi lever, siger Mette Helena Rasmussen.