6-årig slog og sparkede andre børn indtil hans mor kom med i skole

Forældre til børn, der har det svært, får hjælp til at tackle problemstillingerne i såkaldte familieklasser. En af dem er 44-årige Charlotte Nielsen.

Charlotte Nielsen har den seneste tid gået i skole på Kobberbakkeskolen i Næstved.

Det lyder måske ikke så mærkværdigt, hvis det ikke var fordi, at Charlotte Nielsen er 44 år.

Hun har sammen med sin seksårige søn Nicklas været en del af en såkaldt familieklasse, hvor børn, der har det svært, og deres forældre sammen får værktøjer til at tackle hverdagen. Det fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Slog og sparkede andre børn

Seksårige Nicklas har, siden han gik i børnehave, været meget udadreagerende, når tingene ikke gik hans vej.

Seksårige Nicklas havde tidligere et skåneskema, som betød, at hans skoledage var kortere end kammeraternes. Det har ændret sig, efter at hans mor har gået i familieskole.
Seksårige Nicklas havde tidligere et skåneskema, som betød, at hans skoledage var kortere end kammeraternes. Det har ændret sig, efter at hans mor har gået i familieskole. Foto: Privatfoto

- Han havde det svært, når han ikke fik sin vilje, og han havde det med at slå eller sparke de andre børn, fortæller Charlotte Nielsen i ’Go’ morgen Danmark’.

Derfor er det også svært for Nicklas at fungere i en almindelig skoleklasse, og indtil for nyligt var han nødt til at have kortere skoledage end sine klassekammerater – simpelthen fordi det var for anstrengende for ham at være omgivet af andre børn så mange timer om dagen.

Derfor opsøgte Charlotte Nielsen forældreklassen.

Forældrene er specialister

Peter Madelung, der er familieskolevejleder på Kobberbakkeskolen, har været inde over Charlotte Nielsen og Nicklas’ forløb.

Ifølge ham er lige netop forældrene den bedste nøgle til at give børn tryggere omgivelser.

- Når en elev har det svært, prøver vi at søge efter nogen, der kan hjælpe os. De største specialister, når eleverne har det svært, er forældrene, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

Læreren siger, at han ikke slås så meget, som han gjorde før i tiden

Charlotte Nielsen, mor til seksårige Nicklas

Her fortæller han også, at det ikke er almindelig undervisning, familieklassens forældre deltager i. Det er derimod tilrettelagte øvelser, der minder om de situationer, der udfordrer børnene i skolen.

- Når forældrene kommer ind og støtter og guider og bakker op, ser vi nogle gange en anden adfærd, end den der er i skolen. De positive oplevelser og gode teknikker forsøger vi at få bragt over i skolen, fortæller Peter Madelung.

Skal turde at tage lederskabet

Forældreskoleforløbene varer i alt 12 uger, og ifølge Peter Madelung er det forældre fra alle samfundslag, der deltager i undervisningen.

Formålet er primært at ændre på dårlige vaner, der kan give en uro på hjemmefronten, som børnene tager med hen i skolen.

Derfor forsøger Peter Madelung og hans kolleger at gøre forældrene mere bevidste om, hvordan de interagerer og er forbilleder for børnene.

- En af de helt markante forskelle, der er med Nicklas og Charlotte og med mange andre efter kurset, det er, at Charlotte har stillet sig forrest i bussen. Nu er det hende, der er chaufføren i bussen derhjemme i forhold til Nicklas. De fleste børn vil gerne have, at der er nogle voksne, der bestemmer over dem. Nogle gange kan det bare være svært for os voksne og forældre at tage lederskabet, men det har vi arbejdet med, siger han.

Slut med skåneskema

Charlotte Nielsen kan i den grad mærke, at der er sket fremskridt på hjemmefronten, efter at hun har deltaget i familieskolen sammen med sin seksårige søn.

- Tidligere hvis han for eksempel spillede computer, og jeg sagde, han skulle slukke, blev han rigtig sur. Familieskolen har hjulpet mig til, at jeg nu kan gå over og sige til ham: ”Nicklas, nu skal du slukke, for nu skal vi noget andet,” og så gør han det faktisk med det samme, siger Charlotte Nielsen.

Det betyder, at Nicklas nu er kommet ud af sit skåneskema og i stedet deltager i undervisningen på lige fod med sine klassekammerater. Og også i frikvartererne går det bedre.

- Læreren siger, at han ikke slås så meget, som han gjorde før i tiden, siger Charlotte Nielsen.