Livsstil

Nu blomstrer kirsebærtræerne - se her, hvor du kan se dem

Det smukke syn varer kun få uger.

Et overdådigt hav af blomstrende kirsebærtræer trækker lige nu tusinder og atter tusinder forbi Bispebjerg Kirkegård i København.

Mange af dem har mobilen fremme, stopper op og klemmer sig sammen, så de kan være på den samme selfie.

Andre kigger op fra telefonen og ser de smukke lyserøde blomster træde ekstra tydeligt frem på en baggrund af skyfri blå himmel.

Både menneskemylderet, blomsterne og de mange billeder af dem på de sociale medier, er en ægte forårsbebuder. Og nu står de igen i fuldt flor.

Populær publikumsmagnet

I København flokkes så mange om fænomenet, at kommunen har måttet forberede sig. Ved den første lyserøde knop blev der indsat toiletter, ekstra skraldespande og frivillige vagter.

København Kommune forventer nemlig op mod 150.000 besøgende de kommende uger, hvor træerne blomstrer, og det kan give udfordringer for kirkegårdens sædvanlige besøgende, der gerne vil opretholde gravfreden.

Sidste år modtog kommunen op imod tyve klager fra borgere i forbindelse med menneskemylderet, fortæller Anders Melanie, områdechef i teknik og miljøforvaltningen.

Der selfiekysses under kirsebærtræerne på Bispebjerg kirkegård.

- Det er tit, folk, der besøger deres pårørende, har brug for tid til at være eftertænksomme og sørge. Det er følelser, det kan være svært at være i, når man går i den her lyserøde tunnel af selfies og blomster, hvor man nærmest kan se glæden skylle ind over andres ansigter, siger han og pointerer, at de gør meget ud af, at der skal være plads til begge dele.

Kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård fredag den 20. april. Tidlig varme har fået kirsebærtræerne til at springe ud.

Vidste du, at...

...man kan lave te af kirsebærblomster?

Teen hedder sakaurayo på japansk.

Den tilberedes ved at hælde kogende vand på et par tørrede kirsebærblomster.

Blomsterne folder sig ud i det varme vand og frigiver smag.

Teen smager let saltet med noter af blomster, og den serveres ofte ved japanske bryllupper.

Selvforstærkende selfiefænomen

Det er især inden for de seneste par år, antallet af besøgende er eksploderet.

Kirsebærblomsterne er nemlig ekstremt populære motiver på sociale medier, hvor et enkelt billede kan høste mange likes.

- Det er rigtig gode og visuelle billeder, og derfor bliver det typisk favoriseret af Facebooks algoritme. Det er ikke smagsdommeri fra Facebooks side, men fordi mange liker og deler det, bliver det understøttet rent teknisk og får et boost, så det når ud til flere, siger Jacob Brøndum Pedersen, medstifter af Center for Digital Dannelse, til TV 2.

Og jo flere, der ser de pink billeder, desto større trængsel om træerne.

- Når vi ser andre lægge de her billeder op, så vil vi også gerne have den oplevelse og tager selv ud for at se det og have en hyggelig stund omkring det, siger Jacob Brøndum Pedersen.

Kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård i København er de mest besøgte i landet, men de findes mange steder.

Landsby vil nyde lidt af populariteten

Der er dog ingen grund til nødvendigvis at søge samme sted hen som alle andre, for at få det bedste, lyserøde kirsebærbillede.

De kan nemlig opleves mange forskellige steder. For eksempel i den lille jyske by Nees, der med 180 kirsebærtræer og omtrent dobbelt så mange indbyggere, efter eget udsagn er den danske by med flest kirsebærtræer per indbygger.

I det sydvestlige Kina er kirsebærtræer utroligt populære. Her dækker de lige nu store områder, som er helt pink.

Her må indbyggerne dog være tålmodige lidt endnu, inden de kan pryde de sociale medier med lyserøde selfies.

- I Københavnsområdet springer de ud sidst i april, men her i Vestjylland kommer de normalt først en uge inde i maj på grund af vestenvinden og salt i luften, siger Emanuel Fabricius, formand for Nees Kirsebærlaug.

Han fortæller, at kirsebærtræerne efterhånden er blevet en del af den lille bys branding og håber, det vil tiltrække folk udefra, som det blandt andet er tilfældet i Asien.

- De store steder tiltrækker op mod 20 millioner tilrejsende, der kommer for at se kirsebærtræerne, og her afholder man festivaler med grill, musik og sang under træerne, fortæller Emanuel Fabricius.

Kirsebærtræer findes i masser af sorter. De blomstrer på forskellige tider af foråret afhængig af temperaturerne. I Washington, hvor dette billede er fra, blomstrer de midt i marts.

Kender du et godt sted?

Herhjemme har de blomstrende træer også givet anledning til en festival i København de seneste år, og Emanuel Fabricius er slet ikke i tvivl om hvorfor.

- De er så fantastisk flotte og iøjenfaldende. De er et symbol på, at nu kommer foråret, og at vi går en ny, dejlig tid i møde, siger han.

Vil du opleve kirsebærtræerne blomstre, kan du her se, hvor der er mange samlet. Du kan også selv tilføje punkter til kortet.

Kortet er lukket.