Livsstil

Selvhjælpsbog til mænd sælger enormt – her er de 12 råd til et meningsfuldt liv

Hvad har hummere, Adam og Eva og skateboards med hinanden at gøre? Ifølge en ny bog kan de give svaret på, hvordan man som mand bør leve sit liv.

Forsiden er hvid, og titlen har en sart gul farve.

Ved første øjekast kunne ’12 Rules for Life’ ligne en hvilken som helst selvhjælpsbog, men alligevel har den formået at skille sig markant ud.

For ottende uge i træk er det den mest læste e-bog hos den amerikanske nethandelgigant Amazon, og i USA har den toppet adskillige bestsellerlister og solgt mere end 300.000 eksemplarer, siden den blev udgivet for tre måneder siden.

Det skyldes dog ikke, at husmorbogklubberne landet over har taget den til sig. For ’12 Rules for Life’ er en sjældenhed. Den er en selvhjælpsbog til mænd.

- En modgift mod kaos

Bogen er skrevet af den canadiske psykolog og kulturkritiker Jordan Peterson, der til dagligt er professor på University of Toronto.

Han har bygget sin bog op omkring 12 råd, som han mener, mænd bør leve efter, hvis de vil være maskuline og have styr på deres liv. ’En modgift mod kaos’ er bogens undertitel.

Derudover tager bogen dog stor afstand til resten af selvhjælpsbogsgenren. I stedet for at være spækket med påduttende råd i bydeform, tager forfatteren læseren med gennem alt fra bibelhistorier og hummerens levevilkår til sit eget liv i forsøget på at få nutidens mænd til at mande sig lidt mere op.

Nederst i artiklen kan du læse de 12 råd fra bogen.

Rammer ind i tiden

Det er gået Petersons bog markant bedre, end den skæbne andre selvhjælpsbøger til mænd har lidt. Sidste år viste en markedsundersøgelse, at mænd meget sjældent benytter sig af selvhjælpsbøger, men den statistik holder ikke i dette tilfælde. 

Interessen for de 12 råd er så markant, at der allerede er kommet et marked for online resuméer af den lige knapt 400 sider lange bog.

Afstemning

Har du nogensinde læst en selvhjælpsbog?

Bogen er endnu ikke oversat til dansk, hvorfor den endnu ikke er at finde på de fysiske hylder hos de danske boghandlere, men noget tyder på, at den også ville have et stort publikum herhjemme – især blandt unge mænd.

- Rådene i bogen er meget instrumentelle og handlingsorienterede. I stedet for at du skal dvæle ved, hvad der er sket i din barndom eller fortid, får du nogle mentale råd til at håndtere din livssituation. Vi ved, at det kan hjælpe mere traditionelt tænkende mænd, siger mandeforsker og lektor ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke.

At det netop er nu i disse tider, hvor kønsrollerne bliver mere udvandede, at en bog om at være en maskulin mand slår igennem, kan måske virke underligt.

Kenneth Reinicke fortæller dog, at det netop er, fordi kvinder og mænd ligner hinanden mere og mere, at nogle mænd efterspørger en bog som ’12 Rules for Life’.

- Nogle mænd kan se det som en trussel, og de ved ikke, om de skal være hårde eller bløde, og om det er familien eller karrieren, de skal satse på. Derfor er der nogle, der godt kan bruge sådan en bog som en guide i dette komplekse univers, siger han.

Jordan Petersons 12 regler

 1. Ret dig op og træk skuldrene tilbage

  Til at forklare denne regel bruger Jordan Peterson en analogi om hummere.

  Han beskriver, hvordan der blandt hummere er et naturligt hierarki.

  - Når vi bliver besejret, opfører vi os som hummere, der har tabt en kamp. Vores holdning falder sammen. Vi kigger ned i jorden.

  Hvis man i stedet retter ryggen og trækker skuldrene tilbage, kan man vise omverdenen, at man er en stærk mand, og dermed kan man komme højere op i hierarkiet og få et lykkeligere og længere liv.  

 2. Behandl dig selv som en, du har ansvaret for at hjælpe

  I USA er der en del mennesker, der, efter at have ventet i årevis på at få en ny nyre, ikke tager den medicin, der er nødvendig, mens kroppen tager imod det nye organ. Derimod er det de færreste, der ikke giver deres kæledyr den nødvendige medicin, påstår Jordan Peterson.

  - Behandl dig selv, som om du var en, du er ansvarlig for at hjælpe, og overvej, hvad der virkelig ville være godt for dig. Det er ikke “det, du har lyst til”. Det er heller ikke “det, der ville gøre dig glad”. Hver gang, du giver et barn noget sødt, gør du det barn glad. Det betyder ikke, at du ikke skal gøre andet for et barn end at give det slik. ”Glad” er ikke nødvendigvis synonym med ”godt”.

   

 3. Vær venner med mennesker, der vil dig det bedste

  - Hvis du har en ven, hvis venskab du ikke ville anbefale til din søster, din far eller din søn, hvorfor vil du så have sådan en ven selv?, spørger Jordan Peterson retorisk.

  Mange har venner, der ikke er gode for dem på den ene eller anden måde. Det kan være venner, der får dig ud på et sidespor, eller venner, der dræner dig for energi.

  Nogle gange skyldes det, at man ikke synes, man fortjener bedre, andre gange, at man gerne vil redde den anden.

  Men du bør i stedet vælge en omgangskreds af venner, der støtter dig i at blive bedre. De vil ikke tolerere din kynisme og destruktivitet, men vil i stedet opmuntre dig til at gøre det, der er godt for dig.

 4. Sammenlign dig selv med den, du var i går, og ikke med den, en anden er i dag

  Hvis man bor i et lille samfund, er det ikke svært at være den bedste til basketball eller til at stave, men der vil altid være nogen et sted i verden, der er bedre end dig. Derfor nytter det ikke noget at sammenligne sig med andre.

  Samtidig skal du huske på, at man performer på flere forskellige parametre.

  - Måske er din kollega bedre end dig på arbejdet. Til gengæld har hans kone en affære, mens dit ægteskab er stabilt og lykkeligt. Hvem af jer har det bedst?

  I stedet for at sammenligne dig, bør du kigge på dine omgivelser. Læg mærke til, om der er noget, der bekymrer dig, som du kunne lave om på, og som du ville lave om på. Hvis du svarer nej til det sidste spørgsmål, så sigt lavere og find noget, du rent faktisk vil ændre.

 5. Lad ikke dine børn gøre noget, der får dig til ikke at kunne lide dem

  Der er nærmest ikke noget værre end andres børn, der opfører sig dårligt, argumenterer Peterson.

  - Hvis dine børns handlinger får dig til ikke at kunne lide dem, så tænk på hvilken effekt de har på andre mennesker, som holder meget mindre af dem end dig.

  Mange forældre vil gerne være venner med deres børn og af frygt for, at børnene ikke kan lide dem, ender de med ikke at sætte grænser. Men det er det værste, man kan gøre. I stedet skal man vise sine børn, hvad der er rigtigt og forkert, for kun på denne måde kan de få et godt socialt liv. 

 6. Få styr på dit hus, inden du kritiserer verden

  I stedet for at kigge udad, så kig ind i dig selv.

  Udnytter du dine muligheder fuldt ud? Arbejder du hårdt? Har du vaner, der ødelægger dit helbred? Har du ryddet op i dit liv?

  Hvis du kan svare nej til nogle af disse spørgsmål, er der noget, du selv kan gøre. Du skal altid gøre dit bedste og gøre det, der er bedst for dig selv og dem omkring dig.

  Når du har fokuseret på dette i måneder eller år, bliver dit liv mere simpelt, og din dømmekraft bedre. Måske vil du endda opdage, at hvis alle mennesker gjorde som dig, ville verden ikke længere være et ondt sted. 

 7. Forfølg det, der er meningsfuldt (ikke det, der er nemmest)

  Når jægerfolket i sin tid nedlagde en mammut, var det nemmeste at spise det hele på en gang, men det var ikke nødvendigvis det smarteste. Hvis man i stedet gemte en del af kødet til senere, kunne man undgå at blive sulten til den tid.

  Det samme gjorde sig gældende for ofringer til guderne. Hvis man opgav noget, der havde værdi lige nu, kunne der opnås noget bedre i fremtiden. Det var altså meningsfuldt, men ikke det nemmeste, at ofre ting eller at gemme noget af sit bytte til dårligere tider.

  Hvis du spilder på et gulvtæppe, kan det godt være, at det er nemmest at dække det til, men det vil gøre fremtiden dårligere for dig selv og andre, og derfor er det meningsfuldt at rense det i stedet.

  Man skal tænke: ”Hvordan kan jeg bruge min tid på at gøre tingene bedre i stedet for værre?”.

 8. Fortæl sandheden – eller lad i det mindste være med at lyve

  Nogle gange kan man fristes til at fortælle en hvid løgn for ikke at såre andre. Men løgne afføder løgne, så i stedet bør man sige tingene, som de er.

  Det samme gælder over for dig selv. Hvis du lyver for dig selv, omkring hvordan du har det, og hvordan det går, får du opbygget en illusion.

  I stedet bør du se udfordringerne i øjnene og se, hvad du kan gøre ved dem.

  - Hvis du føler dig svag, afvist, desperat og forvirret, så prøv at fortæl sandheden. I Paradis fortæller alle sandheden. Det er, hvad der gør det til Paradis. 

 9. Formod, at personen, du lytter til, kan vide noget, du ikke ved

  Når du taler med andre mennesker, skal du lytte til det, de siger. Du skal ikke komme med råd og vejledning. Du skal bare lytte.

  En god måde at gøre det på er at opsummere det, du har forstået, når den anden er færdig med at tale. Det gør Peterson selv.

  - Nogle gange accepterer de mit resume. Nogle gange kommer de med en lille rettelse. Nu og da tager jeg fuldstændigt fejl. Alt det er godt at vide.

  Når du begynder at lytte, kommer du til at ændre dine forudindtagelser. Når du fortæller den anden, hvad det, han siger, får dig til at tænke på, flytter I jer begge to hen imod et nyt og bedre sted. 

 10. Vær præcis, når du taler

  Præcision er vigtigt. Hvis du går til lægen og kun fortæller, at du har ondt, men ikke hvor og hvordan, er det umuligt for ham at diagnosticere dig. Potentielt kan du fejle alverdens sygdomme, men først når du er præcis, er det muligt at feje størstedelen af dem af bordet. Hvis du ikke er præcis, kan du gå og være bekymret – ofte helt uden grund.

  Det samme gør sig gældende ved skænderier på hjemmefronten. Skænderier kan ofte ende i at handle om alle de problemer, der har været før i tiden, alle de problemer, der eksisterer lige nu, og alle de problemer, der kan opstå i fremtiden.

  - Ingen kan have en diskussion om ”alting”. I stedet kan du sige: ”Præcis den her ting, gør mig ked af det. Præcis sådan her kunne jeg godt tænke mig, at det var i stedet”. 

 11. Forstyr ikke børn, når de står på skateboard

  Hvis man ser en gruppe drenge eller unge mænd, der står på skateboard, kan det se farligt ud – især hvis de ikke har beskyttelse på.

  Det betyder dog ikke, at du som voksen skal bryde ind. For ja, drengene kommer til at slå sig, og de kommer til at slå sig hårdt, men det er den måde, de opbygger et hierarki og bliver til mænd.

  - Mænd skal mande sig op. Mænd forlanger det, og kvinder vil have det. Mænd mander sig op ved at skubbe deres egne grænser og ved at skubbe hinandens, skriver Peterson.

  - Hvis de er sunde, vil kvinder ikke have drenge. Det vil have mænd. 

 12. Ae en kat, når du møder én på din vej

  Mens en hund er loyal og forudsigelig, er en kat det modsatte. En hund vil altid gerne kæles, mens en kat kan skifte sindsstemning fra det ene øjeblik til det andet.

  Små øjeblikke, som når en kat er kælelysten, er værd at nyde. Så når du møder en kat på din vej, så stop op og brug 15 sekunder på at kæle den, være i nuet og tænke over livet. 

Kilde: '12 Rules for Life', Jorda Petersen.