GO'

48-årig trodsede loven for at blive alenefar til tvillinger

Foreningen Far mener, at mænd diskrimeres i forhold til assisteret reproduktion. Men det er værre at lovliggøre rugemødre, mener medlem af Etisk Råd.

Når Anthony Aconis går en tur med tvillingebarnevognen med Paloma og Rafael en tilfældig formiddag, ligner han en ganske almindelig familiefar på barsel.

Det er han på sin vis også, men han skiller sig også ud fra normen.

For derhjemme venter tvillingernes mor ikke, og det er ikke, fordi hun er på arbejde.

Der er ikke nogen mor i Aconis-familien, og det har der aldrig været. 48-årige Anthony Aconis er homoseksuel, og han har valgt at få børnene alene.

- Efter at have været i nogle lange forhold i lang tid blev jeg single, og så tænkte jeg, at nu var det nu, jeg ville have de børn. Det var nu, jeg ville have min familie. Det har jeg så gjort ved hjælp af en frivillig livmoder og nogle frivillige æg, der har hjulpet mig i mål med drømmen, fortæller han i ’Go’ aften Danmark’.  

Kvinder stiller spørgsmål

Anthony Aconis’ tvillinger er i dag otte måneder gamle, og en lille måneds tid endnu er han hjemme på barsel fra sit job som kreativ direktør i et designbureau.

Efter hans eget udsagn ”kører det snorlige” på hjemmefronten, men han oplever i stigende grad, at folk sætter spørgsmålstegn ved hans beslutning om at være alenefar.

- Det er faktisk kvinder og mødre, der sætter spørgsmålstegn ved, om jeg nu er egnet som forælder. Min konklusion er, at den manglende tiltro til mine evner skyldes, at jeg er far - altså at jeg er en mand, fortæller Anthony Aconis.  

- Det er jo ikke alle kvinder, men jeg oplever ret tit, når jeg sidder med et af børnene, og det begynder at græde, at der så kommer en kvinde og siger: ”Skal jeg tage barnet?”, selv om jeg sidder og er i gang med at tage mig det.

Kunne ikke få børnepenge

Det er dog ikke kun blandt de kvinder, der konfronterer ham med, der findes mere ”rigtige” måder at være forælder på, at Anthony Aconis har mødt modstand.

Også mødet med det offentlige har vist sig at være besværligt for en alenefar.

- Systemet er jo indrettet til kvinder. For eksempel hedder det en mødregruppe, så de vidste ikke, hvad de skulle stille op med sådan en som mig.

Afstemning

Burde det være lovligt for enlige mænd at benytte sig af en rugemor?

- Jeg kunne heller ikke få børnepenge, fordi jeg ikke var en kvinde. Man finder ud af, at velfærdsdanmark ikke er gearet til, at man ikke har en helt normal normforståelse for, hvad en familie er, fortæller Anthony Aconis, som i første omgang gik glip af børnepengene, da de automatisk bliver overført til morens konto, og at systemet derfor kun godtager lige cpr-numre.

Nu er alenefaren dog blevet angivet i systemet som mor, så han kan få udbetalt pengene.

- Forestil dig, hvis det var med omvendt fortegn, og en kvinde skulle angives som far, så ville vi have balladen. Men som mand bliver du nødt til at æde den, for det er sådan, virkeligheden er, siger han.

Brugte frivillig rugemor

Anthony Aconis har ret i, at det danske samfund ikke er gearet til enlige mænd, der gerne vil have børn – heller ikke lovmæssigt.

I loven om assisteret reproduktion nævnes enlige mænd ikke med ét ord. Loven omhandler kun enlige kvinder og lesbiske og heteroseksuelle par.

Jeg synes, det er et etisk dilemma, hvis en kvinde skal være et hylster, for at en anden person kan få sine drømme opfyldt

Lise von Seelen, medlem af Etisk Råd

Alligevel var der en paragraf i loven, der ramte tilfælde som Anthony Aconis’, da hans børn blev skabt.

Den kvinde, der har båret Anthony Aconis’ børn, er ikke den samme, der har doneret sine æg til projektet, og da hun og Anthony Aconis selvsagt ikke har et kærlighedsforhold, er der i juridisk forstand tale om en rugemor – og det er ulovligt for danske læger at hjælpe med sådan en befrugtning.

Anthony Aconis fortæller ikke, hvor og hvordan det medicinske er foregået, men han oplyser, at rugemoren er gået gennem graviditeten af ren og skær venlighed, og at hun ikke har modtaget betaling.

- Vi er jo et sted lovgivningsmæssigt i Danmark, hvor vi ikke rigtigt har fået styr på det her endnu. Heldigvis er der et enormt frivilligmiljø derude af folk, som hjælper en i mål, siger han og fortæller, at han har mødt både ægdonor og rugemor, men at han ikke kender dem særligt godt.

Nye regler

På de otte måneder, der er er gået, siden Anthony Aconis blev far, er der sket ændringer i lovgivningen på området.

I december blev en del af ordlyden i loven er lavet om. Det betyder ikke, at enlige mænd nu bliver nævnt eksplicit, men nu er der åbnet en dør på klem for muligheden for, at en kvinde kan føde et barn, som hun ikke er genetisk forbundet med.

Nu er det ikke længere forbudt for en kvinde at bære et befrugtet æg, hun ikke er genetisk forbundet med. Det kræver dog, at der er en medicinsk årsag til det, og at en æg- eller sæddonor ikke er anonym. 

I Anthony Aconis’ tilfælde var sæden ikke anonym, men da der ikke var en sundhedsfaglig begrundelse for, at graviditeten skulle foregå, som den gjorde, ville det stadig ikke have været lovligt den dag i dag.

- Etisk dilemma, at en kvinde skal være hylster

Lige nu er der ikke udsigt til, at der sker store ændringer i lovgivningen, og Etisk Råd, der rådgiver Folketinget om sådanne etiske spørgsmål, har ikke taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt enlige mænd bør have ret til at få børn.

For de her mænd svarer det til, at de ikke har stemmeret

Jesper Lohse, landsformand, Foreningen Far

Lise von Seelen, der er medlem af Etisk Råd, vil dog gerne fortælle, hvad hendes personlige holdning til emnet er.

- Det at være alenefar opfatter jeg ikke som mere problematisk end at være alenemor. En far, der er alene med sine børn, kan være en meget kompetent far. Der, hvor det etiske kan komme ind, er selvfølgelig i spørgsmålet om, hvordan han har opnået faderskabet til de to børn, og det er en anden sag, siger hun til TV 2.

Afstemning

Er det i orden, at enlige mænd trodser den danske lovgivning for at få et biologisk barn?

Derfor ser Lise von Seelen ikke noget problem i, at man som enlig mand kan adoptere på samme vilkår som en enlig kvinde. Problemet opstår først, når mænd, som i Anthony Aconis’ tilfælde, gerne vil sætte deres eget genetiske aftryk på barnet og derfor benytter sig af en rugemor.

- Jeg er ikke for, at rugemødre er noget, vi skal benytte os af i Danmark. Jeg synes, det er et etisk dilemma, hvis en kvinde skal være et hylster, for at en anden person kan få sine drømme opfyldt, siger hun.

Selvom et forbud mod rugemødre i praksis betyder, at enlige mænd ikke har samme mulighed for at få biologiske børn som enlige kvinder, mener Lise von Seelen, at det er sådan, det bør forblive. For forskellen skyldes biologiske vilkår.

- Det, at en mand afgiver sæd, er en helt anden indgriben for en person, end at en kvinde skal bære et barn i ni måneder. Det er to meget forskellige ting. Derfor har vi i Danmark også mulighed for at donere æg og sæd, men det opfatter jeg som et andet forhold end at være rugemor, slår hun fast.

- Mænd diskrimineres

Hos Foreningen Far er man dog af en anden holdning.

Her mener landsformand Jesper Lohse, at den nuværende lovgivning er diskriminerende.

Vi nødt til at komme til en erkendelse af, at mænd er mindst lige så gode forældre, som kvinder er

Anthony Aconis

- For de her mænd svarer det til, at de ikke har stemmeret. Det er virkelig der, vi er, hvis man sammenligner det, siger han til TV 2.

- Hvis kvinder kan få børn uden mænd, så skal mænd også kunne få børn uden kvinder. Det er noget, vi skal bestemme i samfundet. Der må være fuldstændigt lige muligheder. En mand kan være nøjagtig lige så god en forælder som en kvinde, siger Jesper Lohse, der dog godt kan genkende de fordomme, Anthony Aconis har været udsat for.

- Der er ingen tvivl om, at den kulturelle barriere eller diskrimination er meget markant. Det gælder samfundskulturen, og det gælder lovgivningen. Vi ændrede i 2015 Børneloven til at omfatte medmoren i lesbiske forhold på lige fod med den biologiske far, men ikke medfaren. Det er offentlig diskrimination, slår Jesper Lohse fast.

Gælder også fraskilte fædre

I ’Go’ aften Danmark’-studiet fortæller Anthony Aconis, at forskelsbehandlingen ikke kun gælder ham, men også heteroseksuelle mænd, som efter en skilsmisse har svære vilkår.

Det har han oplevet, efter at Politiken søndag udgav en klumme, han har skrevet om sine oplevelser med at være alenefar i Danmark anno 2018.

- Det er rigtig mange fraskilte, heteroseksuelle mænd, som har skrevet til mig de sidste 24 timer og sagt tak. De har gennem en skilsmisse kæmpet for deres berettigelse som forældre, fordi vi antager, at moren altid er den vigtigste forælder, og at faren er sekundær, siger Anthony Aconis.

- Vi nødt til at komme til en erkendelse af, at mænd er mindst lige så gode forældre, som kvinder er.